Skip to main content

Θετικές οι οικονομικές προβλέψεις για Σιγκαπούρη

Σε αναθεώρηση της πρόβλεψης για την οικονομική της ανάπτυξη το 2009 προχώρησε η Σιγκαπούρη μετά την αύξηση του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.
Σε αναθεώρηση της πρόβλεψης για την οικονομική της ανάπτυξη το 2009 προχώρησε η Σιγκαπούρη μετά την αύξηση του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, στηρίζοντας την περιφερειακή ανάκαμψη που ώθησε τις κυβερνήσεις να σκεφτούν τη λήξη των οικονομικών μέτρων στήριξης, σύμφωνα με τον Bloomberg.

Η οικονομία της Σιγκαπούρης θα συρρικνωθεί από 2% έως 2,5% φέτος, λιγότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη για συρρίκνωση από 4% έως 6%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου. Το ΑΕΠ αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο 14,9% σε ετήσια βάση από τους τρεις προηγούμενους μήνες, σημειώνοντας αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης ο δείκτης έχει σημειώσει φέτος άνοδο 51% καθώς η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής βοήθησε τη χώρα να εξέλθει από τη χειρότερη ύφεση που γνώρισε μετά την ανεξαρτησία της το 1965.

Η Ασία οδηγεί την παγκόσμια ανάκαμψη από την οικονομική κρίση μετά τη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού σε άνευ προηγουμένου χαμηλά επίπεδα, αλλά και την ανακοίνωση οικονομικών μέτρων στήριξης πλέον των 950 δισ. δολαρίων.

Το νόμισμα της χώρας υποχωρούσε 0,3% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 8:08 π.μ.

Η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης σε σημερινή της ανακοίνωση εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα είναι κοντά στο μηδέν φέτος, πριν επιταχυνθεί από 1% έως 2% το 2010.

Η οικονομία της Σιγκαπούρης ύψους 182 δισ. δολ. αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,8% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την οικονομία δύο φορές φέτος από την πρόβλεψη του Απριλίου κατά την οποία εκτιμάτο ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί έως 9%.

Η βιομηχανική παραγωγή που αποτελεί περίπου το 1/4 της οικονομίας, αυξήθηκε 8,3% το τελευταίο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την υποχώρησή της κατά 1,1% το τρίμηνο έως και τον Ιούνιο (αναθεωρημένα στοιχεία).

Η βελτίωση της ζήτησης για φάρμακα και ηλεκτρονικά ώθησε εταιρείες – συμπεριλαμβανομένης της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd. – να προβλέψουν αύξηση των πωλήσεων. Η βιομηχανική παραγωγή της Σιγκαπούρης αυξήθηκαν το πρώτο δίμηνο του τελευταίου τριμήνου και οι εξαγωγές της νήσου μειώθηκαν το λιγότερο σε χρονικό διάστημα ενός έτους τον Αύγουστο.

Ο κλάδος των υπηρεσιών της Σιγκαπούρης συρρικνώθηκε 2,4% το τελευταίο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την υποχώρησή του κατά 4,8% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο τομέας των κατασκευών αναπτύχθηκε 12,4% καθώς οι εταιρείες έχτισαν σπίτια, ξενοδοχεία και κτίρια γραφείων.