Skip to main content

Θετικό κλείσιμο στην Ευρώπη, πτώση στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη

Την άνοδο των προηγούμενων ημερών συνέχισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι δείκτες στη Νέα Υόρκη.
Στο θετικό κλίμα των προηγούμενων συνεδριάσεων κινήθηκαν τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κλείνοντας με θετικό πρόσημο, παρασυρόμενα από την άνοδο των μετοχών των εταιριών μετάλλων, των αεροπορικών και των τραπεζών.

Στον αντίποδα οι δείκτες της χρηματαγοράς της Νέας Υόρκης κινήθηκαν πτωτικά και σταθεροποιητικά, αφού δεν κατόρθωσαν να συνεχίσουν την άνοδο των τελευταίων ημερών.

Ειδικότερα στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,56% στις 3.835,27 μονάδες, στο Λονδίνο ο  FTSE 100  ενισχύθηκε κατά 0,78% στις  5.163,95 μονάδες και στην  Φρανκφούρτη, ο DAX έκλεισε στις 5.731,14 μονάδες με άνοδο 0,54%.

Η ανακοίνωση του ιρλανδικού  κυβερνητικού σχεδίου εκκαθάρισης των τοξικών τραπεζικών προϊόντων, όπως και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών ότι δεν προτίθενται να  αποσύρουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας πριν την ανάκαμψή της, διατήρησαν το κλίμα αισιοδοξίας των επενδυτών.

Οι μετοχές των εταιριών ενέργειας  Total, Royal Dutch Shell, Repsol και Tullow Oil έκλεισαν με κέρδη, καθώς και οι τραπεζικές  των UBS, Unicredit, RBS, Lloyds, Societe Generale και Deutsche Bank. Επίσης θετικά κινήθηκαν οι αεροπορικές  British Airways, Easyjet και Iberia.

Στην Νέα Υόρκη ο Dow Jones σημείωσε πτώση 0,08% σταματώντας στις 9.783,92 μονάδες, και ο Nasdaq έκλεισε στις 2.126,75 μονάδες, με πτώση 0,30%. Ο S&P υποχώρησε κατά 0,31% στις 1.065,49 μονάδες.

Παρά την πτώση οι ειδήσεις για την οικονομία συνέχισαν να είναι θετικές. Τον Αύγουστο η κατασκευή νέων κατοικιών αυξήθηκε κατά 1,5%, ενώ μειώθηκαν και οι  αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Η υποχώρηση αποδίδεται στο κλίμα κατοχύρωσης κερδών που επικράτησε μεταξύ των επενδυτών.

Φ.Λ