Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι ηλικιωμένοι δεν κόβουν το καφενείο για τον κορωνοϊό

Με χαρακτηριστική χαλαρότητα αντιμετωπίζουν τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας αρκετοί ηλικιωμένοι μην κόβοντας τη βόλτα στο καφενείο.

«Τρέμουμε αλλά… τι να κάνουμε να μείνουμε μέσα;». Με αυτή τη φράση απαντά ηλικιωμένος συνεχίζοντας απτόητος να παίζει χαρτιά στο καφενείο με την  παρέα του ερωτώμενος για το εάν φοβάται τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα της χαλαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερες ηλικίες τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας να παραμείνουν μέσα στο σπίτι τους. Όπως φαίνεται πολλοί είναι οι ηλικιωμένοι που συνεχίζουν να κάνουν τη βόλτα τους σε καφενεία και άλλα σημεία μεγάλου συγχρωτισμού.

Με γάντια και χειρουργικές μάσκες παίζουν χαρτιά οι ηλικιωμένοι

«Εμείς καθόμαστε έξω, το μέσα είναι επικίνδυνο. Καθόμαστε έξω και σε απόσταση. Πλένουμε τα χέρια μας και θα δούμε τι θα γίνει», αναφέρει ηλικιωμένος στην Voria.gr, που μάλλον θεωρεί υπερβολικές τις οδηγίες των επιστημόνων του ΕΟΔΥ, τουλάχιστον οι ομάδες υψηλού κινδύνου να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Take away και βόλτα οι νεότεροι

Την ίδια ώρα οι καφετέριες που μαζεύουν νεαρό κόσμο δεν έχουν την προσέλευση που θα είχαν υπό κανονικές συνθήκες με τη θερμοκρασία τις απογευματινές ώρες να φτάνει τους 20 βαθμούς Κελσίου υπό τον ανοιξιάτικο ήλιο και τα σχολεία κλειστά.

«Τα παιδιά που δεν έχουν σχολείο, κυρίως αυτά του λυκείου βγαίνουν βόλτες. Αλλά μάλλον επειδή είναι πιο εξοικειωμένα με το facebook ενημερώνονται περισσότερο για το τι συμβαίνει και παίρνουν τα μέτρα τους όπως να αγοράζουν καφέ στο χέρι και να κάνουν βόλτα έξω ανά δύο και τρία άτομα», αναφέρει ιδιοκτήτης καφέ στην Πολίχνη.

Συμπεριφορά… Ιταλίας ωστόσο δείχνουν αρκετοί μεσήλικες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων καταλαμβάνει καρέκλες και τραπέζια σε συνοικιακά καφέ στη δυτική Θεσσαλονίκη.

«Θεωρούν ότι εάν κάτσουν έξω κινδυνεύουν λιγότερο, λέει ιδιοκτήτρια καφέ σε περιοχή των Συκεών.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, με χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, επιβλήθηκε  αναστολή της λειτουργίας των παιδοτότων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων και των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδιωτικών και δημοσίων, καθώς και των κέντρων διασκέδασης για 15 μέρες.

Δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Χαρακτηριστική ήταν η έκκληση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη που ζήτησε από τους συνδημότες του να σταματήσουν τις μαζικές εξόδους στα καφέ της πόλης όπου παρατηρείται συνωστισμός παρά τις συστάσεις.