Skip to main content

Ημερίδα Voria - Θωμά: Ανάγκη αναθεώρησης του χωροταξικού για τις ΑΠΕ

Η περιφερειακή σύμβουλος επισήμανε πως με τον νέο νόμο Χατζηδάκη για τη ΔΕΠΑ το σχέδιο για την επέκταση του δικτύου τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Στην αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδος την τελευταία πενταετία, στην ανάπτυξη των ενεργειακών δικτύων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και στις προοπτικές που διαγράφονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις Ενεργειακές Κοινότητες αναφέρθηκε η περιφερειακή σύμβουλος Δήμητρα Θωμά, εκπροσωπώντας τον βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα η Voria.gr για το ενεργειακό μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα η κ. Θωμά επικεντρώθηκε στην απελευθέρωση της αγοράς Φυσικού Αερίου με τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας, λαμβάνοντας υπόψη το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Για την επέκταση του δικτύου τόνισε πως το πενταετές πλάνο 2018-2022 προέβλεπε την επέκταση σε 35 πόλεις και επτά Περιφέρειες, επισήμανε ωστόσο πως με τον νέο νόμο Χατζηδάκη για τη ΔΕΠΑ το σχέδιο αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η περιφερειακή σύμβουλος επισήμανε την ανάγκη να ενταθούν οι εργασίες αναθεώρησης του ειδικού χωροταξικού που ξεκίνησαν το 2019 ενώ αναφερόμενη στους ενεργειακές κοινότητες υπογράμμισε πως αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους πολίτες, τους ΟΤΑ και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να εμπλακούν ενεργά στην παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας.