Skip to main content

Θετικά αποτιμά την επίσκεψη Ερντογάν το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Διευκρινίστηκαν ζητήματα και λύθηκαν παρεξηγήσεις που δεν επέτρεπαν την εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τη γείτονα, σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Θετικά αποτιμά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χθες, την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της αποτίμησης της επίσκεψης Ερντογάν -με την οποία «έγινε ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης των δύο χωρών για την επίλυση προβλημάτων, αλλά μπορεί να ανοίξει και μια νέα σελίδα στις διμερείς μας σχέσεις» - χαιρετίζεται το γεγονός ότι «διευκρινίστηκαν ζητήματα και λύθηκαν παρεξηγήσεις που δεν επέτρεπαν την εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τη γείτονα». Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως ήταν αυτονόητη η καθαρή και σαφής τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το αδιαπραγμάτευτο της συνθήκης της Λωζάνης, που «αποτελεί τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο έχουν οικοδομηθεί οι σχέσεις εμπιστοσύνης, φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών». Θετικά υπογραμμίζεται και η δήλωση του Προέδρου Ερντογάν ότι η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά τα εδάφη καμίας χώρας και καμίας γειτονικής χώρας». Επιπλέον, αποτιμάται θετικά η συμφωνία με την τουρκική πλευρά που θα επιτρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας μετανάστες και πρόσφυγες που θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα, «καθώς αυτή η εξέλιξη θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση των νησιών».

Παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή του για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης.

Τονίζεται ότι η κυβέρνηση «πρέπει να συνεχίζει να εργάζεται με βασικό σκοπό την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 ώστε να εξέλθουμε από το καθεστώς της μνημονιακής επιτροπείας με τους καλύτερους δυνατούς όρους τόσο για την χώρα, όσο και για τις δυνάμεις της εργασίας». Το ΠΣ προτρέπει την κυβέρνηση «να συνεχίζει να εργάζεται εντατικά στο πλαίσιο του σχεδιασμού της, με βασική μέριμνα την κοινωνική προστασία, τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας, όπως και την άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών των προγραμμάτων προσαρμογής». Σημειώνεται δε το καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχεδιασμό της μεταμνημονιακής εποχής.