Skip to main content

«Πόλη Ανάποδα»: Αντιφασιστικός μήνας ο Σεπτέμβρης στη μνήμη του Φύσσα

Στο πλαίσιο αντιφασιστικών πρωτοβουλιών, με σημείο αναφοράς τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα - Παρουσίαση του ψηφοδελτίου ενόψει των εκλογών.

Με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία Αγίου Γεωργίου το ψηφοδέλτιο του ενωτικού συνδυασμού «Η Πόλη Ανάποδα - Δυνάμη Ανατροπής» για τον δήμο Θεσσαλονίκης ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου.

Με ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών για το δημοτικό συμβούλιο, συλλογική εκπροσώπηση από έξι μέλη και επικεφαλής, βάσει διατάξεων που ορίζονται από τον νόμο, τον Αντώνη Γαζάκη, το αριστερό ριζοσπαστικό σχήμα επανέλαβε τις θέσεις του για καίρια ζητήματα του δήμου και ζήτησε τη στήριξη των πολιτών προκειμένου να βρεθεί στο δημοτικό συμβούλιο «το κίνημα εκείνο που θα εκφράζει το διαφορετικό και τους πολλούς».

«Η προσπάθεια αυτή λειτουργεί με δημοκρατικό τρόπο, έχοντας στο ενεργητικό του δυνάμεις της αριστεράς αλλά και ανένταχτους πολίτες» σημείωσε ο κ. Γαζάκης, προσθέτοντας πως «είμαστε βγαλμένοι από τα κινήματα της πόλης». «Μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω και τα κάτω πάνω στην πόλη και περιμένουμε όλους και όλες να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή για να συνεχιστούν οι μάχες και μετά τις εκλογές».



Ακολούθησαν τοποθετήσεις των μελών της συλλογικής εκπροσώπησης, με τον Γιώργο Λογοθέτη να παραθέτει τις θέσεις του σχήματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε νίκες, χωρίς να έχουμε αυταπάτες. Θα είμαστε η φωνή που θα οργανώσει τον λαό και θα βγάλει προς τα έξω την ατζέντα του δήμου με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι στόχος του κινήματος να καθόμαστε πίσω και να λέμε σε όλα όχι».

Από την πλευρά της, η Μαρία Κέκη τόνισε μία από τις βασικές προτεραιότητες του σχήματος για ελεύθερους δημόσιους χώρους και χώρους πρασίνου προς όφελος των πολιτών και εξέφρασε την πρόθεση της «Πόλης Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής» για ριζική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. «Θέλουμε ζωντανές κοιτίδες οξυγόνου στον δήμο και αναβαθμίσεις και αναπλάσεις χώρων με στόχο την μία καλύτερη ζωή για τους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για αξιοποίηση των κενών κτηρίων, ποιοτικότερες κοινωνικές δομές και πρόσβαση όλων των ατόμων σε δομές του δήμου μίλησε ο Κώστας Σαμδάνης. Παράλληλα υπογράμμισε τους στόχους του συνδυασμού για εμπλοκή του δήμου σε υποθέσεις πλειστηριασμών με σκοπό την αποτροπή τους καθώς και τον περιορισμό του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης υπό όρους, που η εξάπλωσή του έχει ως συνέπεια τη δυσκολία των πολιτών, ιδίως των χαμηλόμισθων, να βρουν μία οικονομικά προσβάσιμη κατοικία. «Η τακτική που επικρατεί αυτή τη στιγμή μπορεί να αποδοθεί με τη φράση "η πόλη πωλείται"» τόνισε ο κ. Σαμδάνης επισημαίνοντας πως το σχήμα θα δώσει προτεραιότητα σε τρεις άξονες ως προς το ζήτημα της κατοικίας, «τους αστέγους, όσους ενοικιάζουν σπίτια και όσους έχουν μία κατοικία αλλά κινδυνεύουν να τη χάσουν».

Ο Θανάσης Μαρίνης έκανε λόγο για συνδυασμό που θα εκφράσει τον κόσμο της εργασίας, μέσα από «μόνιμη και σταθερή δουλειά στον δήμο, προσλήψεις, τακτικό προσωπικό σε κοινωνικές υπηρεσίες και υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας» ενώ αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση του φασισμού και του ρατσισμού. «Προτείνουμε τη διοργάνωση μιας σειράς από αντιφασιστικές πρωτοβουλίες» είπε ο ίδιος συμπληρώνοντας την πρόταση του σχήματος να οριστεί ο Σεπτέμβρης, ο μήνας που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, ως αντιφασιστικός μήνας, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιούνται σχετικές δράσεις και ενημερώσεις.



«Παιδεία, υγεία, νερό και ρεύμα δεν μπορούν να είναι εμπορικά συμφέροντα» υπογράμμισε με τη σειρά του ο Κώστας Ξενόπουλος, εκφράζοντας τη θέση του σχήματος κατά των ιδιωτικοποιήσεων των κοινών αγαθών. Παράλληλα, τόνισε πως το σχήμα τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία «δίνει τη δυνατότητα στο ΝΑΤΟ να πατήσει πιο βαθιά το πόδι του στα Βαλκάνια».

Τέλος, η Λουκία Αργυριάδου ανέφερε πολιτισμικές δράσεις που θα προωθήσει η «Πόλη Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής», με την παράλληλη αξιοποίηση χώρων, την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής και τη διοργάνωση εβδομαδιαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επισημαίνοντας πως «ο πολιτισμός αποτελεί τομέα που αφορά και την ίδια την κοινωνία» τόνισε ότι προτεραιότητα του σχήματος είναι η πάλη ενάντια στην πατριαρχία και όλες τις εκφάνσεις της, προτείνοντας ακόμη την ίδρυση αντίστοιχων κοινωνικών δομών με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού. Δείτε τα ονόματα και το βιογραφικό των υποψηφίων πατώντας ΕΔΩ.