Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις συνθήκες στην υπηρεσία Ασύλου

Το σωματείο Eργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου καταγγέλει τις εργασιακές συνθήκες στην υπηρεσία Ασύλου στη Θεσσαλονίκη.

Τις εργασιακές συνθήκες στο περιφερειακό γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης εν μέσω πανδημίας καταγγέλλει το Σωματείο Eργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου.

Όπως αναφέρει σχετικά το σωματείο, «οι χώροι διεξαγωγής των συνεντεύξεων είναι ακατάλληλοι με βάση τις συνθήκες πανδημίας», ενώ υπογραμμίζει τα τρία κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους της υπηρεσίας, όπως είχε αναδείξει η Voria.gr (διαβάστε ΕΔΩ) το προηγούμενο διάστημα.

«Παρά τις κυβερνητικές οδηγίες για την προώθηση της τηλεργασίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων του εν λόγω γραφείου κλήθηκε να εργαστεί δια ζώσης στο γραφείο, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και ανακοινώνονται νέα και σκληρότερα μέτρα σε περισσότερες περιοχές», καταλήγει το σωματείο για τις συνθήκες στην υπηρεσία Ασύλου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Το Σωματείο πρόσφατα απέστειλε στην Διοίκηση της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, δύο αναφορές με ημερομηνίες 20.01.2021 και 04.02.2021 κρούοντας τον κίνδυνο λόγω της ανεπαρκούς λήψης μέτρων προστασίας για τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας covid-19 και για την ασφάλεια των εργαζομένων, εξυπηρετούμενων και του συνεργαζόμενου προσωπικού, χωρίς όμως να έχει λάβει απάντηση ούτε να υπάρξει αντιμετώπιση της κατάστασης. Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου με το παρόν καταγγέλλει για ακόμη μία φορά την αδιάφορη στάση των ιθυνόντων να διασφαλίσουν υγιεινές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας σε γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου και σε χώρους υποδοχής των αιτούντων/σών διεθνή προστασία.

Οι ως άνω αναφορές του Σωματείου εστιάζουν αφενός στην ανεπάρκεια μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, ύστερα μάλιστα από τις τελευταίες αποφάσεις της Κυβέρνησης για αυστηροποίηση του «lockdown», αφετέρου σε σημαντικές παραλείψεις από πλευράς του Υπουργείου που οξύνουν ακόμα περισσότερο τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάδελφοι/ισσες. Ειδικότερα, το γεγονός της ανεπαρκούς διαχείρισης του κοινού σε γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου, σε συνδυασμό με τις παγίως αυξημένες ανάγκες εξυπηρέτησης και την πίεση του Υπουργείου για νούμερα, ώστε να υπηρετούν το αφήγημα της «ανάκτησης του ελέγχου της μεταναστευτικής κρίσης» δημιουργούν τριβές μεταξύ του κοινού, με το προσωπικό να έχει γίνει αποδέκτης δυσάρεστων περιστατικών.

Συγκεκριμένα, στο παράρτημα του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Πειραιά (ΠΓΑ) που στεγάζεται στο Νέο Κόσμο, έχει παρατηρηθεί κατ’εξακολούθηση παραβίαση του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ και των σχετικών εγκυκλίων και ΚΥΑ (βλ. σχετ. ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.:6877/21/1/2021 ΦΕΚ 341 Β’, ΚΥΑ Β-186 και ΔΙΔΑΔ/Φ.69/140/οικ.1031 από 20.1.2021), καθότι εντός των χώρων υποδοχής και εξυπηρέτησης του κοινού παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού λόγω της μη τήρησης στοιχειώδους τάξης και αποστάσεων, ενώ ταυτόχρονα στο ίδιο παράρτημα υπάρχει ανεπαρκής φύλαξη και έλλειψη παροχής υπηρεσιών καθαριότητας/απολύμανσης για διάστημα άνω των 15 ημερών. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί στο παράρτημα του ΠΓΑ Πειραιά που στεγάζεται στον Πειραιά, με παντελή απουσία ελέγχου/θερμομέτρησης του κοινού που εισέρχεται στο κτίριο, απουσία εξόδου κινδύνου και προσωπικού φύλαξης που να μεριμνά για την τήρηση αποστάσεων, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή προστασία από την μετάδοση του covid-19.  

Σε άλλη περίπτωση, στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης, πριν δύο βδομάδες εντοπίστηκαν τρία κρούσματα κορωνοϊού σε εργαζόμενους/ες, με τους/ις υπαλλήλους να αναφέρουν ότι οι χώροι διεξαγωγής των συνεντεύξεων είναι ακατάλληλοι με βάση τις συνθήκες πανδημίας (έλλειψη γραφείων ανάλογων των αναγκών και του προσωπικού και μικρά γραφεία όπου συνωστίζονται άτομα). Ταυτοχρόνως, παρά τις κυβερνητικές οδηγίες για την προώθηση της τηλεργασίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων του εν λόγω γραφείου κλήθηκε να εργαστεί δια ζώσης στο γραφείο, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και ανακοινώνονται νέα και σκληρότερα μέτρα σε περισσότερες περιοχές.

Kατόπιν των ανωτέρω καλούμε για ακόμη μία φορά τους ιθύνοντες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να λάβουν χωρίς χρονοτριβή τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων από την εξάπλωση της πανδημίας στους χώρους εργασίας, την καθαριότητα των χώρων εργασίας αλλά και την ασφαλή τήρηση των μέτρων ασφαλείας σε όλες τις δομές της Υπηρεσίας Ασύλου ανά την Ελλάδα.