Skip to main content

Θεσσαλονικιός ο εμπνευστής της διάταξης για την επιδότηση του ενοικίου

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr ο φυσικός αυτουργός της εν λόγω διάταξης την έφερε αιφνιδιαστικά και περίπου εν κρυπτώ.

Του Νίκου Ηλιάδη

Εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, φέρεται να είναι ο εμπνευστής της επίμαχης διάταξης με την οποία δινόταν επίδομα χιλίων ευρώ το μήνα, σε όσα από τα μέλη της κυβέρνησης δεν ήταν βουλευτές και κατάγονταν από περιοχές εκτός Λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr ο φυσικός αυτουργός της εν λόγω διάταξης την έφερε αιφνιδιαστικά και περίπου εν κρυπτώ, ως υπουργική τροπολογία στο ογκώδες κείμενο του τρίτου μνημονίου προκειμένου να ψηφιστεί μαζί με τα εκατοντάδες υπόλοιπα άρθρα.

Ελάχιστοι, την περίοδο εκείνη, αντελήφθηκαν την ύπαρξη της επίμαχης διάταξης καθώς είχαν άλλες σκοτούρες. Εξ’ ου και υπερψηφίστηκε απ’ όλους όσοι ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, με εξαίρεση τους τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι στη συνέχεια αποχώρησαν από το κόμμα, καθώς και από τους βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής οι οποίοι καταψήφισαν συνολικά το τρίτο μνημόνιο.

Η διάταξη συμπεριελήφθη στο άρθρο 25, κεφάλαιο Δ’, στη σελίδα 49 του ν. 4336/2015 ο οποίος ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου και όχι στις 14 Απριλίου όπως εσφαλμένως αναφέρει στο σημερινό πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Αυγή». Προέβλεπε δε το εξής:

Άρθρο 25

Χορήγηση δαπανών διαμονής

Η καταβολή που προβλέπεται στην 6701/27.12.1994
(Α΄ 234) απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπως εκάστοτε τροποποιείται και ισχύει, εφαρμόζεται και για τα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.
Η σχετική δαπάνη βαρύνει τις πιστώσεις του οικείου Υπουργείου. Η ως άνω διάταξη ισχύει από 1.2.2015.

Η αναδρομικότητα της ισχύος του επίμαχου άρθρου έχει να κάνει και με τα προσωπικά κίνητρα του εμπνευστή της διάταξης ο οποίος με τον τρόπο αυτόν εξασφάλισε αναδρομικά το επίδομα των 1.000 ευρώ από τον πρώτο κιόλας μήνα που συμπεριελήφθη αναπάντεχα από τον Αλέξη Τσίπρα στο κυβερνητικό σχήμα. Στη συνέχεια έπαψε να λαμβάνει το επίδομα καθώς, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, έγινε μέλος του Κοινοβουλίου.

Τα αεροπορικά

Πέραν της εξασφάλισης του επιδόματος, ο εν λόγω όσο ήταν στέλεχος της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα φέρεται να αναζητούσε τρόπους προκειμένου να του καταβάλλονται και τα αεροπορικά εισιτήρια για την εβδομαδιαία άνοδό του στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται το σπίτι και η οικογένεια του.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα τότε και σήμερα για να λαμβάνουν τα κυβερνητικά στελέχη αποζημίωση οδοιπορικών πρέπει να βρίσκονται σε κυβερνητική αποστολή.

Επειδή αυτό δεν ήταν δυνατόν να ισχύει κάθε Σαββατοκύριακο ο θεσσαλονικιός πολιτικός φέρεται να φρόντιζε να έχει συναντήσεις στην εκλογική του περιφέρεια με διαφόρους συλλόγους, τις οποίες εμφάνιζε σαν κυβερνητική δραστηριότητα και με τον τρόπο αυτό εξασφάλιζε την καταβολή της δαπάνης για τα εβδομαδιαία εισιτήριά του.