Skip to main content

Θετικές πρωτοβουλίες για τα προβλήματα των μυδοκαλλιεργειών

Η κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί τις πάγιες προτάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τους μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού κόλπου.

Προς επίλυση φαίνεται να βαίνουν τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μυδοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης και του Θερμαϊκού κόλπου συνολικά. Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, η κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί τις πάγιες προτάσεις της Περιφέρειας και να προωθεί επιτέλους, ύστερα από δεκαετίες αδράνειας ουσιαστικές λύσεις.

Όπως είπε ο κ. Γιουτίκας, «το πρώτο θετικό είναι ότι αναγνωρίζεται πλέον πως οι νόμοι που αφορούν στη μυδοκαλλιέργεια είναι ανεφάρμοστοι, έχουν πολλά κενά, παραλείψεις και σειρά αντικρουόμενων διατάξεων που οφείλουν να αντιμετωπιστούν. Όπως επίσης αναγνωρίζεται ότι με την ανοχή της Πολιτείας επί σειρά ετών, οι παράνομοι καταπατητές έχουν γίνει ασύδοτοι, σε βάρος ενός ολόκληρου κλάδου και σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος αφού αδιαφορούν για τα όσα προβλέπουν οι συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ την ίδια ώρα το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο σημαντικά έσοδα»

Ο κ. Γιουτίκας τονίζει ότι στη σχετική ΚΥΑ που προωθείται από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις και να μπει μια τάξη στη χαώδη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές μυδοκαλλιεργειών, υιοθετούνται οι προτάσεις που η Περιφέρεια και ο ίδιος, σε συνεργασία με τους μυδοκαλλιεργητές, έχουν κάνει προς τα συναρμόδια υπουργεία διαχρονικά. Πιο χαρακτηριστική είναι η άμεση -και προ της περάτωσης υλοποίησης της προβλεπόμενης Π.Ο.Α.Υ Θερμαϊκού Κόλπου- εκμίσθωση των εκτάσεων που προβλέπονται από τη σχετική τεχνική μελέτη της Π.Ο.Α.Υ, στις οποίες, πλην των νόμιμα αδειοδοτημένων μονάδων προβλέπεται να εγκατασταθούν και νέες πλωτές μονάδες μυδοκαλλιέργειας.

Οι εξελίξεις, είπε ο κ. Γιουτίκας, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα ανυπέρβλητα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει αυτός ο δυναμικός κλάδος της τοπικής παραγωγής, επί σειρά ετών, μπορεί να αρχίσουν να οδηγούνται στη λύση τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν σοβαρά εμπόδια που προκαλούν στη μυδοκαλλιέργεια, ακατάλληλο και ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, γραφειοκρατία και πολιτική αδιαφορία, επί 18 ολόκληρα χρόνια. «Το αποτέλεσμα είναι ένας κλάδος με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, αντί να ενισχύεται και να υποστηρίζονται οι δυνατότητες που έχει για να αναπτυχθεί περαιτέρω προσφέροντας άμεσα και ουσιαστικά στην τοπική, αλλά και την εθνική οικονομία, να καταρρακώνεται, να διαλύεται και να δίνεται βορρά στην παραοικονομία και την αδιαφάνεια. Ο πολλά υποσχόμενος όμως αυτός παραγωγικός κλάδος, οδηγείται ταχύτατα σε συρρίκνωση και εξαφάνιση, διότι η Πολιτεία δεν διαθέτει νέες άδειες μυδοκαλλιέργειας και δεν ανανεώνει ούτε τις άδειες που είχε εκδώσει για τελευταία φορά το 1990», εξήγησε ο κ. Γιουτίκας.

Στο Θερμαϊκό κόλπο παράγεται το 80% με 90% της εθνικής παραγωγής σε μύδια, περίπου 30.000 τόνοι το χρόνο και ότι παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι παραγόμενες ποσότητες κατευθύνονται σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και κυρίως η Ιταλία. Μόνο δε στην περιοχή της Χαλάστρας κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 6.000 τόνοι μυδιών, οι οποίοι κατά 95% εξάγονται.

«Από το 2014 ως περιφερειακός σύμβουλος έως σήμερα με την ιδιότητα του αντιπεριφερειάρχη, έχω απευθυνθεί επανειλημμένα σε υπουργούς της τωρινής και των προηγουμένων κυβερνήσεων καθώς και στο πολιτικό προσωπικό των μεγάλων κομμάτων, εξηγώντας τους τις νομοθετικές στρεβλώσεις που έχουν γίνει η τροχοπέδη του κλάδου, ενώ σε πλήρη συνεργασία με τους συλλόγους των μυδοπαραγωγών, έχω καταθέσει σειρά προτάσεων για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός που οδηγεί σε απόλυτη καταστροφή και σε απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες μυδοκαλλιεργητών. Πλέον έχουμε τα πρώτα θετικά δείγματα», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η Πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται. Ήρθε η ώρα, για δραστικές λύσεις που θα υπαγορεύσουν την οργανωμένη και απόλυτα ελεγχόμενη μυδοκαλλιέργεια, προς όφελος του τόπου, του περιβάλλοντος και της οικονομίας. Ευελπιστούμε ότι οι αρμόδιοι σήμερα υπουργοί, θα δείξουν, έστω και όψιμα το απαιτούμενο ενδιαφέρον και θα κάνουν τις κινήσεις που χρειάζονται. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε προς κάθε κατεύθυνση, όπου μας ζητηθεί, από όποιον κι αν μας το ζητήσει. Παρακολουθούμε  τις εξελίξεις και σε συνεργασία πάντα με τους μυδοπαραγωγούς του Θερμαϊκού κόλπου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη να παρέμβει όπου χρειαστεί, ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες στρεβλώσεις, οι αδικίες και η πολιτική ακαμψία».