Skip to main content

Εκατοντάδες τα κενά στα σχολεία της Θεσσαλονίκης - Αναλυτικά στοιχεία

Πόσοι εκπαιδευτικοί λείπουν από τη Θεσσαλονίκη - Σε εκκρεμότητα 41 ολιγομελή τμήματα. Σήμερα πιθανότατα ανακοινώνονται νέες προσλήψεις

Πιθανότατα σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται η τρίτη φάση διορισμών αναπληρωτών εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν τα εκατοντάδες κενά που υπάρχουν πανελλαδικά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και φυσικά και στα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρο Κόπτση οι νέοι διορισμοί έχουν ήδη εγκριθεί και πρόκειται να ανακοινωθούν, ενδεχομένως και σήμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία των αιρετών στο ΚΥΣΔΕ, παρότι μπήκαμε ήδη στον Νοέμβριο, τα κενά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανέρχονται πανελλαδικά σε περίπου 1.800. Μάλιστα πολλά από αυτά αφορούν βασικές ειδικότητες όπως μαθηματικούς, φυσικούς κ.λπ., δηλαδή καθηγητές σε μαθήματα τα οποία πρόκειται να εξεταστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Εκατοντάδες είναι τα κενά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα κενά στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με στοιχεία των αιρετών τα κενά στα γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 284 εκ των οποίων 170 αφορούν τη δυτική Θεσσαλονίκη και άλλα 114 την Ανατολική. Ειδικότερα:

- Αναπληρωτές γενικής παιδείας και τεχνικών ειδικοτήτων προσλήφθηκαν 148 και απαιτούνται να γίνουν άλλες 163 νέες προσλήψεις.

- Για τα τμήματα ένταξης και τα ειδικά σχολεία προσλήφθηκαν 174 αναπληρωτές και απαιτούνται άλλοι 78.

- Στην ειδική αγωγή - παράλληλη στήριξη προσλήφθηκαν 97 και απαιτούνται άλλοι 43.

Πέραν αυτών:

- Για την ενισχυτική διδασκαλία στα γυμνάσια δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας αναπληρωτής, ενώ στη βάση των περσινών προσλήψεων χρειάζονται 94 (57 στη δυτική Θεσσαλονίκη και 37 στην ανατολική).

- Για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων δεν έχει προσληφτεί ούτε ένας αναπληρωτής, ενώ για τις τάξεις υποδοχής και τις ΔΥΕΠ με βάση τις περσινές προσλήψεις χρειάζονται 57 (34 στη δυτική Θεσσαλονίκη και 23 στην ανατολική).

- Δεν υπολογίζονται επίσης οι δεκάδες αναπληρωτές οι οποίοι χρειάζονται για να λειτουργήσουν όλες οι ειδικότητες στο Μουσικό σχολείο, η μαθητεία και το πρόγραμμα “Μια νέα Αρχή” στα ΕΠΑΛ.

Τι απαντά ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης κ. Κόπτση φέτος στην Κεντρική Μακεδονία τοποθετήθηκαν περίπου 4.500 εκπαιδευτικοί μέσω αποσπάσεων και διορισμών αναπληρωτών. “Όσα κενά υπήρχαν στην αρχή της χρονιάς τα καλύψαμε στις πρώτες δύο φάσεις διορισμών αναπληρωτών, όμως στην πορεία δημιουργούνται διαρκώς νέα κενά, καθώς πολλοί εκπαιδευτικοί πέρνουν αναρρωτικές άδειες ή ακόμη και απαλλαγή από διδακτικά καθήκοντα, ασκώντας μόνον διοικητικό έργο. Επίσης υπήρξαν και αρκετές ανακλήσεις διορισμών επειδή οι εκπαιδευτικοί δεν αποδέχθηκαν τη θέση στην οποία τοποθετήθηκαν”.

Σε εκκρεμότητα τα 41 ολιγομελή τμήματα

Πέρα από τις σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα στα λύκεια της Κεντρικής Μακεεδονίας, υπάρχει και η πολύ σημαντική εκκρεμότητα με την έγκριση 41 ολιγομελών τμημάτων, οι μαθητές των οποίων, σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ουσιαστικά δεν έχουν αρχίσει ακόμη μαθήματα. Παρότι πολλοί απ' αυτούς θα κληθούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς να διαγωνιστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις.   

Από τα 41 ολιγομελή τμήματα Προσανατολισμού 29 βρίσκονται σε σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης και αρκετά αφορούν λύκεια της περιφέρειας όπως το ΓΕΛ Αδένδρου, Καλοχωρίου, Αγ. Γεωργίου (Ασπροβάλτα), Μαδύτου, Σταυρού, Καλλινδοίων, Κολχικού, Σοχού, 2ο ΓΕΛ Κουφαλίων (Πρόχωμα) (Β΄και Γ΄τάξη) κ.ο.κ. Για το θέμα αυτό έχουν γίνει αρκετές κινητοποιήσεις μέσα στον Οκτώβριο και όπως υποστηρίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί “αν δεν προχωρήσει εδώ και τώρα το υπουργείο Παιδείας στην έγκρισή τους, τινάζεται στον αέρα όλη η Γ΄ λυκείου και υπονομεύεται η λειτουργία των σχολείων”.

Το υπουργείο είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα λήξει σύντομα, ωστόσο, παρότι παρήλθε και ο Οκτώβριος η εκκρεμότητα παραμένει. “Πράγματι αυτά τα 41 τμήματα είναι ακόμη σε εκκρεμότητα”, παραδέχεται ο κ. Κόπτσης προσθέτοντας πως “ειδικά φέτος εγκρίναμε τη συντριπτική πλειονότητα των ολιγομελών τμημάτων, περίπου 700 σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ”.