Skip to main content

Προσωρινά μέτρα στο Καπάνι μέχρι τη ριζική ανάπλαση

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από το υπουργείο ο βαθμολογικός πίνακας των προτάσεων, δίνοντας την προέγκριση στον δήμο για τα δύο open mall

Το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση δύο «Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου» στο Καπάνι και στη Δ. Γούναρη άναψε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ, μετά από πρόταση που κατέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σύλλογο Επιχειρηματιών Ιστορικού Κέντρου Εμπορίου και τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.  

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από το υπουργείο ο βαθμολογικός πίνακας των προτάσεων που υποβλήθηκαν σε όλη τη χώρα, δίνοντας έτσι την προέγκριση στον κεντρικό δήμο για τα δύο open mall.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την προειδοποίηση από τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Πολυχρόνη Πολυχρονίου, ο οποίος απείλησε με «λουκέτο» το Καπάνι αν δεν υπάρξει ανασύσταση της αγοράς και το αυστηρό μήνυμα στη συνέχεια του προϊσταμένου Εισαγγελίας Πρωτοδικών (δείτε εδώ).

Την ανακοίνωση για την προέγκριση χρηματοδότησης έκανε στο δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας Γιώργος Δημαρέλος. Αφού λάβει ο δήμος την οριστική έγκριση, θα είναι έτοιμος να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και στη συνέχεια την υλοποίηση των έργων.

Σύμφωνα με τον κ. Δημαρέλο, τα έργα που συμπεριλήφθηκαν στην πρόταση του δήμου δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την πλήρη ανάπλαση της περιοχής. Πρόκειται, ωστόσο, να υλοποιηθούν μεταξύ άλλων η κατασκευή εκ νέου των δαπεδοστρώσεων, η κατασκευή στεγάστρων κατά μήκος της οδού Σόλωνος, η ανακατασκευή των δημοτικών WC.

Παράλληλα, ο δήμος έχει επικοινωνήσει και έρθει σε συμφωνία με την ΕΥΑΘ για την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, έργο με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, στο οποίο θα συμμετάσχει σε ποσοστό 50%.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Δημαρέλο, για την εξασφάλιση των υπολοίπων απαιτούμενων πιστώσεων για την ολοκλήρωση των έργων πλήρους ανάπλασης της περιοχής  ήδη εκπονείται μελέτη σκοπιμότητας από εξωτερικό σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) για λογαριασμό του δήμου. Συγκεκριμένα, διερευνάται αν θα μπορούσε ένα σύνολο έργων και δράσεων να αφορά την αγορά Βλάλη και την περιοχή των Ιστορικών Τοπικών Αγορών της Θεσσαλονίκης.

«Παρά το γεγονός ότι γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων υποβάθμισης της αγοράς Βλάλη, τα έργα δεν θα ξεκινήσουν άμεσα λόγω των απαιτούμενων διαδικασιών για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και εν συνεχεία για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετων και τη δημοπράτηση και υλοποίηση των έργων. Αυτό σημαίνει ότι στο διάστημα που μεσολαβεί τα υγειονομικά προβλήματα που διαπιστώνονται από τον ΕΦΕΤ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα απο τις αρμόδιες υπηρεσίες καθαριότητας, με μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, έως την οριστική τους επίλυση με τα αναμενόμενα έργα ανάπλασης», επισημαίνει.