Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Κρούσματα στη δομή προσφύγων στα Διαβατά-Καταγγελία εργαζομένων

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων καταγγέλλει ότι δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την προστασία τόσο των προσφύγων όσο και των υπαλλήλων.

Για μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά κάνει λόγο καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στις προσφυγικές δομές.

«Αυτές τις μέρες εμφανίστηκαν κρούσματα Covid-19  στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, τόσο στους πρόσφυγες που διαμένουν εκεί όσο και σε εργαζόμενους. Και ενώ ήταν ήδη γνωστά τα κρούσματα, δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να προστατευτεί η υγεία προσφύγων και μεταναστών αλλά ακόμη και τα τεστ σε εργαζόμενους έγιναν κάποιες μέρες αργότερα βάζοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τους ίδιους και τις οικογένειες τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι υπήρξαν περιπτώσεις εργαζομένων που χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο αφού όπως λένε «η κυβέρνηση δεν προβλέπει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας προσφύγων και εργαζομένων».

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται προβλήματα υπάρχουν πολλές φορές ακόμη και στην υδροδότηση, ενώ πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν σε σκηνές εν μέσω παγετού, λόγω του υπερπληθυσμού στο καμπ, με συνωστισμό «και ανύπαρκτα μέσα υγιεινής λόγω αντικειμενικών συνθηκών που το κράτος επιβάλει», όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

«Άντί όμως να πάρουν μέτρα αφήνουν εκτεθειμένα πολλές φορές τα κέντρα, με προσωπικό καθαριότητας και λοιπές ειδικότητες που οι συμβάσεις τους λήγουν κάθε τόσο και κανείς δεν εγγυάται ότι αύριο θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Έτσι, δυστυχώς για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι οι συγκεκριμένοι χώροι αποτελούν υγειονομικές βόμβες, «αποθήκες ψυχών» όπου άνθρωποι στοιβάζονται χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς καμία προφύλαξη, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας», τονίζει η καταγγελία της επιτροπής.