Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πώς το ΑΠΘ στηρίζει τους φοιτητές με αναπηρία - Πρωτοβουλίες και προβλήματα

Εκδήλωση για την «Κοινωνική Μέριμνα Φοιτητών» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με την ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας.

Ο Κωνσταντίνος Τσιοχάρης, αν και 62 ετών,αποφοίτησε πρόσφατα από τη Νομική Σχολής του ΑΠΘ. Έχοντας δουλέψει ως μηχανολόγος και καθηγητής στη δημόσια εκπαίδευση, ο κ. Τσιοχάρης δεν έχει αφήσει ποτέ στη ζωή του να σταθεί εμπόδιο η οπτική του αναπηρία. Για αυτό άλλωστε βρέθηκε σήμερα ως ομιλητής και βραβευόμενος στην εκδήλωση του ΑΠΘ για «Κοινωνική Μέριμνα Φοιτητών» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσιοχάρης στη Voria.gr, στη διάρκεια της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο αντιμετώπισε ορισμένες δυσκολίες, κάποιες εκ των οποίων λύθηκαν με τη συνδρομή του ιδρύματος. Όταν για παράδειγμα δεν μπορούσε να βρει χώρο για να μελετήσει, καθώς δεν μπορεί να διαβάσει μόνος του τα ακαδημαϊκά συγράμματα, το Πανεπιστήμιο προσέφερε ειδικό χώρο στη βιβλιοθήκη, όπου και μαζί με τον συνοδό του, μπόρεσε να μελετήσει για τέσσερα χρόνια και να κατακτήσει το 2021 άλλον έναν στόχο στη ζωή του.

Στη σημερινή εκδήλωση του ΑΠΘ παρουσιάστηκε αναλυτικά το έργο «Κοινωνική Μέριμνα Φοιτητών ΑΠΘ» το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ και των Σχολών, Τμημάτων και μονάδων του ιδρύματος. Υπεύθυνος του έργου είναι ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος ο οποίος έκανε λόγο για βήματα προόδου από το Πανεπιστήμιο. Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση υπήρχε διερμηνέας νοηματικής, η Ειρήνη Σοκολάκη, για τους παρευρισκόμενους με προβλήματα ακοής.

«Κάθε μέρα και κάθε χρόνο θα βελτιωνόμαστε», τόνισε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας στην εκδήλωση και σημείωσε ότι αν και έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά επιτεύγματα στο ΑΠΘ, υπάρχει ακόμα χώρος για περαιτέρω πρόοδο.



Ο κ. Κωβαίος έκανε αναφορά στον ειδικό αριθμό 999888, στον οποίο μπορούν να καλούν οι φοιτητές όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ή έχουν κάποια ανάγκη και βρίσκουν άμεσα ανταπόκριση. Επιπλέον, ο αντιπρύτανης ανέφερε ότι το έργο «Κοινωνική Μέριμνα Φοιτητών ΑΠΘ» χωρίζεται σε τρεις άξονες: τις κλινικές παροχές, την προσβασιμότητα και τις τεχνολογίες υποβοήθησης.

Επιπλέον, το ΑΠΘ προσφέρει, μεταξύ άλλων, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, διερμηνεία νοηματικής και χειλεανάγνωση, καθώς και μεταφορά των φοιτητών από και προς το πανεπιστήμιο. Στις πρωτοβουλίες του ιδρύματος συγκαταλέγονται και δύο εφαρμογές για τους φοιτητές με αναπηρία. Η μία εφαρμογή μετατρέπει τον λόγο σε κείμενο, ενώ η δεύτερη, η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, θα καθοδηγεί με φωνητικές οδηγίες φοιτητές με προβλήματα όρασης στις αίθουσες των μαθημάτων εντός του campus.

«Το ΑΠΘ είναι φοιτητικοκεντρικό πανεπιστήμιο», σχολίασε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και πρόσθεσε ότι πλέον όλα τα κτήρια του ιδρύματος είναι προσβάσιμα, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιά. Τέλος, ο κ. Κωβαίος τόνισε ότι όταν υπάρχουν προβλήματα στο ΑΠΘ, όπως η δυσλειτουργία ανελκυστήρων, το ίδρυμα προσπαθεί να τα λύσει άμεσα και να προσφέρει ένα όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμο campus για όλους τους φοιτητές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Χάρης Αηδονόπουλος, αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης «είναι εδώ για βοηθήσει το ΑΠΘ».