Skip to main content

Εννέα σταθμοί καταγράφουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη όλο το 24ωρο

Στην αναβάθμιση και επέκταση των Σταθμών Μέτρησης του Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης προχώρησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα καταγράφονται, όλο το 24ωρο, σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, μέσα από το Δίκτυο Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αναβάθμισε και επέκτεινε τους Σταθμούς Μέτρησης, οι οποίοι πλέον ανέρχονται σε εννέα.

Σήμερα εγκαταστάθηκε ο ένας εκ των δύο νέων σταθμών μέτρησης αερίων ρύπων, στην οδό Λαγκαδά, στην περιοχή της Σταυρούπολης στον δήμο Παύλου Μελά παρουσία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, των αντιπεριφερειαρχών Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου και Ανάπτυξης Κώστα Γιουτίκα και του δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτίδη. Ο δεύτερος καινούργιος σταθμός μέτρησης βρίσκεται στο κτήριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Με την τοποθέτηση του συγκεκριμένου σταθμού ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση και επέκταση των Σταθμών Μέτρησης του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Την επόμενη εβδομάδα ο ανάδοχος θα τοποθετήσει τα μηχανήματα εντός των σταθμών και αμέσως μετά το Πάσχα θα είναι σε πλήρη λειτουργία και οι εννέα σταθμοί.

«Ολοκληρώθηκε σήμερα η τοποθέτηση των εννέα καινούργιων, σύγχρονων μετρητών ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα μας επιτρέψουν στο εξής να παρακολουθούμε ζωντανά, ανά πάσα στιγμή μέσα στο 24ωρο την κατάσταση της ατμόσφαιρας. Έτσι, όποτε ανεβαίνουν οι τιμές ρύπανσης να προβαίνουμε σε αντίστοιχες ενέργειες και να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας», τόνισε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας πως «είναι ένα ακόμα βήμα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη διαφύλαξη και προφύλαξη της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος».

Οι εννέα σταθμοί μέτρησης θα καταγράφουν τις τιμές των μικρών λεγόμενων αιωρούμενων σωματιδίων (PM 2,5), πέραν των τιμών των αέριων ρύπων που σε 24ωρη βάση καταγράφονται σε όλους τους Σταθμούς του ΕΔΠΑΡ - αιωρούμενα σωματίδια PM 10, διοξείδιο του θείου (SO2), μονοξείδιο του άνθρακα (CO), οξείδια του αζώτου (NOx), όζον (O3) και ΒΤΕΧ (βενζόλιο, τολουόλιο αιθυλοβενζόλιο και ξυλόλια).

«Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του σε ό,τι έχει να κάνει για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και φυσικά για την προστασία του περιβάλλοντος», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος εξήγησε ότι «ήταν χρήσιμο και αναγκαίο να προστεθούν οι δύο νέοι σταθμοί, στο νέο κτήριο της ΠΚΜ και στην οδό Λαγκαδά ώστε να υπάρχει επάρκεια δεδομένων και να καλυφθεί ένα χωροταξικό κενό που υπήρχε στα δεδομένα στη δυτική Θεσσαλονίκη». «Θα έχουμε αναλύσεις 24 ώρες το 24ωρο και φυσικά να λαμβάνουμε τα μέτρα μας», σημείωσε ο κ. Γιουτίκας.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε τη σημαντικότητα της απορρόφησης κονδυλίων από την Περιφέρεια για την υλοποίηση έργων. «Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αξιοποιούνται χρήματα προς όφελος των πολιτών», τόνισε η κ. Πατουλίδου.

Για ένα αίτημα χρόνων της τοπικής κοινωνίας έκανε λόγο ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, τονίζοντας πως πλέον «θα μπορούμε να μετράμε μικροσωματίδια, ακόμα τα πολύ μικρά, τα pm2,5 καθώς και άλλα στοιχεία τα οποία επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και την υγεία των πολιτών». «Με τους εννέα αυτούς σταθμούς σε όλη τη Θεσσαλονίκη είναι ένα δίκτυο που σε πρώτη φάση καλύπτει κάποιες ανάγκες. Είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και όποιον άλλο φορέα μπορεί να συντρέξει αυτή την προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών μας», ανέφερε. Σημειώνεται ότι ο δήμος Παύλου Μελά έχει ήδη έναν σταθμό που μετρά μικροσωματίδια pm10 στην περιοχή της Ευκαρπίας.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση των κλωβών στους περιαστικούς Σταθμούς Μέτρησης Αέριων Ρύπων στο Πανόραμα (Δ. Πυλαίας–Χιορτιάτη), στη Νεοχωρούδα (Δ. Ωραιοκάστρου) και τη Σίνδο (Δ. Δέλτα). Ανάλογες εργασίες πραγματοποιήθηκαν και στους Σταθμούς Μέτρησης στην Καλαμαριά, το Α.Π.Θ., και την πλατεία Αγίας Σοφίας. Σταθμός υπάρχει επίσης και στο Κορδελιό (Δ. Κορδελιού –Εύοσμου), όπου ο κλωβός του έχει σχετικά πρόσφατα αντικατασταθεί.

Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε στη σημασία της κάλυψης της δυτικής Θεσσαλονίκης από τους δυο νέους μετρητικούς σταθμούς που εγκατέστησε στην περιοχή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τόνισε ότι σε μια περιοχή που επιβαρύνεται από ρύπους, αυτή η παρέμβαση της Περιφέρειας είναι ένα σπουδαίο βήμα, που μπορεί να αποβεί καθοριστικό.