Skip to main content

Ο κορωνοϊός και ο πανικός χτυπούν τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης

Ανάστατοι επιχειρηματίες στην αγορά της Θεσσαλονίκης καθώς περιορίστηκαν οι μετακινήσεις πολιτών λόγω κορωνοϊού. Τι γίνεται με τις εισαγωγές από Κίνα.

Ασκήσεις επί χάρτου σε περίπτωση που κλιμακωθεί η κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός πραγματοποιούν βορειοελλαδικές εταιρείες και δη εξαγωγικές προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα που θα έχουν αντίκτυπο στην εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας.

Το θετικό είναι πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με τους επιχειρηματίες να καταστρώνουν ένα plan b, κτίζοντας γέφυρες με Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς για αντικατάσταση των εισαγωγών από την Κίνα.  Ωστόσο, όπως λένε, οι τιμές είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που είχαν προϋπολογίσει με αποτέλεσμα οι ζημιές να είναι μεγάλες, καθώς πρέπει να τηρήσουν ενεργά συμβόλαια που αφορούν συγκεκριμένες τιμές για τα εξαγώγιμα προϊόντα. Όπως σπεύδουν να πουν οι ίδιοι κύκλοι και οι εναλλακτικές οδοί δεν είναι ανεξάντλητες, καθώς και στις ευρωπαϊκές αποθήκες τα αποθέματα είναι πεπερασμένα.

Τα προβλήματα

Μεμονωμένα προβλήματα εφοδιασμού εντοπίζονται σε είδη όπως προστατευτικές μάσκες και αντισηπτικά, που παράγονται κατά κύριο λόγο στην Κίνα.

"Υπάρχουν προμηθευτές που δεν μπορούν να εκτελωνίσουν containers που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν έρθει από την Κίνα", αναφέρει στέλεχος εταιρείας στη Voria.gr εκτιμώντας  πως προβλήματα με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα θα εντοπιστούν, ενδεχομένως σε εποχικά είδη.

Την ίδια ώρα επιχειρηματίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι ανάστατοι καθώς οι μετακινήσεις των πολιτών έχουν περιοριστεί και τα οποία διαθέσιμα χρήματα τα δαπανούν στα σούπερ μάρκετ, σε μακράς διαρκείας προϊόντα. Όπως λένε τα αποτελέσματα του πανικού που σκόρπισαν τα πρώτα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, θα φανούν τις επόμενες ημέρες και θα είναι αλυσιδωτά.

Τι λένε εκπρόσωποι εταιρειών

Σε πρώτη φάση αυτό που χρειάζεται, όπως λένε εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών, είναι crisis management (δηλαδή διαχείριση κρίσης) για τις επιχειρήσεις και panic management (διαχείριση πανικού) για τους πολίτες που έσπευσαν στο άκουσμα του πρώτου κρούσματος του φονικού ιού στη Θεσσαλονίκη, να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Την ίδια ώρα έντονη είναι η ανησυχία στους ανθρώπους του τουρισμού, μήπως γενικευτεί η απαγόρευση ταξιδιών και όχι μόνο οι σχολικές εκδρομές προς την Ιταλία, ή η διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, που έπληξαν τις οικονομίες των τοπικών κοινωνιών. Το βέβαιο είναι πως οι Κινέζοι έχουν πάψει να ταξιδεύουν με αποτέλεσμα να είναι εξαφανισμένοι από τον τουριστικό χάρτη.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Ακυρώνονται ταξίδια λόγω κορωνοϊού - Ζητούν τα λεφτά πίσω

Ο κορωνοϊός έχει αφήσει το αρνητικό του αποτύπωμα και στη γουνοποιία, είναι ενδεικτικό ότι η Κίνα απορροφά το 90% της παραγωγής γουνοδερμάτων της Καστοριάς.

Αλλά και οι αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών μοιάζουν προβληματισμένες με τον εφοδιασμό τους καθώς πολλά από τα είδη που εμπορεύονται προέρχονται από την Κίνα. Είναι χαρακτηριστικό πως εκπρόσωποι εταιρειών από τους συγκεκριμένους κλάδους δηλώνουν αδυναμία επιβεβαίωσης του χρόνου παραγωγής και αποστολής των παραγγελιών.

Την ίδια στιγμή εταιρείες ένδυσης μεταφέρουν τις παραγγελίες τους σε εργοστάσια παραγωγής που βρίσκονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Τι εισάγουμε από την Κίνα

Πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα εισήγαγε προϊόντα αξίας άνω των 4 δις. ευρώ, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα κινήθηκαν στα 892,465 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των προϊόντων που εισάγει η  χώρα μας από την Κίνα είναι: ψάρια, ξηροί καρποί, καπνά, φάρμακα, γάζες, βαμβάκι, λιπάσματα, προϊόντα προσωπικής φροντίδας, είδη συσκευασίας, ενδύματα, υποδήματα, βαλίτσες, ελάσματα και ταινίες, από αργίλιο, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.