Skip to main content

«Θεσσαλονίκης Ορίζοντας»: Το νέο γλυπτό που θα κοσμεί τη Νέα Παραλία (φωτο+vid)

Το νέο γλυπτό του καλλιτέχνη Γιώργου Τσάρα που τοποθετείται στη Νέα Παραλία είναι δωρεά του γνωστού επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη

των Κάτιας Γερακαρίτου και Μαρίας Ριτζαλέου

Ένα νέο γλυπτό έργο τέχνης αποκτά η Νέα Παραλία στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το γλυπτό του Θεσσαλονικιού καλλιτέχνη Γιώργου Τσάρα το οποίο αποτελεί δωρεά του γνωστού επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη προς τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ήδη ένα τμήμα του έργου, που ονομάζεται «Θεσσαλονίκης Ορίζοντας», έχει τοποθετηθεί στη ρηχή πισίνα που βρίσκεται στον Κήπο των Γλυπτών, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται προς τα τέλη του μήνα, όταν και θα πραγματοποιηθεί επίσημη εκδήλωση από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Το έργο του ομότιμου καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ αποτελείται από δύο κεκλιμένα τετράγωνα από ανοξείδωτο χάλυβα σε ασύμμετρη μεταξύ τους τοποθέτηση τα οποία θα διαπερνά ο «Ορίζοντας» που θα αποτελείται από 7 φύλλα χαλκού. Το νέο γλυπτό είναι μήκους 17 μέτρων, πλάτους 3 μέτρων και με ύψος του θα φτάνει περίπου τα 4 μέτρα μαζί με τη βάση. Το έργο έχει τοποθετηθεί σε κοντινή απόσταση από το γλυπτό του Γ. Ζογγολόπουλου, «Τρεις Κύκλοι».

«Ως γέννημα θρέμμα της περιοχής Ανάληψης έχω περπατήσει πολύ στην παραλία και νιώθω μεγάλη χαρά που ένα έργο μου θα βρίσκεται στον Κήπο των Γλυπτών. Είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το αρχιτεκτονικό περιβάλλον και "συνομιλεί" με τα γειτνιάζοντα οικοδομήματα. Είναι ένα έργο δύσκολο και απαιτητικό και υπολογίζω σε έναν μήνα να είναι έτοιμο, ολοκληρωμένο, μαζί και με τον φωτισμό», δήλωσε στη Voria.gr ο γλύπτης Γιώργος Τσάρας.

Ο χώρος για την τοποθέτηση του νέου έργου, το οποίο έχει λάβει όλες τις σχετικές εγκρίσεις τόσο από την Οικονομική Επιτροπή όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο προτάθηκε από τον δωρητή Σταύρο Ανδρεάδη με επιστολή του προς τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. «Υπάρχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες ακόμα για τον έργο. Μόλις ολοκληρωθούν θα γίνει εκδήλωση παρουσία του δημάρχου, του δωρητή και του καλλιτέχνη», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κήπος των Γλυπτών το 2019 είχε «υιοθετηθεί» από τον Σταύρο Ανδρεάδη, ο οποίος είχε αναλάβει όλες τις εργασίες συντήρησης του χώρου. Η δωρεά του κ. Ανδρεάδη περιλαμβάνει τη διατήρηση, συντήρηση και επαύξηση του πρασίνου, την επισκευή, συντήρηση και λειτουργία της λίμνης νερού με το γλυπτό του Γ. Ζογγολόπουλου «Τρεις Κύκλοι» , τον καθαρισμό και προστασία των επιφανειών από γκράφιτι, την αντικατάσταση βανδαλισμένων φωτιστικών.

Ποιος είναι ο Γιώργος Τσάρας

Ο Γιώργος Τσάρας, γλύπτης και καθηγητής Γλυπτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, έχει αποσπάσει δεκάδες βραβεία σε Διαγωνισμούς Γλυπτικής, ενώ πάνω από 60 έργα του βρίσκονται σε αστικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει αποσπάσει διεθνή αναγνώριση για την εικαστική του διαδρομή και διετέλεσε πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη την περίοδο 2005-2008.

Στη Θεσσαλονίκη, έργα του υπάρχουν στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, στο ΑΠΘ, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στο φουαγιές του Τελλόγλειου Ιδρύματος, ενώ έχει φιλοτεχνήσει και πέντε επιτάφια γλυπτά στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη.