Skip to main content

ΘΗΤΑ ΚοινΣΕπ: Στο Πράσινο Ταμείο το έργο για τον ρόλο του Carpooling

Η πρόταση της Κοιν.Σ.Επ εντάχθηκε στον Άξονα «Δράσεις Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, Καινοτόμες Δράσεις-Έξυπνες Πόλεις» με χρηματοδότηση 40.000 ευρώ

Την ένταξή της στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις 2022» του Πράσινου Ταμείου για την υλοποίηση του έργου «Η συμβολή του Carpooling ως μορφή εναλλακτικής μετακίνησης των κατοίκων της Θεσσαλονίκης στην προστασία του περιβάλλοντος» εντάχθηκε η ΘΗΤΑ Κοιν.Σ.Επ.

Η πρόταση της Κοιν.Σ.Επ εντάχθηκε στον Άξονα 2 «Δράσεις Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, Καινοτόμες Δράσεις – Έξυπνες Πόλεις» με χρηματοδότηση ύψους 40.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «το εγκεκριμένο έργο στοχεύει στην έρευνα ως εργαλείο στην ορθολογική διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος τη μελέτη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση πιλοτικών δράσεων ως εφαρμογές των προτεινόμενων πολιτικών αντιμετώπισης».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κοιν.Σ.Επ έχει στόχους:

Α. Τη βελτίωση του περιβάλλοντος των χώρων ανθρωπογενούς δραστηριότητας με ιδιαίτερη αναφορά σε περιοχές εντός αστικού ιστού.

Β. Την εν γένει βελτίωση , προστασία, αναβάθμιση και προβολή υπηρεσιών, προϊόντων και λειτουργιών που έχουν να κάνουν με τον σύγχρονο τρόπο ζωής σε αστικό περιβάλλον.

Γ. Την παραγωγή γνώσης, εμπειριών και την διάδοση τους με διάφορες δράσεις προβολής.

Δ. Την υλοποίηση περιβαλλοντικών μοντέλων εφαρμογής με δράσεις πιλοτικών έργων και εισαγωγή καινοτόμων ιδεών.

Ε. Την ανάδειξη και προβολή περιπτώσεων καλής πρακτικής-υλοποίησης πρότυπων δράσεων με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Ζ. Την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη και τεκμηρίωση στη διασπορά της παραγόμενης γνώσης από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς σε θέματα πρασίνου και περιβάλλοντος.

Η. Την προώθηση και προβολή εργασιών-μελετών και την ενσωμάτωσή τους σε δίκτυα της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα, η ΘΗΤΑ Κοιν.Σ.Επ. ανακοίνωσε τη συνεργασία της με μελετητική εταιρεία για τη διεξαγωγή βιβλιογραφικής Μελέτης στα πλαίσια υλοποίησης του Έργου που αφορά τον Συνεπιβατισμό – Carpooling με τίτλο «Η συμβολή του Carpooling ως μορφή εναλλακτικής μετακίνησης των κατοίκων της Θεσσαλονίκης στην προστασία του περιβάλλοντος» του Χρηματοδοτικού Προογράμματος «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις 2022» του Άξονα 2 «Δράσεις Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, Καινοτόμες Δράσεις – Έξυπνες Πόλεις», του Πράσινου Ταμείου.

Η ΘΗΤΑ υπογραμμίζει ότι «η προτεινόμενη μελέτη του μοντέλου του «Συνεπιβατισμού» η οποία έχει υποστηρίξει την καμπάνια προώθησης αρχικά ορίζοντας το “Carpooling” ως έννοια που χρίζει κατανόησης καθώς πέρα από τον ορισμό το «συνεπιβατισμού» έχουμε συμπεριλάβει και το νομοθετικό πλαίσιο άλλων χωρών από το οποίο ορίζεται εξίσου. Μέσω της μελέτης των συνθηκών πρώιμης εφαρμογής του θα φωτίσουμε πτυχές και πλευρές των προβλημάτων στις οποίες ο συνεπιβατισμός εμφανίστηκε ως λύση και οι οποίες ίσως είναι επίκαιρες και συναντώνται και σήμερα στην σύγχρονη εποχή και ειδικότερα στο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με τη ΘΗΤΑ Κοιν.Σ.Επ «έχουν αξιοποιηθεί έρευνες και μελέτες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί διαχρονικά καταδεικνύοντας το εύρος των παραγόντων που ωθούν το carpooling και έχουμε συμπεριλάβει στοιχεία και ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των παραμέτρων με ιδιαίτερη έμφαση στις περιβαλλοντικές, τις κοινωνικές, τις συλλογικές, τις ατομικές, ακόμη και τις ψυχολογικές. Στο τέλος αυτής της μελετητικής ενότητας καταδεικνύουμε τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι παράμετροι αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και στο πως οι πολίτες υποδεχόμενοι τις προτεινόμενες αλλαγές και υιοθετώντας τις νέες πολιτικές μπορούν να επιδράσουν ενεργητικά στην κοινωνία και το περιβάλλον βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής τους».

Όλα τα παραπάνω, τονίζει η ΘΗΤΑ Κοιν.Σ.Επ., «στοχεύουν στο να καταδείξουν ζητήματα όπως η αλόγιστη χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου και οι σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί στο περιβάλλον και στο κοινωνικό σύνολο καθώς συμβάλει στη σπατάλη του αστικού χώρου και καταναλώνει τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηχορύπανση, η αυξημένη κατανάλωση καυσίμων, τα ατυχήματα, η μείωση των κοινόχρηστων χώρων, το άγχος, η αίσθηση του χαμένου χρόνου αποτελούν προβλήματα, που προκαλούνται από την μαζική χρήση του αυτοκινήτου». Καταληκτικά η Κοιν.Σ.Επ επισημαίνει ότι «οι αξιόπιστες πληροφορίες μέσα από επιστημονικά δεδομένα διαμορφώνουν τις παρεμβάσεις που έχει σχεδιάσει η ΘΗΤΑ Κοιν.Σ.Επ. για την προώθηση του Συνεπιβατισμού και δίνοντας πρακτικές λύσεις σε μελλοντικές δράσεις γνωστοποιώντας ζητήματα και αντενδείξεις που έχουν προκύψει στο παρελθόν. Επομένως μέσα από την ιστορική αναδρομή και την ανάλυση όλων των δεδομένων που έχουν προκύψει μπορούν να βασιστούν και μελλοντικές δράσεις βιώσιμης κινητικότητας».