Κυριακή 22 Μαΐου 2022
x

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Τη συναυλία διοργανώνουν η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΚΟΘ και το Μέγαρο Μουσικής, την Κυριακή, με ελεύθερη είσοδο

Αφιερωματική συναυλία, με αφορμή την 27η Ιανουαρίου, Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, διοργανώνεται την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η συναυλία τιμά τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων 67.000 Έλληνες Εβραίοι, 50.000 από τους οποίους ήταν Θεσσαλονικείς.


Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής της πόλης, στις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

«Σε περιστάσεις όπως αυτή, τέτοιες συνεργασίες πολιτισμού αναδεικνύουν, με όχημα τις νότες έργων μεγάλων δημιουργών της μουσικής, τη σημασία που πρέπει να δείχνουμε καθημερινά σε θέματα αλληλεγγύης, σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας, όπως και της προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων», τόνισε, κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με τον Ψαλμό 22 στην ισπανοεβραϊκή γλώσσα, από τη σοπράνο Μαριάντζελλα Χατζησταματίου, δίνοντας τον τόνο και το ύφος της εκδήλωσης. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα λάβει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με το Αντάτζιο για έγχορδα από το έργο 11 του Σάμιουελ Μπάρμπερ, και αμέσως μετά ο διεθνούς φήμης σολίστ Γκιλ Σάχαμ με την ΚΟΘ, υπό τη μουσική διεύθυνση της καλλιτεχνικής της διευθύντριας Ζωής Τσόκανου, θα παρουσιάσουν το Κοντσέρτο για βιολί σε ρε μείζονα, έργο 61, του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

«Μουσικοί όπως ο Γκιλ Σάχαμ, τα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης ή η Σοπράνο Μαριάντζελλα Χατζησταματίου, σαφέστατα έχουν την ευαισθησία να αντιληφθούν πολύ καλά τη σημασία μιας τέτοιας στάσης που θεμελιώνεται στην απόρριψη κάθε ιδεολογίας μίσους ή βίας. Της ανάγκης να μην εφησυχάζουμε και να μην αδρανούμε απέναντι στις πράξεις που προσπαθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να επαναφέρουν το σκοτάδι που προσπάθησαν να φέρουν σε όλο τον κόσμο οι Ναζί, ευτυχώς χωρίς επιτυχία», επισήμανε ο κ. Σαλτιέλ.

«Ο πολιτισμός και η μουσική ειδικότερα, μπορούν να αποτελέσουν ένα όπλο του ανθρώπου για την πνευματική του ανύψωση», ανέφερε στον χαιρετισμό που απέστειλε η Ζωή Τσόκανου, η οποία λόγω κακοκαιρίας στην Αττική δεν κατάφερε να παραβρεθεί στη συνέντευξη τύπου.

«Ο χώρος του πολιτισμού τιμά με ευλάβεια και σεβασμό τα εκατομμύρια αθώων ανθρώπων, οι οποίοι ξεριζώθηκαν βίαια, βασανίστηκαν, έχασαν τα πάντα και τελικά εξοντώθηκαν πληττόμενοι από τη ναζιστική θηριωδία», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης.

Για ένα πολύ υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό γεγονός και μάλιστα δωρεάν, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Οργάνωσης Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Στάθης Γεωργιάδης.

Για την είσοδο είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ τα δελτία εισόδου διατίθενται από την ιστοσελίδα του ΜΜΘ www.tsso.gr

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ