Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Στις επάλξεις ενόψει των κινητοποιήσεων της ΔΕΘ οι αγρότες

Από τη Θεσσαλονίκη οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας διαμηνύουν πως για τον νέο υπουργό «δεν δικαιολογείται χρονικό περιθώριο ούτε για να ενημερωθεί».

Να φέρει στη βουλή νομοσχέδιο για το ακατάσχετο των αγροτών, όπως είχε υποσχεθεί ο απερχόμενος υπουργός, ζητούν από τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμη, τονίστηκε πως για τον κ. Αραχωβίτη «δεν δικαιολογείται χρονικό περιθώριο ώστε να ενημερωθεί γιατί φάνηκε ότι γνώριζε τα ζητήματα όλη την προηγούμενη περίοδο», συνεπώς οι αγρότες αναμένουν τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει ο υπουργός για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι αγρότες βρίσκονται στις επάλξεις ενόψει των κινητοποιήσεων στο πλαίσιο των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στην πλατεία Αριστοτέλους.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, οι αγρότες παρέθεσαν τα αιτήματά τους, που αφορούν το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές των παραγόμενων προϊόντων.

Εκ μέρους των αγροτών Νάουσας, ο Τάκης Τσιουλάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις έντονες βροχοπτώσεις εν μέσω θέρους (Ιούνιο-Ιούλιο) που έπληξαν την παραγωγή. «Ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει τις απώλειες από τις βροχοπτώσεις για τις αποζημιώσεις», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ακόμη και οι αποζημιώσεις από το χαλάζι είναι «ψίχουλα» και καθυστερούν. «Ζητάμε να καταργηθούν οι φόροι και να υπάρξει 100% αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και αφορολόγητο 12.000 ευρώ», επεσήμανε, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ιδιαίτερα η Ημαθία και η Πέλλα έχουν πληγεί μετά το εμπάργκο από τη Ρωσία, όπου κατευθυνόταν το 80% της παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων.

Ως εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων ο Κώστας Τζέλας, ανέφερε επίσης τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που κάνουν δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής. Περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση, η Διαμαντούλα Κρητικού, εκπρόσωπος των αγροτών Αμύνταιου, είπε πως «κατακλυζόμαστε από άσχημα καιρικά φαινόμενα, φέτος είχαμε ακαρπίες λόγω της πρόωρης ζέστης» και πρόσθεσε ότι «τα παιδιά μας θέλουν να φύγουν γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα στον κλάδο.

Εκ μέρους των αγροτών Πέλλας ο Θεόδωρος Κωνσταντίνου τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ώστε να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, λέγοντας μάλιστα πως δεδομένων των συνθηκών «δεν χωράει εφησυχασμός».

Τέλος, την ανάγκη για μαζικές κινητοποιήσεις ανέδειξε στην παρέμβασή του και ο Μιχάλης Δημητρίου, από την Κατερίνη, επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, στο πλαίσιο και της παρουσίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.