Skip to main content

Πώς διαμορφώθηκαν οι βάσεις στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης οι βάσεις των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ποια η πρώτη εικόνα για τις σχολές της Θεσσαλονίκης.

Τέλος δόθηκε στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2017, καθώς το πρωί της Πέμπτης ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Φροντηστηρίων Βορείου Ελλάδος, Κώστα Αμπατζίδη στη Voria.gr, η πρώτη εικόνα, σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, δείχνει ότι οι φετινές βάσεις εισαγωγής στις θεωρητικές σχολές κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ωστόσο αισθητή πτώση σημειώθηκε στις βάσεις των σχολών που έχουν σαν μάθημα βαρύτητας τα Μαθηματικά, αλλά και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το υπουργείο, το 11,6% περιλαμβάνεται στη βαθμολογική κλίμακα 12-20.

Συγκεκριμένα, το τοπίο στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται μέχρι στιγμής ως εξής:

1ο Πεδίο: Παρατηρείται διατήρηση των βάσεων σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, με ορισμένες μικρές αυξητικές τάσεις σε σχολές όπως η Νομικής Θεσσαλονίκης.

2ο Πεδίο:
Στο δεύτερο πεδίο παρατηρούνται σαφώς πτωτικές τάσεις, εξαιτίας της κακής επίδοσης των υποψηφίων στα Μαθηματικά. Όπως άλλωστε ανέφερεν ήδη και ειδικοί, μεσοσταθμικά η πτώση είναι στα 500 μόρια μείωση που αποτυπώνεται κατ' εξοχήν στις μαθηματικές σχολές. Ακόμη, επισημαίνουν ότι ότι ουσιαστικά η πρόσβαση είναι ελεύθερη αφού οι θέσεις πανελλαδικά είναι οριακά περισσότερες από τους υποψήφιους.

3ο Πεδίο:
Μικρή αύξηση παρουσιάζουν οι σχολές του 3ο Επιστημονικού Πεδίου στις Σχολές της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, η Ιατρική Θεσσαλονίκης παρουσίασε αύξηση 82 μορίων, κάτι το οποίο, όπως τόνισε ο κ. Αμπατζίδης οφείλεται όχι τόσο στην επίδοση των υποψηφίων, όσο στον περιορισμό των θέσεων που διατίθονται.

4ο Πεδίο:
Σαφείς αυξητικές τάσεις, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα και ιδιαίτερα στις Παιδαγωγικές Σχολές, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΒΕ, δεν οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων, αλλά στο ότι φέτος αυξήθηκε αρκετά ο αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι επέλεξαν τις συγκεκριμένες σχολές.

5ο Πεδίο:
Η μεγαλύτερη «βουτιά» σε ό,τι αφορά τις βάσεις εισαγωγής στις Σχολές της Θεσσαλονίκης, παρατηρείται στις Σχολές του 5ο Επιστημονικού Πεδίο, λόγω των επιδόσεων σε Μαθηματικά και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Μέχρι στιγμής η μεταλύτερη πτώση, σε σχέση με πέρυσι, παρατηρείται στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων (1.163 μόρια μείωση) και Πληροφορικής (349 μόρια μείωση) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ενδεικτικά, ορισμένες από τις σχολές στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, στις οποίες παρουσιάζεται αύξηση ή μείωση στις βάσεις:

Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ: Μείωση 595 μορίων
Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ: Μείωση 397 μορίων
Ιατρική ΑΠΘ: Αύξηση 82 μορίων
Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ: Μείωση 42 μορίων
Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ: Μείωση 1.175 μορίων
Νομική ΑΠΘ: Αύξηση 15 μορίων
Διοίκησης Επιχειρήσεων ΠΑΜΑΚ: Μείωση 1.163 μορίων
Πληροφορικής ΑΠΘ: Μείωση 349 μορίων
Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ΠΑΜΑΚ: Αύξηση 477 μορίων
Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών ΠΑΜΑΚ: Μείωση 1.188 μορίων
Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ: Αύξηση 121 μορίων
Ψυχολογίας ΑΠΘ: Αύξηση 32 μορίων