Skip to main content

Θωρακίζεται αντιπλημμυρικά το Καλοχώρι με παράκτιο ανάχωμα στο Γαλλικό

Συντηρείται το παράκτιο ανάχωμα για να μην μπαίνει το θαλασσινό νερό στον οικισμό, τις καλλιέργειες και τις εγκαταστάσεις.

Είκοσι χρόνια μετά την κατασκευή του, συντηρείται το παράκτιο ανάχωμα του Γαλλικού ποταμού, στα δυτικά των εκβολών του, που καλύπτει αντιπλημμυρικά τον οικισμό του Καλοχωρίου στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Το ανάχωμα είναι πολύ σημαντικό να λειτουργεί σωστά για την περιοχή, διότι την προστατεύει από την είσοδο του θαλασσινού νερού. Είσοδος που δεν απειλεί μόνο τον οικισμό του Καλοχωρίου, αλλά και τις καλλιέργειες της περιοχής, όπως και σειρά εγκαταστάσεων.

Ήδη, ο τοπικός δήμος Δέλτα έχει φροντίσει σε ορισμένα σημεία να απομακρύνει μεγάλες ποσότητες νερών που λίμναζαν και μπήκαν από τη θάλασσα στην περιοχή. Εξάλλου, το Καλοχώρι και η παράκτια ζώνη είναι γνωστό ότι βρίσκεται χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας και εμφανίζει προβλήματα συχνών πλημμυρών. Το παράκτιο ανάχωμα είναι συνεπώς ζωτικής σημασίας για όλη την περιοχή.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σκοπεύει να εκπονήσει μελέτη για την αντικατάσταση και συντήρηση του παράκτιου αναχώματος, που αφορά στο «σύστημα καθοδικής προστασίας», στο τμήμα του, που είναι κατασκευασμένο με πασσαλοδιάφραγμα με μεταλλικές πασσαλοσανίδες, σε μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων.

Όπως αναφέρει στην εισήγησή του προς το περιφερειακό συμβούλιο, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Γιάννης Γιώργος, «το μεταλλικό πασσαλοδιάφραγμα κατασκευάστηκε το 1998 και το σύστημα καθοδικής προστασίας που τοποθετήθηκε είχε χρόνο ζωής 20 έτη. Το ανάχωμα αυτό, που αρχίζει από το Καλοχώρι και εκτείνεται στην ακτογραμμή μέχρι τον ποταμό Αλιάκμονα, είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή πλημμυρών από τους κυματισμούς της θάλασσας και της εισχώρησης αλμυρού νερού σε γεωργικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις και τον οικισμό του Καλοχωρίου. Επίσης, πρέπει να ελεγχθεί η κατάσταση της επιφανειακής προστασίας, η οποία δρα συμπληρωματικά και να προταθούν κατάλληλα μέτρα».

Η μελέτη είναι προϋπολογισμού 37.200 ευρώ και η ανάθεσή της θα γίνει με διαγωνισμό, μετά την έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου.