Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αλλάζουν άρον άρον τα Αirbnb σε μακροχρόνια μίσθωση

Δεκάδες ιδιοκτήτες Αirbnb απευθύνονται σε μεσιτικά γραφεία - Πώς η πιο επιτυχημένη επιχείρηση στον κόσμο πέρασε στα αζήτητα

Το μέλλον της βραχυχρόνιας ενοικίασης διαγράφεται δυσοίωνο, παγκοσμίως ελέω κορωνοϊού με τους ιδιοκτήτες Αirbnb στη Θεσσαλονίκη να απευθύνονται, ολοένα και περισσότεροι, το τελευταίο διάστημα σε μεσίτες της πόλης προκειμένου να τα μισθώσουν με τον… παραδοσιακό τρόπο της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την αυξημένη εξάρτηση του κλάδου της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλυμάτων από τον τουρισμό, έχουν οδηγήσει τα Airbnb της πόλης σε πλήρη «παράλυση».

Η ελλιπής ζήτηση, παρά το γεγονός πώς κάποιοι ιδιοκτήτες Airbnb, μείωσαν έως και 50% τις αρχικές τιμές των διαμερισμάτων τους, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω της πορείας του κορωνοϊού, έχει ωθήσει ιδιοκτήτες ακινήτων που πόνταραν στη βραχυχρόνια μίσθωση, δαπανώντας σημαντικά ποσά για ανακαινίσεις και επιπλώσεις διαμερισμάτων, να στραφούν προς την κλασική μίσθωση, μήπως με τον τρόπο αυτό δουν… φως στο τούνελ.    

Όπως λέει στη Voria.gr ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος, «το τελευταίο διάστημα ιδιοκτήτες ακινήτων που τα μίσθωναν με βραχυχρόνια μίσθωση σπεύδουν να αλλάξουν άρον άρον τον τρόπο ενοικίασης τους σε μακροχρόνια. Μόνο χθες σε λίγες ώρες 11 ιδιοκτήτες Airbnb μού ανέθεσαν τα ακίνητά τους προς μακροχρόνια μίσθωση».

Όπως όλα δείχνουν, το απόθεμα των ποιοτικών διαμερισμάτων ξαφνικά στην πόλη αυξάνεται, ωστόσο το ζητούμενο αν και κατά πόσο είναι εύκολο να απορροφηθούν τα ακίνητα αυτά καθώς οι απαιτούμενες τιμές από τους ιδιοκτήτες τους είναι από 8 έως 10 ευρώ το τμ, γεγονός που απογειώνει τις τιμές για ένα διαμέρισμα πχ. 50 τμ έως και 500 ευρώ.

Η πλειονότητα των εν λόγω διαμερισμάτων βρίσκονται στην καρδιά της πόλης, αλλά και στις οδούς Αγίου Δημητρίου και Βασιλίσσης Όλγας.  

Σημειώνεται πως κάποιοι πόνταραν στους φοιτητές που θα ερχόταν για να σπουδάσουν στην πόλη, ωστόσο και ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει ένα διαφορετικό σκηνικό και για τα Πανεπιστήμια με αποτέλεσμα κάποιοι να επιλέξουν να επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, ειδικά σε περιπτώσεις που είναι από κοντινές επαρχιακές πόλεις, μόνο για τα μαθήματα ή τα εργαστήρια (κάτω των 50 φοιτητών) που θα γίνονται δια ζώσης.

Η χασούρα του προηγούμενου διαστήματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι διέθεσαν αρκετές χιλιάδες ευρώ για να ανακαινίσουν και να επιπλώσουν τα ακίνητά τους, τους ωθεί να ζητούν υπετιμημένα μισθώματα, σε μία περίοδο που ο μέσος εν δυνάμει μισθωτής είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τα οικονομικά του το επόμενο διάστημα.

«Οι τιμές μίσθωσης που ζητούν, υπό τις σημερινές συνθήκες, είναι υπερβολικές, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως τα ακίνητα που βγαίνουν στην αγορά δεν είναι ποιοτικά» σημειώνει ο κ. Γεωργάκος.