Skip to main content

ΤhessINTEC: Κόλλησε στο ΣτΕ το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο - Οι επόμενες κινήσεις

Πού κόλλησε το ΕΠΣ για το πολυαναμενόμενο ThessINTEC, στην Περαία - Ποιες οι επόμενες κινήσεις, ποιο το χρονοδιάγραμμα του έργου

Διευκρινίσεις στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την υλοποίηση του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς που προγραμματίζεται να δημιουργηθεί στην Περαία, του πολυαναμενόμενου ThessINTEC, ζητά το Συμβούλιο της Επικρατείας, γεγονός που δημιουργεί σχετικούς προβληματισμούς για την επόμενη ημέρα του πολλά υποσχόμενου έργου.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε πως η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων χρειάζεται περαιτέρω διευκρινίσεις και προσθήκες αναφορικά με τον υγρότοπο που υπάρχει στην περιοχή, στο «παράκτιο έλος Περαίας» όπως το αποκαλούν, καθώς και σε στοιχεία που την αφορούν, αναφορικά με τα παρυδάτια και υδρόβια πουλιά που συγκεντρώνονται εκεί για να αναπαραχθούν καθώς και για τα μεταναστευτικά πουλιά που φτάνουν στην περιοχή.

«Σεβόμαστε τη γνωμοδότηση του ΣτΕ. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται προκειμένου να καταθέσουμε, όσο το δυνατόν πιο άμεσα, ακόμη και εντός του επόμενου μήνα τη σχετική μελέτη με τις διευκρινίσεις που μας ζητούνται» εξηγεί στη Voria.gr, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Thess INTEC, Νίκος Ευθυμιάδης, προσθέτοντας ωστόσο χαρακτηριστικά πως «κανείς δεν έχει περάσει αλώβητος από το ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση, μας απάντησαν πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν καθυστερήσεις που θα πήγαιναν πίσω το χρονοδιάγραμμα μας».

Οι διευκρινίσεις όπως τονίζει ο κ. Ευθυμιάδης, ζητούνται εξαιτίας του υπερβάλλοντος ζήλου κάποιων οικολογικών οργανώσεων, οι οποίοι ωστόσο όπως επισημαίνει «καλά κάνουν και έχουν ευαισθησίες, εμείς θα κάνουμε ό,τι απαιτείται».

Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη δεν αναμένεται να προκύψουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του project καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως μετά την άμεση κατάθεση της μελέτης με τις προσθήκες που απαιτούνται, το ΣτΕ, δεν αποκλείεται να γνωμοδοτήσει σχετικά στις αρχές της επόμενης χρονιάς, ακόμη και τον Ιανουάριο. Ωστόσο δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως η μελέτη που θα προκύψει με τις όποιες προσθήκες και διευκρινίσεις θα πρέπει να περάσει εκ νέου απο δημόσια διαβούλευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρνητική γνωμοδότηση του ΣτΕ προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο έρχεται σε μια περίοδο που η «ΕΑΕΠ Thess INTEC A.E.», πρόκειται για το φορέα που θα το πραγματοποιήσει, επιθυμεί να ξεκινήσει άμεσα, προκειμένου να αξιοποιήσει τα 35 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Ευθυμιάδη, ο χρόνος που δίνεται για τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο και προβλέπουν την ολοκλήρωση τους μέχρι το 2026, είναι «επαρκής».