Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Θύματα του κορωνοϊού και οι παιδότοποι – Φόβοι για ντόμινο λουκέτων

Πριν την πανδημία πανελλαδικά λειτουργούσαν περίπου 450 αμιγώς παιδότοποι ενώ πλέον είναι μόλις 250 - Τα στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη και τα αιτήματα

Στην εντατική βρίσκεται ο κλάδος των παιδότοπων ο οποίος έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα lockdown και τα απανωτά περιοριστικά μέτρα έχουν οδηγήσει πολλά καταστήματα στην καλύτερη των περιπτώσεων να αναστείλουν τη λειτουργία τους και στη χειρότερη να βάλουν οριστικά λουκέτο.

Σύμφωνα με στοιχεία, πριν την πανδημία πανελλαδικά λειτουργούσαν περίπου 450 αμιγώς παιδότοποι ενώ πλέον αγωνίζονται να κρατηθούν όρθιοι περίπου οι 250.

Στη Θεσσαλονίκη προ κορονοϊού λειτουργούσαν περίπου 80 παιδότοποι. Είκοσι από αυτούς έχουν κατεβάσει ήδη ρολά και αναμένεται να κλείσουν και άλλοι από τις αρχές του νέου έτους, εφόσον όπως λέει στη Voria.gr, η Πρόεδρος της Ένωσης Παιδοτόπων και Συναφών Επαγγελμάτων Ειρήνη Βήττα Βαβούσκου, δεν ληφθούν μέτρα στήριξης από την πολιτεία.

«Στις 31 Δεκεμβρίου θα σταματήσουν οι κρατικές επιδοτήσεις, από την 1η Ιανουαρίου του 2022 δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για τον κλάδο μας, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε επανέλθει ούτε στο ελάχιστο. Οι παιδότοποι πουλάνε το παιδικό πάρτι, ωστόσο ο φόβος που έχει επικρατήσει αλλά και οι εισηγήσεις των ειδικών να μην γίνονται πάρτι, μας τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια. Και χωρίς ενίσχυση, τα πράγματα αν δεν είναι τραγικά ακόμη, θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου και μετά. Θα αρχίσουν να κλείνουν τα μαγαζιά το ένα μετά το άλλο, αν δεν υπάρξει κρατική μέριμνα» αναφέρει η πρόεδρος και συνεχίζει: «Μπορεί να είμαστε ένας μικρός κλάδος, αλλά είμαστε ο πρώτος που έχει πληγεί από τον κορονοϊό και χρονικά αλλά και ως σύνολο από τις συνέπειές του. Οικονομικά δεν έχουμε συνέλθει ούτε στο ελάχιστο σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή. Ακόμη και τους μήνες τώρα που ανοίξαμε δουλεύουμε με το 8% του τζίρου που θα είχαμε σε εποχές πριν την πανδημία».

Όπως αναφέρει η κ. Βήττα, οι παιδότοποι που είχαν και ανοιχτούς χώρους μπορούσαν να ανοίξουν από την αρχή του καλοκαιριού ενώ όσοι είχαν μόνοι εσωτερικούς χώρους είχαν το δικαίωμα να ανοίξουν από την 1η Σεπτεμβρίου. Η ίδια σημειώνει ότι υπάρχουν πολλά καταστήματα που δεν έχουν ανοίξει ακόμα γιατί οι ιδιοκτήτες τους είδαν ότι τα έσοδα που θα είχαν δεν θα έφταναν να καλύψουν ούτε καν τις λειτουργικές τους ανάγκες.

«Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που έκαναν την επιλογή να κρατήσουν τα μαγαζιά τους κλειστά κάτω από αυτές τις δυστυχείς συνθήκες από το να ανοίξουν και απλά να περιμένουν», λέει η κ. Βήττα.

Αναφορικά με τα τελευταία μέτρα της Κυβέρνησης για την είσοδο στους παιδότοπους ισχύει ότι και για την υπόλοιπη εστίαση, δηλαδή με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε εσωτερικούς χώρους αλλά και με αρνητικό rapid  test ή μοριακό για τους ανεμβολίαστους σε εξωτερικούς χώρου -για τα παιδιά self test με 24ωρη ισχύ.

Σύμφωνα με την κ. Βήττα, είναι παράλογο ειδικά για τα παιδιά να μην ισχύει το τεστ που κάνουν για το σχολείο και να αναγκάζονται οι γονείς να κάνουν ένα επιπλέον για να φέρουν τα παιδιά τους στον παιδότοπο.

«Έρχονται οι γονείς με τα παιδιά τους στην πόρτα, το παιδί αν δεν έχει self test 24ωρου δεν μπορεί να μπει μέσα, ενώ το ίδιο το παιδί πάει στο σχολείο με self test δύο φορές την εβδομάδα. Έχουμε γίνει μπαμπούλες στα μαγαζιά μας, αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά, έχει χαθεί η ουσία του πράγματος», τονίζει.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Παιδοτόπων αναφορικά με τα νέα μέτρα σημειώνει ότι έφεραν πολλές αντιδράσεις από πλευράς του κόσμου, καθώς θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν κάπως πιο χαλαρά, όμως όπως επισημαίνει, οι επαγγελματίες δεν μπορούν να δείξουμ καμία ανοχή καθώς κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα.

Ο κλάδος των παιδότοπων ζητά αρχικά να υπάρξει επιδότηση ενοικίου και για τον μήνα Αύγουστο, όπου τα καταστήματα τους ήταν κλειστά με κρατική εντολή αλλά και να υπάρξει πρόβλεψη για τους μήνες που ακολούθησαν μιας και ουσιαστικά υπολειτουργούν. «Είμαστε ένας μικρός κλάδος με λίγα καταστήματα, δεν μπορεί ένα κράτος δικαίου να τα βοηθήσει τη στιγμή που έχουν φτάσει στο απροχώρητο» αναρωτιέται.

Επιπλέον οι επαγγελματίες του χώρου διεκδικούν, οικονομικές ενισχύσεις μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ είτε μέσω της Περιφέρειας.

Ο Γιώργος Ξυδάς ιδιοκτήτης παιδότοπου στη Θεσσαλονίκη αναφέρει στη Voria.gr, ότι από την περασμένη εβδομάδα όπου τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα σημειώθηκε μεγάλη πτώση στην ήδη πεσμένη κίνηση. «Ο κόσμος έχει φοβηθεί αρκετά ακόμη και οι εμβολιασμένοι φοβούνται να έρθουν με όλα αυτά που ακούν καθημερινά, αλλά και από την αύξηση των κρουσμάτων».    

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αναφορικά με τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται από τα καταστήματα. «Δεν μπορούμε να έχουμε άτομο για να σκανάρει τα πιστοποιητικά, δεν υπάρχει η δυνατότητα να προσλάβουμε επιπλέον προσωπικό, είναι ακατόρθωτο αυτό που μας ζητάνε, δεν μπορούμε να κάνουμε τους αστυνομικούς στα καταστήματά μας» επισημαίνει.

Σημειώνει επιπλέον ότι για τους γονείς το να κάνουν self test 24ωρου τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους για να έρθουν στον παιδότοπο αυξάνει το κόστους της εξόδου με συνέπεια να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Ο κ. Ξυδάς περιγράφει ακόμη περιστατικό με αρνητή γονέα ο οποίος έφερε το παιδί του στον παιδότοπό του και αντέδρασε όταν του ζητήθηκε να δείξει κάποιο πιστοποιητικό. «Ήρθα σε πολύ δύσκολη θέση καθώς είναι και γνωστός, είναι της γειτονιάς, δεν είχε κάποιο έγγραφο και αναγκάστηκαν να τον διώξω. Δεν ήταν εύκολο, μάλιστα μου έδειξε κάποια χαρτιά και μου είπε ότι αυτό που κάνω είναι παράνομο και ότι θα μου κάνει μήνυση».

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, τα καταστήματα εστίασης σε όλη τη χώρα θα κατεβάσουν ρολό και θα οι επαγγελματίες του κλάδου θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, με αντίστοιχες ενέργειες να έχουν προγραμματιστεί και στη Θεσσαλονίκη.