Skip to main content

Θετικό κλίμα στη συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου

Σε θετικό κλίμα έγινε η σημερινή, πρώτη συνάντηση Χριστόφια - Έρογλου στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Σε θετικό κλίμα έγινε η σημερινή, πρώτη συνάντηση Χριστόφια - Έρογλου στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν το περιουσιακό και επιβεβαιώθηκαν οι συγκλίσεις, που είχαν καταγραφεί μεταξύ των κυρίων Χριστόφια και Ταλάτ.

Η συζήτηση του περιουσιακού, πρόσθεσε, θα συνεχιστεί σε νέα συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα. Κατά την έναρξη της σημερινής συνάντησης ο κ. Ντάουνερ ανέγνωσε μήνυμα του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος καλωσορίζει θερμά τις δύο αντιπροσωπείες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Τα μέρη, προσθέτει, έκαναν σημαντική πρόοδο, πριν ανασταλούν οι συνομιλίες στα τέλη Μαρτίου.

Ο Μπαν Κι Μουν τονίζει επίσης ότι «είναι πολύ ενθαρρυμένος από τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, αλλά και από το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν τη συζήτηση στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των κοινών ανακοινωθέντων της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008».

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε καθοριστικό χρονικό σημείο και ότι μια διευθέτηση είναι εφικτή. Η επίτευξη μιας συμφωνίας, τονίζει, προϋποθέτει όραμα, ισχυρή ηγεσία και κουράγιο. Αυτό -σημειώνει- «απαιτεί ένα πάρε-δώσε από τις δύο πλευρές, καθώς και δυνατότητα κατανόησης των θεμάτων, αλλά και τι διακυβεύεται από την προοπτική των συνομιλιών».

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επαναλαμβάνει ότι η διεθνής κοινότητα παραμένει δεσμευμένη να εξακολουθήσει να προσφέρει την υποστήριξή της σε αυτή τη διαδικασία, η οποία -όπως τονίζει- είναι κυπριακής ιδιοκτησίας.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, άρχισαν να συζητούν για το πώς θα αντικρίσουν το θέμα των περιουσιών. Είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε επαναβεβαίωση των ζητημάτων πάνω στα οποία υπήρξε σύγκλιση, δηλαδή σε ποιον ανήκουν οι περιουσίες και τα σημεία κατηγοριοποίησης.