Skip to main content

Θετικοί οι φορείς για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση για την παρουσία του επιστημονικού συνεργάτη της ΓΣΕΕ αντί της ηγεσίας της Συνομοσπονδίας στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Θετική υποδοχή συναντά μέχρι στιγμής από τους κοινωνικούς φορείς η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Ωστόσο, η παρουσία του επιστημονικού συνεργάτη της ΓΣΕΕ, Γιώργου Ρωμανιά, αντί του προέδρου ήάλλου μέλους του προεδρείου της Συνομοσπονδίας στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή προκάλεσε την έντονηαντίδραση του εισηγητή της ΝΔ, Μαργαρίτη Τζίμα, ο οποίος μίλησε γιαπροσβολή της Βουλής και αρνήθηκε να υποβάλει ερωτήματα.

Ο αντιπρόεδρος της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων, Νίκος Φωτόπουλος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική τροχιά, κάνοντας παράλληλα λόγο για αναπροσαρμογή των ποσών για τους πολύτεκνουςπου έχουν περισσότερα από 6 παιδιά. Ζήτησε, δε,  η έκτακτη εισφορά γιατα ακίνητα ειδικά για τους πολυτέκνους να αφορά ποσά άνω των 600.000 ευρώ καιεπιπλέον 100.000 για κάθε επιπλέον παιδί.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης συμφώνησε απολύτως με την καταβολή, κρίνοντας ότι για τους πολύ φτωχούς και αδύναμους θα πρέπει η βοήθεια αυτή να πάρει μορφή τακτικού επιδόματος μέχρι τουλάχιστον τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Πρότεινε επιπλέον να δοθεί το επίδομα και σε άτομα με αναπηρία με πολύ βαριές ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα οποία παίρνουν εξωϊδρυματικό επίδομα και είναι ασφαλισμένα στο ταμείο εποπτείας του υπουργείου Εργασίας. Επίσης, να δοθεί και σε οικογένειες που προστατεύουν άτομο με αναπηρία.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ, Γιώργος Ρωμανιάς, τόνισε ότι η Συνομοσπονδία έχει θετική άποψη για το νομοσχέδιο, γιατί αφορά 448.000 οικογένειες, δηλαδή θα ξεπεράσει ενδεχομένως και τους 3 εκατ. ωφελημένους. Πρότεινε αφενός να δοθούν τα χρήματα το ταχύτερο δυνατό για να κινηθεί η αγορά τα Χριστούγεννα, αφετέρου να λάβουν το επίδομα και όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια (του 2008), αλλά και έχουν οικογενειακή μεταβολή, όπως η απόκτηση τέκνου στις αρχές του 2009, να ληφθεί μέριμνα γρήγορου εντοπισμού για αυτούς που έχουν εισοδήματα κάτω των 6.000 ευρώ και άρα δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση και, τέλος, να συμπεριληφθούν και όσοι πληρώνονται με «μπλοκάκι» και υποκρύπτεται σύμβαση εργασίας.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Εκτός από τον βουλευτή της ΝΔ, Μαργαρίτη Τζίμα, έντονη ήτανεπίσης και η αντίδραση του εισηγητή του ΚΚΕ, Άγγελου Τζέκη, ο οποίοςκατηγόρησε τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας «ότι προτιμά τουςπροσχηματικούς κοινωνικούς διαλόγους» και να υπογράφει συμβάσειςαποδεχόμενος μείωση μισθών και συντάξεων. Προειδοποίησε μάλιστα ότι στοθέμα του Ασφαλιστικού «θα γίνει του Γιαννίτση και πάλι». Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Παπαδημούλης χαρακτήρισε τον κ.Ρωμανιά, «πασοκικότεροτου ΠΑΣΟΚ»  και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι σνομπάρει τηΒουλή.