Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώνεται το Δικαστικό Μέγαρο με 52 εκατ.- Όλες οι παρεμβάσεις

Το κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης θα αναβαθμιστεί ενεργειακά ενώ σημαντικές παρεμβάσεις θα γίνουν στον εκσυγχρονισμό όλων των υποδομών.

Το πράσινο φως για το μεγάλο έργο της ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης έδωσε η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ο προϋπολογισμός της ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου της Θεσσαλονίκης είναι 52 εκατ. ευρώ και ο χρόνος κατασκευής του είναι τα 3 έτη από την υπογραφή της σύμβασης.

Η λειτουργική αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης αποσκοπεί στην αναδιαμόρφωση των εσωτερικών χώρων του με εργονομικά κριτήρια, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων χώρων για τις ανάγκες των γραφείων του προσωπικού, τις αίθουσες των ακροατηρίων, καθώς και την αρχειοθέτηση του δικαστικού υλικού. Επιπλέον, το κτήριο θα αναβαθμιστεί ενεργειακά και θα τοποθετηθεί όλος ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Η ανακατασκευή προβλέπει τον έλεγχο της στατικής επάρκειας, την πιθανή ενίσχυση του, παρεμβάσεις στην οικοδομική διάρθρωση για την αποκατάσταση προβλημάτων που σχετίζονται με την παλαιότητα και την πολύχρονη έλλειψη.

Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί ολική ανακατασκευή των υδραυλικών και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του κτηρίου, με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους, την ικανοποίηση των απαιτήσεων της νέας διάταξης των εσωτερικών χώρων, αλλά και τη βελτίωση της αποδοτικότητά τους κατά τη χρήση.

Στο εξωτερικό τμήμα του κτηρίου θα αντικατασταθεί το υπάρχον περιμετρικό μεταλλικό κέλυφος με νέο, με στόχο να αναδειχθεί μία εικόνα που να συμβολίζει τη νέα σύγχρονη όψη του Μεγάρου, σε συνδυασμό με τα κλασσικά χαρακτηριστικά ενός χώρου με σημαντικό θεσμικό ρόλο και υψηλό κύρος.

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ένα εμβληματικό κτήριο της Θεσσαλονίκης, το Δικαστικό Μέγαρο, θα αλλάξει όψη και θα συμβάλει στην ολιστική αναβάθμιση της πόλης μας. Θα ανακατασκευαστεί και θα είναι ένα σύγχρονο, ενεργειακά αναβαθμισμένο κτήριο που θα ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις και προδιαγραφές συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στη βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων και των πολιτών, που θα το επισκέπτονται. Στο Υπουργείο Υποδομών στόχος μας είναι η ουσιαστική αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της χώρας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην επαναφορά της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», αναφέρει σχετικά ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.