Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ομάδα εργασίας για το κτηριακό των Δικαστηρίων

Προκειμένου να βρεθεί λύση στο κτηριακό ζήτημα του Δικαστικού Μεγάρου, αποφασίστηκε να συσταθεί ομάδα εργασίες σε σύσκεψη υπό τον Τσιάρα.

Στη σύσταση ομάδας εργασίας που θα έχει ως αντικείμενο την εξεύρεση λύσης για το κτηριακό ζήτημα του Δικαστικού Μεγάρου της Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να υποβαθμιστούν οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Πύλης Αξιού, το οποίο οι δικαστικές αρχές έχουν επανειλλημένα ζητήσει να παραχωρηθεί μιας και συνδέει το Μέγαρο με τα διοικητικά δικαστήρια, κατέληξε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΜΑΘ.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου αλλά και δικαστικοί και υγειονομικοί παράγοντες που έθεσαν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα για το κτηριακό ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε την ομάδα να εκπροσωπούν αρμόδιοι από κάθε εμπλεκόμενο φορέα.

Σε δηλώσεις τους, όλοι τάχθηκαν υπέρ μιας λύσης που θα ευνοεί και τις δύο πλευρές, δικαστικές και υγειονομικές υπηρεσίες, με τους συμμετέχοντες να επισημαίνουν πως αν τελικά το κτήριο του ΙΚΑ Πύλης Αξιού παραχωρηθεί στις δικαστικές αρχές, αυτό απαιτεί την εύρεση ενός νέου, πιο αναβαθμισμένου χώρου για να στεγάσει τις υγειονομικές υπηρεσίες.

«Καταλήξαμε στο να οργανωθεί μία ομάδα εργασίας, η οποία θα αναζητήσει με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση τη δυνατότητα να μπορούμε να βρούμε έναν συμπληρωματικό χώρο προκειμένου να υποστηριχθεί η λειτουργία των Δικαστηρίων», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης αμέσως μετά τη σύσκεψη.

«Ο χώρος της Δικαιοσύνης θα πρέπει πάντα να δημιουργεί την δυνατότητα της εύκολης πρόσβασης σε όλους τους Έλληνες πολίτες και να δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη να αισθάνεται ασφαλής. Από εκεί και πέρα τα τεχνικά ζητήματα τα οποία προκύπτουν προφανώς θα είναι το αντικείμενο της ομάδας εργασίας. Οποιαδήποτε επιλογή θα είναι μόνον με την απόλυτα σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων της πόλης. Η πρόθεση μας δεν είναι να λύσουμε ένα πρόβλημα και να δημιουργήσουμε άλλο, αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω καθησυχάζοντας όλους το φορείς. Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τον χώρο των Δικαστηρίων. Και βεβαίως αν υπάρχει οποιαδήποτε επιλογή ταυτόχρονα θα αναβαθμίζει και την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών και όλων των διοικητικών μονάδων που μπορεί να στεγάζονται εκεί», επισήμανε ο κ. Τσιάρας.

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Καράογλου επισήμανε πως «όλοι οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουμε ότι η ιστορία του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης είναι μια ιστορία χαμένων ευκαιριών για τη Θεσσαλονίκη. Θυμόμαστε όλοι την Πλατεία Δικαστηρίων η οποία σκάφτηκε για να γίνουν δικαστήρια ωστόσο βρέθηκε ο αρχαιολογικός χώρος, η Ρωμαϊκή αγορά και σωστά έμεινε έτσι. Θυμόμαστε όλοι τα σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου κτηρίου από την πλευρά του λιμανιού που θα ενωνόταν με το υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο με μια υπέργεια αερογέφυρα πάνω από τον δρόμο. Τελικά δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά. Με δεδομένο ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά το κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου που είναι πολύ μικρό και δεν καλύπτει τις ανάγκες της Δικαιοσύνης, ούτε παράλληλα ταιριάζει στο κύρος της ενώ παράλληλα δεν ικανοποιεί τις ανάγκες και των επισκεπτών και των εργαζομένων. Καταλήξαμε στην συγκρότηση μιας επιτροπής μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν ερχόμαστε για να λύσουμε πρόβλημα ενός κλάδου για να δημιουργήσουμε προβλήματα σε άλλον κλαδο. Μέσα από διάλογο και συναίνεση θα βρεθούν οι καλύτερες λύσεις έτσι ώστε και το δικαστικό λειτούργημα να αναβαθμιστεί και το Δικαστικό Μέγαρο να αποσυμφορηθεί αλλά παράλληλα και η δημόσια υγεία να λειτουργεί κάτω από καλύτερες συνθήκες».

Την αισιοδοξία του ότι μέχρι τέλους του χρόνου η ομάδα εργασίας θα καταλήξει σε ένα ουσιαστικό πόρισμα εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος δήλωσε πως «κανένας από εμάς δεν είναι σήμερα περήφανος με την εικόνα που έχουν τα Δικαστήρια. Καταλήξαμε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για να αντιμετωπίσει συνολικά το θέμα ούτως και για το κτήριο της Πύλης Αξιού και τις υγειονομικές υπηρεσίες που προσφέρει και το Δικαστικό Μέγαρο. Επιθυμία όλων μας να αναβαθμιστεί η δυτική είσοδος της πόλης ούτως ώστε το κέντρο της πόλης να μεταφερθεί προς τα δυτικά, σε εκείνο το κομμάτι που πάντα έφερνε ανάπτυξη στην πόλη μας».

«Δεν είναι σκοπός να φύγει ο ένας και να φύγει ο άλλος» τόνισε από την πλευρά της η Βούλα Πατουλίδου για τις προσπάθειες του Δικηγορικού και Ιατρικού Συλλόγου. «Η εύρεση καλύτερης λύσης για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας και των Δικαστηρίων, είναι ο στόχος. Για να γίνουν όλα αυτά έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα. Η Περιφέρεια δεν θα μπορούσε να είναι απούσα. Καμία αντίρρηση, αλλά είναι επιβεβλημένη, νομίζω, ανάγκη όλων να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις», είπε.

«Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε λύση στο δίκαιο αίτημα των δικαστικών αρχών για επέκταση του Δικαστικού Μεγάρου θα πρέπει να διασφαλίσει πρώτιστα την εξυπηρέτηση για τη δημόσια υγεία και την εξυπηρέτηση των πολιτών οι οποίοι σήμερα στο ΙΚΑ της Πύλης Αξιού βρίσκουν μία καλή υγειονομική δομή η οποία πρέπει να παραμείνει και να μην διαλυθεί. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι στην οποιαδήποτε παραχώρηση του κτηρίου αυτού αν δεν βρεθεί ένα αντίστοιχο μέρος στην περιοχή για να στεγάσει με καλύτερο τρόπο τις υγειονομικές δομές», τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγόρου Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθης Κουτσοχήνας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως οι δικαστικές αρχές δεν επιθυμούν να παρεμποδίσουν την λειτουργία του ΙΚΑ της περιοχής αλλά στοχεύουν στην εύρεση ενός κτηρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες, δίνοντας λύση στα ζητήματα και των δύο κλάδων.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρόκειται για μια κεντρική επιλογή της κυβέρνησης η αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης και η προσπάθεια να καταστεί ο βασικός κόμβος εμπορίου και ανάπτυξης σε όλα τα Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο η αναβάθμιση και των Δικαστηρίων της πόλης, μιας από τις πολύ βασικές υποδομές που πρέπει να λειτουργούν με σωστό τρόπο. Είναι ένα αίτημα δεκαετιών το κτηριακό ζήτημα των δικαστηρίων και αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι βρίσκεται πιο κοντά στη λύση του. Η δε λύση που συζητείται με την παραχώρηση του ΙΚΑ Πύλης Αξιού είναι μια λύση η οποία συνοδεύεται με αντίστοιχη εξεύρεση κτηρίου για την αναβάθμιση και των υγειονομικών υπηρεσιών. Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ούτε από τον δικηγορικό σύλλογο ούτε από τις δικαστικές αρχές το ζήτημα αντιπαράθεσης με τις υγειονομικές υπηρεσίες. Αντίθετα τίθεται ως ζήτημα αναβάθμισης και των δύο υπηρεσιών, με τη δημιουργία μιας πλατείας Δικαστηρίων που θα αναβαθμίσει και ολόκληρη τη δυτική είσοδο Θεσσαλονίκης αλλά και την εξεύρεση ενός κτηρίου πολύ καλύτερου για να στεγάσει τις υγειονομικές υπηρεσίες», είπε ο κ. Κουτσοχήνας.