Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΥΓΙΑ

Η παράταξη «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» ανακοινώνει την αποχή της από το αυριανό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που θα γίνει δια περιφοράς.

Την αποχή της από το αυριανό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης ανακοινώνει η παράταξη «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» με επικεφαλής τον Σπύρο Βούγια, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική προς τη διοίκηση του δήμου για την απόφαση το συμβούλιο να γίνει δια περιφοράς.

Η δημοτική παράταξη σημειώνει πως η διοίκηση του δήμου «προχωρά σε μια αδιανόητη ενέργεια, πρωτόγνωρη στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ισοδυναμεί με αυτοδιοικητικό πραξικόπημα» και πως συγκαλείται «συνεδρίαση- φάρσα του δημοτικού συμβουλίου (...) προκειμένου να πάρει "αποφάσεις" για δύο τεράστιας σημασίας για την πόλη θέματα», δηλαδή το χρησιδάνειο με τον ΟΑΣΘ για την παραχώρηση 50 λεωφορείων και τη γνωμοδότηση του δήμου για το χωρικό σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΘ.

«Εμείς, δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή την αδιαφανή και αντιδημοκρατική διαδικασία που προωθεί η διοίκηση του Δήμου και θα απέχουμε από αυτή τη συνεδρίαση-φάρσα. Απαιτούμε να γίνει ένα τακτικό, ζωντανό, ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο, το συντομότερο δυνατό (Πέμπτη 20 ή Δευτέρα 24 Αυγούστου) με την ίδια ημερήσια διάταξη» αναφέρει σχετική ανακοίνωση της παράταξης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ξεπερνώντας κάθε όριο πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης προχωρά σε μια αδιανόητη ενέργεια, πρωτόγνωρη στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ισοδυναμεί με αυτοδιοικητικό πραξικόπημα.

Συγκαλεί, στην καρδιά του καλοκαιριού, χωρίς καμία αιτιολόγηση  και «δια περιφοράς» (δηλαδή χωρίς καμία απολύτως συζήτηση και διάλογο), μια συνεδρίαση- φάρσα του δημοτικού συμβουλίου για αύριο Τετάρτη 5 Αυγούστου, προκειμένου να πάρει «αποφάσεις» για δύο τεράστιας σημασίας για την πόλη θέματα: το χρησιδάνειο με τον ΟΑΣΘ για την παραχώρηση 50 λεωφορείων και τη γνωμοδότηση του Δήμου για το χωρικό σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΘ.

Είναι προφανές ότι η διοίκηση προσπαθεί να απαλλαγεί με κάθε τρόπο από οποιαδήποτε κριτική και διάλογο θα μπορούσε να γίνει  στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα θέματα αυτά (ακόμη και με τηλεδιάσκεψη) αλλά και να αποφύγει την ενημέρωση και την κρίση των πολιτών για το αμφιλεγόμενο περιεχόμενό τους.

Επιλέγει να εκμαιεύσει κρυφά, σιωπηλά  και υπογείως, τυπικές αποφάσεις, χωρίς να αντιλαμβάνεται πως η αντιδημοκρατική μεθοδολογία που χρησιμοποιεί, ακυρώνει πολιτικά και ηθικά την ουσία και το κύρος τους και γεννά αμείλικτα και αναπάντητα ερωτήματα:

-Πως θα μπορέσει η ΔΕΘ  να προωθήσει το αναπτυξιακό σχέδιο και τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προετοιμάζει, όταν η αρχική απόφαση έγκρισής του βασίζεται σε μια τέτοια μεθόδευση;

-Ποιο κύρος μπορεί να έχει το «χρησιδάνειο» με τον ΟΑΣΘ, όταν τα 50 λεωφορεία αγοράζονται χωρίς διαγωνισμό και με χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη;

-Πως θα κρίνει και θα στηρίξει η ίδια η πόλη τις ενέργειες αυτές όταν ενημερωθεί και αντιληφθεί ότι έγιναν χωρίς διαφάνεια, ερήμην, όχι μόνο του δημοτικού συμβουλίου αλλά και των πολιτών;

-Τι κρύβεται, τελικά, πίσω από το πιεστικό άγχος της διοίκησης να ξεμπερδεύει με συνοπτικές διαδικασίες με δύο από τα πιο κρίσιμα και σημαντικά /θέματα όλης της χρονιάς;

Εμείς, δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή την αδιαφανή και αντιδημοκρατική διαδικασία που προωθεί η διοίκηση του Δήμου και θα απέχουμε από αυτή τη συνεδρίαση-φάρσα. Απαιτούμε να γίνει ένα τακτικό, ζωντανό, ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο, το συντομότερο δυνατό (Πέμπτη 20 ή Δευτέρα 24 Αυγούστου) με την ίδια ημερήσια διάταξη. Εκεί, να τοποθετηθούν αναλυτικά όλες οι παρατάξεις και, αν χρειάζεται, οι εμπλεκόμενοι φορείς. Όλα να γίνουν δημοκρατικά, στο φως, ενώπιον των πολιτών που ενδιαφέρονται μέσω της δημοτικής τηλεόρασης, όπως αξίζει στα θέματα που συζητάμε αλλά και στο δημοτικό μας συμβούλιο.

Κάθε άλλη μεθόδευση, καθιστά τις όποιες αποφάσεις ληφθούν με αυτό τον πραξικοπηματικό τρόπο, πολιτικά και ηθικά άκυρες.

Και αφήνουν τη διοίκηση ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ