Skip to main content

Θετική η Βρετανική Επιτροπή Επανένωσης για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Η πρόεδρος της Επιτροπής αντιπαραβάλλει την «ευγενική, λογική και ευαίσθητη» στάση του Μακρόν με την «ανελαστικότητα» της Βρετανίας και του Μουσείου.

Θετικά υποδέχθηκε η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Observer, με την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο για τις εκδηλώσεις των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση.

Αξιωματούχοι της Επιτροπής ανέφεραν ότι περιμένουν με ενδιαφέρον τη βρετανική απάντηση, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση μπορέσει να οδηγήσει σε έναν διάλογο είναι καλοδεχούμενη.

Σε γραπτή δήλωση που έστειλε στο ΣΚΑΙ η πρόεδρος της Επιτροπής ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν αντιπαραβάλλει την «ευγενική, λογική και ευαίσθητη» στάση του Γάλλου προέδρου Μακρόν ως προς τη διαχείριση παρατύπως αποκτηθέντων αποικιακών λαφύρων με την «ανελαστικότητα» που επιδεικνύουν το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βρετανικό Μουσείο.

Η βρετανική πλευρά «δεν εισέρχεται καν σε συζήτηση επί του θέματος αλλά τηρεί σιγή ασυρμάτου μέσω των διπλωματικών καναλιών και λέει παρωχημένες ιστορίες μέσω των δημοσίων καναλιών», συνεχίζει η διάσημη κλασική ηθοποιός.

Σχολιάζει επίσης ότι το γεγονός πως στην αίθουσα Ντουβίν που φιλοξενεί τα Γλυπτά έχουν αναρτηθεί κείμενα με το «αδύναμο» αφήγημα περί οικουμενικότητας του Βρετανικού Μουσείου, «ίσως το Μουσείο να έχει έναν σπασμό ενόχλησης που αρχίζει να εκδηλώνεται».

Προσθέτει η κα Σούζμαν: «Θα ήθελα να δείξουν μια μεγαλύτερη ροπή προς το θεμιτό διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί ένας τρόπος με ευπρέπεια να επανενωθούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

»Είναι επιτέλους ώρα το Βρετανικό Μουσείο να επιδείξει γενναιοδωρία πνεύματος σε σχέση με όσα ανήκουν στον Ιερό Βράχο, τα οποία θα βλέπονταν καλύτερα στο ειδικά κατασκευασμένο Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο γιόρτασε τη 10η επέτειό του τον Ιούνιο φέτος. Και αυτό διότι είναι εδώ που τα διασωθέντα μισά, εκείνα στην Αθήνα και εκείνα στο Λονδίνο, μπορούν να επανενωθούν με ακεραιότητα και με απευθείας θέα στον Παρθενώνα, ο οποίος ακόμα στέκει».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτιμος Κάτοχος της Έδρας Ελληνικού Πολιτισμού Α.Γ. Λεβέντη στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ Πολ Κάρτλετζ σημειώνει σε δική του δήλωση ότι «μια αμοιβαία συμφωνημένη ανταλλαγή πολιτιστικών δανείων είναι σίγουρα προτιμότερη από το αδιάντροπο ‘δάνειο’ μαλακής διπλωματίας αγάλματος από τον Παρθενώνα στον πρόεδρο Πούτιν πριν από περίπου πέντε χρόνια».

Ο καθηγητής αναφέρεται στο δανεισμό του ακέφαλου αγάλματος του Ιλισσού στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης στα τέλη του 2014. «Εμείς ως Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα και πολλοί άλλοι νιώσαμε ότι επρόκειτο για μία υπολογισμένη προσβολή κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού».

Ο κ. Κάρτλετζ επισημαίνει παράλληλα ότι καλωσορίζει τις πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για τα Γλυπτά, οι οποίες ακολούθησαν τις δηλώσεις του προέδρου Μακρόν για τη χωρίς όρους επιστροφή και επανένωση 26 αφρικανικών αριστοτεχνημάτων από τη Γαλλία.

«Εμείς της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ελπίζουμε και αναμένουμε πολλά περισσότερα εν ευθέτω χρόνω, δηλαδή την ολική επανένωση στο Μουσείο Ακρόπολης ΟΛΩΝ των κομματιών που προέρχονται από τον Παρθενώνα και κρατούνται για την ώρα σε μουσεία εκτός Ελλάδας, όχι μόνο στο Βρτανικό Μουσείο.

»Για αυτή την τελική επανένωση η ελληνική κυβέρνηση σίγουρα θα ανταποδώσει ικανοποιητικότατα με θεαματικά δάνεια, όπως χωρίς αμφιβολία θα είναι εκείνα που έχουν προγραμματιστεί ή θα προγραμματιστούν να πάνε στο Λούβρο», καταλήγει η δήλωση προς το ΣΚΑΙ του καθηγητή Πολ Κάρτλετζ.