Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι λένε στρατιωτικές πηγές για τις οβίδες στο εργοτάξιο της Λέοντος Σοφού

Έφθασαν τις 68 οι οβίδες που βρέθηκαν - Οι εργασίες στο οικόπεδο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα συνεχιστούν παρουσία των πυροτεχνουργών του ΤΕΝΞ

Τα 68 έφτασαν τα βλήματα όλμου που έχουν ξεθαφτεί έως σήμερα από το εργοτάξιο επί της οδού Λέοντος Σοφού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι χωματουργικές εργασίες για την ανέγερση ξενοδοχείου εδώ και ημέρες πραγματοποιούνται πλέον παρουσία πυροτεχνουργών του Τμήματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ). Όποτε υπάρχει υπόνοια για την ύπαρξη στρατιωτικού υλικού στο έδαφος, τα μηχανήματα του εργολάβου σταματούν και αναλαμβάνουν δουλειά οι άντρες του ΤΕΝΞ.

Οι οβίδες που έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, είναι 80 χιλιοστών, γερμανικής κατασκευής, του γερμανικού στρατού, από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στη Voria.gr, συμπεραίνουν από τον αριθμό των οβίδων που έχουν βρεθεί στο συγκεκριμένο οικόπεδο ότι αυτές ήταν αποθηκευμένες και πως δεν προέρχονται από βομβαρδισμό της περιοχής. Εκτιμούν ότι τα είχαν αποθηκεύσει οι Γερμανοί σε κάποιο υπόγειο ή είχαν στήσει κάποια αποθήκη κάτω από το έδαφος και όταν έφυγαν, τα άφησαν εκεί.

Πάντως, δεν μπορεί να εκτιμηθεί πότε θα σταματήσουν οι εργασίες παρουσία του Στρατού. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, αυτό θα γίνει όταν οι άντρες από το τμήμα του ΤΕΝΞ είναι απολύτως βέβαιοι ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο στο εργοτάξιο.

Σημειώνεται ότι η πρώτη οβίδα εντοπίστηκε στο εργοτάξιο στις 21 Σεπτεμβρίου, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση τόσο των αστυνομικών όσο και των στρατιωτικών αρχών. Έκτοτε σχεδόν καθημερινά εντοπίζονται οβίδες στον συγκεκριμένο χώρο και πλέον τις τελευταίες ημέρες μαζί με τα μηχανήματα του εργολάβου είναι παρόντες και οι πυροτεχνουργοί του ΤΕΝΞ.