Skip to main content

Θύμα κορωνοϊού και το Μανδαλίδειο - Σύντομα η β’ φάση του διαγωνισμού

Πρακτικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας - Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης έχει εγκρίνει τους όρους του διαγωνισμού.

Τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Μανδαλίδειου Μεγάρου στη Θεσσαλονίκη θα ανακηρύξει σύντομα το ΑΠΘ, και συγκεκριμένα όταν τελειώσει η κρίση που έφερε ο κορωνοϊός.

«Η β’ φάση του διαγωνισμού θα είχε ήδη αναρτηθεί», δηλώνει ο αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας στη Voira.gr σημειώνοντας ότι λόγω καραντίνας προκύπτουν πρακτικές δυσκολίες, όπως το να επισκεφθεί κάποιος το κτήριο και να κάνει μια καταγραφή.

Όπως τονίζει ο αντιπρύτανης, τα πάντα είναι έτοιμα για την ανάρτηση του διαγωνισμού, αφού πλέον η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης έχει εγκρίνει τους όρους της δεύτερης φάσης.

Μετά την α’ φάση του διαγωνισμού, στην οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον η Κοινοπραξία ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ Ε.Π.Ε.- ΠΟΡΤΟ ΣΚΙΩΝΗ Α.Ε.- ΓΚΑΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, προέκυψε πως η ασφαλέστερη και επωφελέστερη χρήση του εντυπωσιακού διατηρητέου είναι η μετατροπή του σε ξενοδοχείο. Από την πρώτη φάση, προέκυψαν και οι όροι της β’ φάσης για την αξιοποίηση του διατηρητέου ως ξενοδοχείο με ελάχιστο κόστος ανακατασκευής 2,4 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, με ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα 16.000, με ελάχιστο προσφερόμενο ποσοστό επί ετήσιου κύκλου εσόδων υπερβάλλοντος του ποσού των 2 εκατ. ευρώ: 1% (μετά τα πρώτα δέκα έτη από την πλήρη λειτουργία του μισθίου), με διάρκεια μίσθωσης έως 35 χρόνια και με χρόνο ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου έως 24 μήνες.

«Το μεγαλύτερο μέρος των κληροδοτημάτων του ΑΠΘ αξιοποιούνται. Είναι η ώρα να προστεθεί και το Μαναλίδειο στη λίστα αυτή», τόνισε ο κ. Φείδας, προσθέτοντας πως μετά από τόσα χρόνια που παρέμεινε αναξιοποίητο έχει πλέον σοβαρά στατικά προβλήματα.

Βασιζόμενο στην εκδήλωση ενδιαφέροντος της κοινοπραξίας, το ΑΠΘ συνέταξε τους όρους της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του διατηρητέου ως ξενοδοχείο με ελάχιστο κόστος ανακατασκευής 2,4 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, με ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα 16.000, με ελάχιστο προσφερόμενο ποσοστό επί ετήσιου κύκλου εσόδων υπερβάλλοντος του ποσού των 2 εκατ. ευρώ: 1% (μετά τα πρώτα δέκα έτη από την πλήρη λειτουργία του μισθίου), με διάρκεια μίσθωσης έως 35 χρόνια και με χρόνο ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου έως 24 μήνες.

Το κτήριο είναι κληροδότημα του Ιωάννη Μανδαλίδη και της αδελφής του Βάγιας. Ο Ιωάννης σπούδασε οδοντίατρος και με τα αδέλφια του τα οποία επέστρεψαν από την Αμερική αγόρασαν την οικοδομή το 1931 και την κληροδότησαν αργότερα στο πανεπιστήμιο. Το 1985 στεγάστηκαν εκεί τα εργαστήρια της Οδοντιατρικής Σχολής και έπειτα το Τμήμα Δημοσιογραφίας μέχρι το 2002. Τελούσε υπό κατάληψη από το 2009 έως το 2016, οπότε και εκκενώθηκε από την αστυνομία. Τα τελευταία χρόνια είχε σφραγιστεί και παρέμενε εγκαταλελειμμένο. Έχει συνολική μικτή επιφάνεια 1358,88 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, έξι ορόφους και απόληξη κλιμακοστασίου, ενώ οι όψεις του είναι διατηρητέες.