Skip to main content

«Θλιβερό θέαμα» το ντιμπέιτ Μακρόν - Λεπέν

Η χθεσινή τηλεμαχία εξελίχθηκε σε κονταρομαχία ανάμεσα στους δύο προεδρικούς υποψηφίους. Στα αξιοσημείωτα η επιθετικότητα και οι ανακρίβειες της Λεπέν

«Με την Λεπέν ο διάλογος είναι αδύνατος». Αυτό είναι σύμφωνα με πολλούς αναλυτές σήμερα το συμπέρασμα της χθεσινής τηλεμαχίας ανάμεσα στη Μαρίν Λεπέν και τον Εμανουέλ Μακρόν, η οποία μετατράπηκε σε ένα «θλιβερό θέαμα», με κύρια υπεύθυνη την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Οι τηλεμαχίες για την προεδρία κατέχουν περίοπτη θέση για τους Γάλλους. Ορισμένα προεδρικά ντιμπέιτ έχουν αφήσει εποχή για το επίπεδο και την οξύνοια του λόγου των υποψηφίων.

Αντίθετα, η χθεσινή αναμέτρηση ήταν μια απαράδεκτη κακοφωνία, το δε τηλεοπτικό τραπέζι μετατράπηκε σε «ρινγκ» λεκτικής πυγμαχίας, με τους δύο δημοσιογράφους να αδυνατούν να συντονίσουν τη διαδικασία.

Αιφνιδιασμός από τη Λεπέν και ανατροπή από τον Μακρόν

Πρώτη η Μαρίν Λεπέν ξεκίνησε με μια κατά μέτωπο επίθεση στον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Μακρόν με τις γνωστές κατηγορίες, του «τραπεζίτη, κληρονόμου του Ολάντ και σερνόμενου στην παγκοσμιοποίηση». Η στρατηγική της αυτή, του βίαιου αιφνιδιασμού, κατάφερε να αποσταθεροποιήσει για λίγο τον  αντίπαλό της.

Γρήγορα όμως ο Μακρόν ανέτρεψε την κατάσταση, υποδεικνύοντας συστηματικά και μεθοδικά τις ανακρίβειες στα παραδείγματα και στο λόγο της Λεπέν.

Με την επαλήθευση των λεχθέντων ασχολήθηκαν σήμερα οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Λε Μοντ» και κατέγραψαν 19 κραυγαλέες ανακρίβειες της Λεπέν.

Η υπεροχή του Μακρόν ως προς τη γνώση των θεμάτων ήταν τόσο εμφανής, «που θα μπορούσε να προκαλέσει εκνευρισμό σε μερίδα του κοινού», σημειώνει με ανησυχία στο κύριο άρθρο της η Λιμπερασιόν. Η εφημερίδα εννοεί τον κίνδυνο να θεωρηθεί ο Μακρόν αλαζόνας από το κοινό, στο οποίο επιδρούν πιο εύκολα τα απλοϊκά, λαϊκίστικα συνθήματα της Λεπέν.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle