Skip to main content

Ζημιές 1,5 εκ. ευρώ σε Χαλκιδική-Πιερία από το κανόνι της Thomas Cook

Χαλκιδική και Πιερία χάνουν περίπου 25.000 τουρίστες - Μέτρα ζητούν οι φορείς του τουρισμού – Ερώτημα ποιος θα καλύψει το κενό της εταιρείας

Mπορεί το κανόνι της Thomas Cook να ανέτρεψε τα σχέδια διακοπών εκατομμυρίων τουριστών, να βύθισε σε απόγνωσή τους ανθρώπους του τουρισμού, ειδικά των περιοχών που είχαν εκτεταμένη έκθεση στον πρώην ταξιδιωτικό κολοσσό, ωστόσο εκείνο που προέχει, σύμφωνα με του ίδιους, είναι τι θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Οι φορείς του τουρισμού, πιέζουν για τη λήψη άμεσων μέτρων καθώς η πτώχευση του ταξιδιωτικού οργανισμού, έχει οδηγήσει σε ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, που μπορεί να οδηγήσουν, όπως λένε, σε οικονομική ασφυξία πολλές επιχειρήσεις. Μάλιστα δεν αποκλείεται ξενοδοχεία που έκλειναν στα τέλη Οκτωβρίου να το επισπεύσουν καθώς πολλές από τις κρατήσεις του επόμενου μήνα χάθηκαν, ενώ ως απόροια αυτού, ενδεχομένως, εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία να βρεθούν χωρίς δουλειά πριν ολοκληρωθεί η σύμβαση τους.

Την ίδια ώρα αυτό που προκαλεί πονοκέφαλο στους ανθρώπους του τουρισμού είναι πόσο γρήγορα και αν μπορούν να αντικατασταθούν οι 2,5 έως 3 εκατ. ταξιδιώτες που διακινούσε κάθε χρόνο στη χώρα μας η Thomas Cook. Αξίζει να σημειωθεί πως στην κατάταξη των πέντε σημαντικότερων προορισμών της Thomas Cook η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση, ενώ το 2018 ο όμιλος είχε φέρει 2,8 εκατομμύρια επισκέπτες στη χώρα.

«Πλέον το ζήτημα είναι εθνικό. Αυτό που μας απασχολεί είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Η πτώχευση και του γερμανικού βραχίονα της Thomas Cook σημαίνει πρακτικά πώς χάνονται οι μισές κρατήσεις Οκτωβρίου για το σύνολο της χώρας,  αλλά και για τη Χαλκιδική» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος αποτιμά, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων τις απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ για τη Χαλκιδική περίπου στο 1 εκατ. ευρώ.  

Και αυτό γιατί στην Κεντρική Μακεδονία η Thomas Cook έχει μικρότερα προγράμματα σε σχέση με άλλες περιοχές όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κως, που δέχθηκαν και το μεγαλύτερο πλήγμα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κρήτης καθώς άνω του 70% των ξενοδοχείων στο νησί έχουν συμφωνίες με τον ταξιδιωτικό όμιλο, ενώ το 20% των κρατήσεων γίνονται μέσω της Thomas Cook.

Στη Χαλκιδική τα ξενοδοχεία που συμμετείχαν στα ταξιδιωτικά προγράμματα της εταιρείας είναι 20 σε πρώτο και δεύτερο πόδι κατά κύριο λόγο, ενώ στην Πιερία 9, με τον κύριο όγκο των τουριστών να κατευθύνεται σε δύο κυρίως ξενοδοχεία της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτιμάται ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από την κατάρρευση της Thomas Cook για την Πιερία είναι περί τις 500.000 ευρώ.

Ποιος θα καλύψει το κενό;  

Για τον Αναγνώστη Θεοχαρόπουλο, διευθυντή πωλήσεων του τουριστικού πρακτορείου Hellenic Island Services, που αντιπροσωπεύει την Thomas Cook σε Χαλκιδική και Πιερία, το κύριο ζητούμενο είναι ποιος θα καλύψει το κενό που αφήνει η Thomas Cook. «Χαλκιδική και Πιερία εξαιτίας της πτώχευσης της εταιρείας χάνουν περί τους 25.000 τουρίστες (τόσοι περίπου έρχονται ετησίως στην περιοχή), κατά κύριο λόγο από τη Γερμανία. Σύμφωνα, δε, με τις πρώτες εκτιμήσεις από τα χρεωστούμενα των πακέτων Αυγούστου και Σεπτεμβρίου η ζημιά ανέρχεται σε 1,5 με 2 εκατ. ευρώ. Δεν έχει εκτιμηθεί, ακόμη, ποια είναι η ζημιά για τα πακέτα του Οκτωβρίου» τονίζει ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογραμμίζοντας πως Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι δυνατοί μήνες για τους τουρίστες που έρχονται από τη Γερμανία.

«Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο, δεν είναι μόνο τα χρήματα που χάνονται, φέτος, από το λουκέτο της εταιρείας, αλλά ποιος και πόσο γρήγορα θα μπορέσει να την αντικαταστήσει; Πολλές εταιρείες θα κάνουν τις προσπάθειες τους για να κερδίσουν μερίδιο από την πίτα που δημιουργήθηκε, ωστόσο δεν ξέρω αν έχουν την υποδομή της Thomas Cook και παράλληλα ποιος μας λέει πως δεν θα κατευθύνουν τους τουρίστες σε άλλες περιοχές» σημειώνει ο κ. Θεοχαρόπουλος επισημαίνοντας πως έγιναν κάποιες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από Γερμανία μέσω άλλων ταξιδιωτικών εταιρειών.

Υπάρχουν όμως και τα πακέτα που κλείστηκαν με την Thomas Cook για την επόμενη χρονιά και αυτά είναι στον αέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Άγγλοι ξεκινούν να κλείνουν τις διακοπές τους από τον Απρίλιο, Μάιο του προηγούμενου έτους για τον επόμενο χρόνο – πετυχαίνοντας μάλιστα σημαντικά χαμηλότερες τιμές στα πακέτα - ενώ οι Γερμανοί, Ολλανδοί και Βέλγοι ξεκινούν να προγραμματίζουν τις διακοπές τους από το διάστημα που διανύουμε.

Ρέτσος: Συστημικό πρόβλημα η χρεωκοπία της Thomas Cook

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ),  Γιάννη Ρέτσο «η χρεωκοπία της Thomas Cook συνιστά συστημικό πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό και κατ’ επέκταση για την οικονομία της χώρας. Όσο περνούν οι μέρες και ποσοτικοποιείται με μεγαλύτερη ακρίβεια, οι επιπτώσεις τρομάζουν».

«Δεν είναι μόνο οι άμεσες, αλλά και οι μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες» αναφέρει ο κ. Ρέτσος διερωτώμενος για το «πόσο γρήγορα μπορούν να αντικατασταθούν οι ταξιδιώτες που διακινούσε κάθε χρόνο στη χώρα μας η TC; Πώς θα αντικατασταθούν τα συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας με ελληνικά ξενοδοχεία, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να λειτουργήσουν την επόμενη χρονιά; Και τι επιπτώσεις θα έχουν αυτές οι 35-40 μέρες που απομένουν στην ανεργία, στο ασφαλιστικό σύστημα, τις τοπικές οικονομίες, σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις; Θα αναγκαστούν να κλείσουν νωρίτερα;»