Skip to main content

Θηλιά το επιτόκιο του Παρακαταθηκών για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Τροποποίηση του επιτοκίου, το οποίο κινδυνεύει να φτάσει το 25,5% στα δύο δάνεια από το Παρακαταθηκών και Δανείων, ζητά η δημοτική αρχή. Αιχμές Καπόν για το υπουργείο Εσωτερικών

της Κάτιας Γερακαρίτου

Δυσβάσταχτο είναι για το δήμο Θεσσαλονίκης το επιτόκιο από τα δύο δάνεια που έχει συνάψει στο παρελθόν με το Παρακαταθηκών και Δανείων, το ύψος του οποίου φτάνει περίπου στο 15,5%, για υπόλοιπο κεφαλαίου 15 εκατ. ευρώ.

Το επιτόκιο των συγκεκριμένων δανείων ορίζεται με βάση αυτό του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Χασδάι Καπόν, ότι αν δεν αλλάξει, κινδυνεύει να αγγίξει στο τέλος του χρόνου το 25,5%.

Ήδη, ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις με το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και τη διοίκηση του Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

«Προσπαθούμε να αλλάξουμε το επιτόκιο και να το φέρουμε στα επίπεδα του σταθερού επιτοκίου, που προσφέρει το Παρακαταθηκών στους ΟΤΑ και το οποίο είναι στα επίπεδα του 6-7%, αλλά δυστυχώς συναντάμε πολλές γραφειοκρατικές δυσκολίες» δήλωσε ο κ. Καπόν, αφήνοντας αιχμές σε βάρος του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο, όπως είπε, δεν βοηθάει στην υπέρβαση των εμποδίων.

Όπως γνωστοποίησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, αν δεν τροποποιηθεί το επιτόκιο, για το 2012 ο δήμος θα χρειαστεί να καταβάλλει 4.350.000 ευρώ για εξόφληση χρεολυσίων και άλλα 4.029.500 ευρώ για τόκους και λοιπά έξοδα. «Αν αλλάξει το επιτόκιο θα έχουμε μια ωφέλεια για το δήμο περίπου 2 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση» υπογράμμισε.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καπόν, είναι απαραίτητη κάποια νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου είτε να τροποποιηθεί ο νόμος είτε να αντικατασταθούν τα ακριβά δάνεια με άλλα φθηνότερα.

Για το θέμα, πάντως, πριν από μέρες, ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε συνάντηση στο δημαρχείο με τη διοίκηση του Παρακαταθηκών και Δανείων.