Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για τους μεικτούς χώρους στην εστίαση- Ποιοι ευνοούνται

Ποιες επιχειρήσεις θα προτιμήσουν τους εμβολιασμένους - Ποιες οι εκτιμήσεις για την πορεία της εστίασης το επόμενο διάστημα

Σε μια κοινωνία εμβολιασμένων και μη οδηγούμαστε σταδιακά με τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία να μπαίνει στο μικροσκόπιο και να αφορά... προνομιούχους και μη.

Διαβάστε: Προνόμια εμβολιασμένων: Αμιγείς και μεικτοί οι χώροι σε εστίαση - Ψυχαγωγία από 15/7

Το πλαίσιο λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη που παρουσίασαν νωρίτερα οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και  Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δημιούργησε δυσαρέσκεια σε ανθρώπους της εστίασης αναφορικά με τους μεικτούς χώρους καθώς όπως λένε θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των πελατών κατά την είσοδό τους στο μαγαζί, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η  πρόσληψη επιπλέον ατόμων.

Σημειώνεται πως μεικτοί χώροι συνάθροισης, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν είναι  εκείνοι στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Αυτό βρίσκει κάθετα αντίθετους τους επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι την ίδια ώρα αποτιμούν ως θετικό το γεγονός πως δίνεται η δυνατότητα επιλογής στον επιχειρηματία για το αν θα δέχεται αποκλειστικά εμβολιασμένους και νοσήσαντες, καθώς με τον τρόπο αυτό θα ξαναλειτουργήσουν και χώροι που δεν είχαν εξωτερικό χώρο με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστοί λόγω των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων. 

«Αποδεχόμαστε ως σοβαρό το μέτρο για τους αμιγείς χώρους, αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι με τους μεικτούς χώρους. Δεν μπορούν να μας υποχρεώνουν να προσλάβουμε άλλα δυο άτομα (πρωινή και βραδινή βάρδια) για να κάνουν ελέγχους στην είσοδο των καταστημάτων. Δεν μας επιδοτούν για κάτι τέτοιο. Επιπλέον ποιος θα πληρώσει για να κάνει τεστ και θα έρθει μετά για φαγητό;» αναρωτιέται μιλώντας στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Ποιοι ... ευνοούνται

Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου όσα ανακοινώθηκαν εξυπηρετούν, αναμφίβολα, επιχειρηματίες που μέχρι σήμερα λόγω του ότι δεν είχαν εξωτερικό χώρο, ή ήταν εξαιρετικά μικρός ο χώρος που διέθεταν, δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν περιπτώσεις μπαρ που δεν λειτουργούν για 11 μήνες, κατά συνέπεια εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τις πύλες τους μόνο για εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό.

Πολλοί οι... αλεξιπτωτιστές στην εστίαση

Την ώρα πάντως που τα λουκέτα πληθαίνουν στο χώρο της εστίασης, σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν καφέ και καταστήματα με take away φαγητό (σάντουιτς, μπουγάτσες κλπ), με το μέλλον τους ωστόσο να διαγράφεται αβέβαιο.

«Εν μέσω πανδημίας πολλοί αποφάσισαν να ανοίξουν καταστήματα εστίασης.  Τους αποκαλούμε αλεξιπτωτιστές καθώς συνήθως είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμπειρία στο χώρο, παίρνουν για παράδειγμα το εφάπαξ των γονιών τους ανοίγουν ένα κατάστημα και όταν αντιλαμβάνονται πως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα στο χώρο μας, το κλείνουν. Το βρίσκουν ως εύκολη λύση» αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης.