Skip to main content

Θετικά μηνύματα για Thess-Intec και ΔΕΘ από την επίσκεψη Μητσοτάκη

Η νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί η κυβέρνηση για τη δημιουργία του Thess-Intec και τα νεώτερα για την τύχη της φετινής Διεθνούς Έκθεσης.

Με νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία του Thess-Intec, του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Κατά τη χθεσινή επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Κυριάκο Λουφάκη και τον πρόεδρο του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης Νίκο Ευθυμιάδη, οι οποίοι σε αυτή τη φάση πρωταγωνιστούν στο εγχείρημα, επιβεβαιώνοντας το κυβερνητικό ενδιαφέρον.

Το κράτος παραχωρεί την έκταση των 760 στρεμμάτων, αλλά για την υλοποίηση απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι θα βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια -σε πρώτη φάση υπολογίζονται σε 70 με 80 εκατ. ευρώ- που θα επενδυθούν στο πρότζεκτ.

Σε αυτή την κατεύθυνση η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφορά τα εξής τέσσερα πεδία:

Πρώτον, την παραχώρηση του ακινήτου από το υπουργείο Οικονομικών στην ΑΖΚ ΑΕ.

Δεύτερον, τη σύνθεση και τη σύσταση του φορέα που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Προφανώς στο επίκεντρο του σχήματος θα βρίσκεται η ΑΖΚ ΑΕ, ενώ θα συμμετέχουν το Τεχνολογικό Πάρκο, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ και πιθανόν κάποιοι φορείς της αυτοδιοίκησης.

Τρίτον, τον καθορισμό κινήτρων σε σχέση με πιθανούς δωρητές χρημάτων και υλικών για τις ανάγκες του Thess-Intec, που θα είναι αφορολόγητα.

Τέταρτον, το άνοιγμα του δρόμου για την χωροταξική διευθέτηση της έκτασης, στην οποία προφανώς θα δοθούν ειδικοί συντελεστές δόμησης.

Κανονικά, αλλά με μέτρα, η 85η ΔΕΘ     

Θετικά είναι τα νέα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού για την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Κ. Μητσοτάκης συμφώνησε η διοργάνωση να προχωρήσει κανονικά με την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα εγκρίνουν οι λοιμωξιολόγοι και επικεντρώνοντας σε μικρότερο μέγεθος και σε επιχειρηματικό ενδιαφέρον με συναντήσεις τύπου Β2Β. Ο ίδιος θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ κανονικά προχωράει και η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας.  

Στη σχετική συζήτηση περί ΔΕΘ εξετάστηκε και το θέμα της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου, κάτι που -όπως διαπιστώθηκε- προχωράει μεν, αλλά όχι με την επιθυμητή ταχύτητα, λόγω των διαδικασιών του ελληνικού κράτους.