Skip to main content

Θλίψη και αποτροπιασμός για τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

Στη Σρι Λάνκα διορθώνεται συνεχώς προς τα πάνω ο αριθμός των θυμάτων και τραυματιών μετά τις πολλαπλές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα.

Συνολικά σημειώθηκαν τουλάχιστον οκτώ εκρήξεις, μεταξύ των οποίων τρεις σε χριστιανικές εκκλησίες και τρεις σε πολυτελή ξενοδοχεία. Ο υφυπουργός Άμυνας της χώρας έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση», αποδίδοντας την ευθύνη της αιματοχυσίας σε ακραίους. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε από την πλευρά του έκανε λόγο για μια μεγάλη εθνική κρίση που θα οδηγήσει τη χώρα στην αστάθεια.

«Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες των επιθέσεων που έγιναν σήμερα στη χώρα. Τις αντιμετωπίζω ως μια μεγάλη κρίση που θα οδηγήσουν τη χώρα και την οικονομία της στην αστάθεια. Καταδικάζω έντονα αυτές τις επιθέσεις που είχαν στόχο θρησκευτικούς χώρους και πολυτελή ξενοδοχεία. [… ] Θα αναλάβουμε δράση εναντίον όλων εκείνων που είναι υπεύθυνοι για αυτές τις επιθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα διαθέσουμε όλες τις απαραίτητες δυνάμεις. Ας παραμείνουμε υπομονετικοί κατά τη διάρκεια αυτής της εθνικής κρίσης».

Μηνύματα συμπαράστασης

Τον αποτροπιασμό της για την πρωτοφανή αιματοχυσία και τη συμπαράστασή της στους πολίτες της Σρι Λάνκα εκφράζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, με δεκάδες μηνύματα πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών να καταφθάνουν από το πρωί της Κυριακής στην ασιατική χώρα.

«Θρηνούμε τα θύματα και προσευχόμαστε για τους τραυματίες και τις οικογένειές του», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ η ίδια η Άγκελα Μέρκελ και σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά της προς τον πρόεδρο της Σρι Λάνκα Μαϊτριπάλα Σιρισένα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι σοκαριστικό το ότι άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν από κοινού το Πάσχα έγιναν στόχος αυτής της ύπουλης επίθεσης». Μήνυμα στον ομόλογό του έστειλε και ο γερμανός Πρόεδρος Σταϊνμάγερ, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί «άναυδος και με αποτροπιασμό τις δειλές τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα πρέπει να ζει την πίστη του με φόβο», έγραψε στο Twitter η βρετανίδα πρωθυπουργός Μέι ενώ στο ίδιο μέσο ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την «βαθύτατη λύπη» του για τις «αποτρόπαιες αυτές πράξεις». Για μια συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον: «Η κυβέρνηση της Αυστραλίας καταδικάζει αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις που είδαμε. Βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στη Σρι Λάνκα εναντίον Χριστιανών καθώς πήγαιναν για να προσκυνήσουν την Κυριακή του Πάσχα. Εκρήξεις σε ξενοδοχεία, όλα συντονισμένα στο πλαίσιο μιας δολοφονικής τρομοκρατικής επίθεσης».

Για ένα «δραματικό γεγονός» έκανε λόγο ο Πάπας Φραγκίσκος ενώπιον χιλιάδων πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, προσθέτοντας ότι η είδηση τον γέμισε με «θλίψη και πόνο».

Ανάμεσα στα θύματα φέρονται να βρίσκονται και πολλοί ξένοι καθώς η Σρι Λάνκα είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, ειδικά για Γερμανούς αλλά και άλλους Ευρωπαίους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2009 οπότε και τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα δεν είχε γίνει άλλη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στη χώρα.

Στη χώρα των 21 εκατομμυρίων κατοίκων μόλις το 6% περίπου είναι Χριστιανοί ενώ η πλειονότητα είναι βουδιστές.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, afpd)
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle