Skip to main content

Θύελλα αντιδράσεων από αντιπολίτευση κατά Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις

Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό.

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με την υπόθεση παρακολουθήσεων.

Διαβάστε σχετικά - Μητσοτάκης για παρακολούθηση Ανδρουλάκη: Ήταν λάθος, δεν γνώριζα, δεν θα το επέτρεπα (vid)

Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό, ο οποίος χαρακτήρισε την επισύνδεση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη ως νόμιμη, αλλά πολιτικά μη αποδεκτή.

Διαβάστε επίσης - Ανδρουλάκης: Δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη - Είναι ζήτημα Δημοκρατίας

«Αφού στη Δημοκρατία δεν επιτρέπονται σκιές, ποια σκιά φωτίσατε, κύριε Μητσοτάκη; Τη σκιά του Predator που ούτε καν αναφέρατε;» ρώτησε σε άλλο σημείο της δήλωσής του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε επίσης πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα, που είχε στηθεί» και υπογράμμισε πως «το κατασκοπευτικό "υπερόπλο" Predator επιχειρήθηκε να παγιδεύσει το κινητό μου τηλέφωνο ενώ λίγες μέρες πριν είχα τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ».

«Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής» υπογράμμισε έπειτα, μεταξύ άλλων.

«Δεν θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ.Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας» επισήμανε επίσης ο κ. Ανδρουλάκης.

«Καλώ κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, κάθε δημοκράτη, να υπερασπιστούμε την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος απέναντι σε αυτούς, που έκαναν τις συνταγματικές ελευθερίες κουρελόχαρτο εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα μας», καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Αλαζόνας, αμετανόητος και ψεύτης» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μία «αιχμηρή» απάντηση έδωσε και η αξιωματική αντιπολίτευση στο μήνυμα του πρωθυπουργού. Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ενοχή και τόνισε πως πρόκειται για «αλαζόνα, αμετανόητο και ψεύτη».

Μεταξύ άλλων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «Εμφανίστηκε αλαζόνας και αμετανόητος εκτός από ψεύτης. Ζήτησε ελαφρυντικά λόγω μειωμένου καταλογισμού, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν ήξερε τι γίνεται ούτε στους πιο εθνικά ευαίσθητους τομείς του επιτελικού του κράτους».

Μάλιστα, παρέθεσε τα εξής σημεία:

-«Πρόσθεσε στα ψέματα του κ. Οικονόμου, του κ. Γεραπετρίτη, του κ. Πιερρακάκη, των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, που επί εβδομάδες αρνούνται τις παρακολουθήσεις, το τερατώδες ψέμα, ότι δεν γνώριζε τίποτε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Την οποία εξακολουθεί να χαρακτηρίζει νόμιμη.

-Έπλεξε το εγκώμιο για τον εθνικό ρόλο της ΕΥΠ, αλλά στην προσπάθειά του να αποσείσει της δικές του ευθύνες δεν δίστασε να την εμφανίσει ως μια υπηρεσία όχι μόνο ανοργάνωτη, αλλά και εκτός ελέγχου.

-Δεν τόλμησε να προφέρει ούτε τη λέξη Predator, προσπαθώντας να αφήσει εκτός κάδρου διαπιστωμένες παρακολουθήσεις με το λογισμικό αυτό, που η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και την προμήθειά του από κρατικές υπηρεσίες.
-Αναφέρθηκε μόνο στην περίπτωση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς και γιατί η ΕΥΠ αποφάσισε μια τέτοιου είδους πρωτοφανή ενέργεια. Δεν είπε, επίσης, κουβέντα για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, όπως του Θ. Κουκάκη.

-Δεν απάντησε στο ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη και έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πόσους ακόμα πολίτες, δημοσιογράφους και πολιτικούς και γιατί έχει θέσει υπό παρακολούθηση η ΕΥΠ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

-Εμφανίστηκε ως αναμορφωτής της ΕΥΠ, ενώ ο ίδιος έχει αρνηθεί με πείσμα όλες τις σχετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης. Διόρισε έναν έμπιστό του ως επικεφαλής της, αλλάζοντας ακόμα και τον νόμο. Στέρησε από την ΑΔΑΕ με νυχτερινή τροπολογία το δικαίωμα να ενημερώνει τους "στόχους" παρακολουθήσεων. Οργάνωσε την επιχείρηση απόκρυψης και ψέματος για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Για να φτάσει ο μηχανισμός προπαγάνδας του Μαξίμου να εμπλέκει τρίτες χώρες στο σκάνδαλο, αλλά και να διοχετεύει άθλιες συκοφαντίες για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ».

«Για ένα πράγμα έπεισε ο κ. Μητσοτάκης με την κακοστημένη προσπάθεια της τηλεοπτικής του απολογίας. Ότι είναι ένοχος, αλλά και ότι δεν διστάζει μπροστά σε κανένα ψέμα, καμιά υποκρισία, καμιά διαστρέβλωση για να διασώσει τον εαυτό του. Τελικώς: Δεν είχε το θάρρος να πράξει το αυτονόητο για κάθε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δηλαδή να παραιτηθεί. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό λάθος, που προστίθεται στο πολιτικό έγκλημα των παρακολουθήσεων» υποστήριξε παράλληλα.

«Ας είναι βέβαιος ότι η αλήθεια δεν θα κρυφτεί κάτω από το τσιμέντο της ελεγχόμενης ενημέρωσης και τη λάσπη του προπαγανδιστικού του μηχανισμού. Το απόστημα έσπασε και η αλήθεια θα βγει στο φως, θέλει δε θέλει. Οι εξελίξεις τον έχουν ήδη προσπεράσει» κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΚΚΕ: «Αστείες δικαιολογίες περί λάθους»

Σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε και το ΚΚΕ.

«Ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί, πίσω από αστείες δικαιολογίες περί "λάθους" και "ολισθήματος", να κρύψει τη βασική πλευρά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη προσήλωσή του στη διαμόρφωση ενός σκοτεινού και επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού», τονίζει, μεταξύ άλλων το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωσή του.

ΜέΡΑ25: Η παράσταση «Ο πρωθυπουργός δεν ήξερε» έλαβε τέλος

«Στο Θέατρο Σκιών που είναι η "Μητσοτάκης Α.Ε.", η παράσταση "Ο πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα για τις υποκλοπές" ολοκληρώθηκε με το σημερινό διάγγελμα, και ήταν μια κακή παράσταση», υπογράμμισε από πλευράς του το ΜέΡΑ25.

Όπως σχολίασε, μεταξύ άλλων, το κόμμα, «ο κ. Μητσοτάκης, που από την πρώτη μέρα πήρε στην προσωπική του ευθύνη την ΕΥΠ, στριμώχτηκε μόνος του στη γωνία: πολύ απλά δεν μπορεί να ρίξει το φταίξιμο στους "από κάτω"», ενώ συμπληρώνει: «Επίσης, το πέταγμα της μπάλας στην κερκίδα των "εξωτερικών εχθρών" και "υβριδικών απειλών" που "επιβουλεύονται την πατρίδα μας" δεν αρκεί για να δικαιολογήσει γιατί η ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη παρακολουθούσε οτιδήποτε έχει καρδιακό παλμό εντός της Επικράτειας».

Το ΜέΡΑ25 κατέληξε:

«Ήρθε η ώρα λοιπόν, όχι μόνο για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και για την ολική ρήξη με το απολυταρχικό - ολιγαρχικό καθεστώς που τον στήριξε και το οποίο ποντάρει τώρα σε λογικές ανώδυνης εναλλαγής».

Βελόπουλος: Πρέπει να πάμε άμεσα σε εκλογές

Άμεση προσφυγή στις κάλπες ζητά με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Με ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, στο οποίο περιμέναμε ανάληψη ευθύνης, σήμερα ο πρωθυπουργός, έκανε για ακόμη μια φορά μετακύληση ευθύνης. Μετακύλησε την όποια ευθύνη του θέματος των υποκλοπών στο γενικό γραμματέα του γραφείου του, ο οποίος δεν έχει καμία πολιτική ευθύνη και στον διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος και αυτός αποπέμφθηκε δια παραιτήσεως» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και καταλήγει:

«Για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τα όσα λέμε. Δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη των κακών δυσάρεστων και οικτρών επιλογών της κυβέρνησης. Πρέπει επίσης να του πούμε, ότι και ο νέος διοικητής της ΕΥΠ είναι οπαδός της συμφωνίας των Πρεσπών. Το χειρότερο δε όλων είναι ότι συνωμοσιολόγησε χωρίς να μας πει ποιοι πως και γιατί ζητούν την αποσταθεροποίηση της χώρας. Δυστυχώς ο κ. πρωθυπουργός απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Πρέπει να πάμε σε εκλογές τώρα».

Κριτική και από Βενιζέλο

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη δήλωση στην οποία προχώρησε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε πως «το μείγμα αίσθησης παντοδυναμίας και ακρισίας απέβη ανεξέλεγκτο. Το μοντέλο πρέπει συνεπώς να αλλάξει αμέσως. Αυτό είναι επιβεβλημένο για την παρούσα και κάθε μελλοντική Κυβέρνηση». Σημείωσε δε πως «η θέση του πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη αλλά πολιτικά εσφαλμένη είναι μεγάλων διαστάσεων σφάλμα».

«Η πολιτική ευθύνη κρίνεται εντέλει εκλογικά. Το ζητούμενο για τους πολίτες πιστεύω και ελπίζω ότι είναι μια Κυβέρνηση ικανή να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις της συγκυρίας, προκλήσεις διεθνοπολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, πρώτη από τις οποίες είναι όμως η ποιότητα και η ανθεκτικότητα της φιλελεύθερης δημοκρατίας», τόνισε στο τέλος της τοποθέτησής του ο κ. Βενιζέλος.