Skip to main content

Θετικές οι δηλώσεις ΕΚΤ, τονίζει ο Κ. Μίχαλος

Την έκδοση κρατικού ομολόγου που θα χρηματοδοτηθεί από τις ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό, προτείνει ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., ενώ εμφανίζεται αντίθετος σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή του ΔΝΤ στην ελλη
Ως θετικές για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν- Κλοντ Τρισέ, για τα ελληνικά ομόλογα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ενώ αντίθετος εμφανίστηκε σε ότι αφορά στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική υπόθεση. Παράλληλα, χαρακτήρισε αναμενόμενες τις εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής για τη στήριξη της χώρας μας και πρότεινε την έκδοση στην ελληνική αγορά κρατικού ομολόγου που θα χρηματοδοτηθεί από τις ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος ερωτώμενος από δημοσιογράφο σχετικά με τις εξελίξεις κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 16 χωρών της Ευρωζώνης, δήλωσε τα εξής:

«Κατ΄αρχήν η εξέλιξη δεν είναι αρνητική για τη χώρα μας. Ήταν άλλωστε η αναμενόμενη, καθώς, ήδη, είχαν δημοσιοποιηθεί οι προθέσεις των ισχυρών εταίρων μας για πολιτική στήριξη και ένα μικτό σύστημα βοήθειας με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Θέση του Ε.Β.Ε.Α. είναι ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εμπλακεί στην ελληνική υπόθεση το Δ.Ν.Τ.. Ως Ε.Β.Ε.Α. προτείνουμε στην κυβέρνηση να διερευνήσει και την περίπτωση της έκδοσης στην ελληνική αγορά, ενός κρατικού ομολόγου που θα χρηματοδοτηθεί από τις ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό, δίνοντας ισχυρά κίνητρα στους ενδιαφερόμενους. Δηλαδή, να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στη χώρα μας κεφαλαίων ελληνικής κυριότητας, χωρίς φορολογική επιβάρυνση για την αγορά του κρατικού ομολόγου με ένα προνομιακό επιτόκιο και με μεσοπρόθεσμη διάρκεια.

Σε ό,τι αφορά στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Τρισέ, για τα ελληνικά ομόλογα, αναμφίβολα λειτουργεί θετικά για την αξιοπιστία της οικονομίας μας. Ωστόσο, για να υπάρξει αντίκρισμα και στην πράξη προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων, θα πρέπει οι τράπεζες να αλλάξουν τακτική και να διοχετεύσουν κεφάλαια από την αύξηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».