Skip to main content

Θλίψη στο NBA για τον θάνατο του πρώην κομισάριου Ντέιβιντ Στερν

Από το 1966 έως το 2014 ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε το ΝΒΑ να γίνει ένα παγκόσμιο θέαμα σε μια "χρυσή" εποχή με σημαντικούς αθλητές.

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών άφησε το απόγευμα της πρωτοχρονιάς του 2020 ο Ντέιβιντ Στερν, μετά από μεγάλη μάχη που έδωσε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες για να κρατηθεί στη ζωή έπειτα από εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη πριν από τρεις εβδομαδες.

Ο Στερν εργάστηκε στο ΝΒΑ από το 1966 έως το 2014, ήταν ο Κομισάριος της Λίγκας από το 1984 έως τη στιγμή που έδωσε τη σκυταλη στον Άνταμ Σίλβερ, ήταν κι ο άνθρωπος που βοήθησε το ΝΒΑ να γίνει ένα παγκόσμιο θέαμα σε μια "χρυσή" εποχή με σημαντικούς αθλητές.

«Για 22 χρόνια, παρακολουθούσα τον Ντέιβιντ Στερν. Ήταν ο μέντοράς μου και ένας από τους αγαπημένους μου φίλους. Επενδύσαμε αμέτρητες ώρες στο γραφείο, στα γήπεδα, σε αεροπλάνα, όπου μας οδήγησε το παιχνίδι. Όπως κάθε θρύλος του ΝΒΑ, έτσι κι ο συγκεκριμένος είχε εκπληκτικά ταλέντα, όμως το σημαντικότερο με τον Ντέιβιντ ήταν τα βασικά, η προετοιμασία, η προσοχή στη λεπτομέρεια και η σκληρή δουλειά» ήταν η δήλωση του Άνταμ Σίλβερ.

Στη διάρκεια της θητείας του, ο Στερν έζησε τη μετακόμιση έξι οργανισμών (Κλίπερς, Κινγκς, Γκρίζλις, Νετς, Χόρνετς, Σόνικς), τη γέννηση επτά νέων (Χόρνετς, Τίμπεργουλβς, Χιτ, Μάτζικ, Γκρίζλις, Ράπτορς, Μπόμπκατς), θέσπισε το dress code των αθλητών, έδωσε το όνομα Λάρι Ο' Μπράιεν στο τρόπαιο του πρωταθλητή και του Μπιλ Ράσελ σε εκείνο του MVP των τελικών, ενώ πρωταγωνίστησε στα τέσσερα lockouts (1995, 1996, 1998, 2011).

Σε μεγάλο ποσοστό χάρη σε εκείνον το ΝΒΑ έγινε μια παγκόσμια Λίγκα, μια λίγκα που έσπασε τα σύνορα των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να έχει πλέον γραφεία σε 11 πόλεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη την ώρα που οι αγώνες του μεταδίδονται σε τουλάχιστον 215 χώρες και σε τουλάχιστον 43 διαφορετικές γλώσσες.