Skip to main content

Θωρακίζεται ο Έβρος ενόψει του κινδύνου νέων προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν

Μέσα στις επόμενες ημέρες τίθεται σε λειτουργία το σύστημα επιτήρησης με θερμικές κάμερες – Σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού των αναχωμάτων

Εργασίες για την περαιτέρω θωράκιση των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο βρίσκονται σε εξέλιξη, υπό την απειλή νέων προσφυγικών ροών μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Με τον 27 χιλιομέτρων φράχτη να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τα σύνορα πρόκειται να ενισχυθούν σύντομα και με σύστημα επιτήρησης με έντεκα θερμικές κάμερες και ραντάρ που έχουν τη δυνατότητα να επιβλέπουν την περιοχή και να μεταφέρουν εικόνα τα επιχειρησιακά κέντρα της ΕΛΑΣ. Ταυτόχρονα, με ευθύνη του στρατού πραγματοποιούνται εργασίες καθαρισμού των αναχωμάτων σε όλη την περιοχή του Τριγώνου και προς την πλευρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, που το τελευταίο διάστημα είναι η κύρια είσοδος παράνομων μεταναστευτικών ροών. Οι εργασίες αυτές αναμένεται να διευκολύνουν σημαντικά το έργο των συνοριοφυλάκων, παρέχοντάς τους καλύτερη ορατότητα για τον εντοπισμό παράνομων εισόδων.

«Ο φράχτης έχει αποπερατωθεί περίπου κατά 90%. Είναι το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο που έχει υλοποιηθεί στη χώρα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, από τα τέλη Οκτωβρίου. Εκτείνεται επί των παλαιών οχθών του Έβρου, που ήταν η αχίλλειος πτέρνα μας στα επεισόδια του 2020. Κι αυτό γιατί ήταν ανενεργές, δεν περνούσε δηλαδή ο κύριος όγκος των νερών και μπορούσε να γίνει μαζική εισβολή. Ο φράχτης κάνει άριστα και αποτελεσματικά τη δουλειά του. Είναι τόσο ισχυρό έργο που όχι άνθρωπος δεν μπορεί να το περάσει, αλλά ούτε και άρματα. Το έργο είναι τελειωμένο ως προς την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, καθώς τα υπόλοιπα συνοδευτικά έργα που απομένουν, αντιπλημμυρικά κλπ, δεν έχουν σχέση με την αποτροπή. Υπάρχει και το τεχνητό σύστημα επιτήρησης που θα τεθεί σε λίγες μέρες σε λειτουργία, οι πυλώνες με τις θερμικές κάμερες σε πολύ μεγάλο ύψος που θα επιτηρούν όλη την περιοχή μας. Σημαντικό, εξάλλου, είναι το «πάντρεμα» στρατού – αστυνομίας με τις μικτές περιπολίες, που είναι πολύ αποτελεσματικές», ανέφερε στη Voria.gr ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης, Νίκος Γκότσης.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο έχουν ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή. «Ο κόσμος εδώ δεν ανησυχεί. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, όπως και όλη η χώρα, όμως τίποτα δεν είναι στην περιοχή μας όπως το 2020», τόνισε ο κ. Γκότσης.

Αγκάθι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Με τα ελληνοτουρκικά σύνορα να έχουν γίνει απροσπέλαστα, οι διακινητές έχουν βρει νέα περάσματα εισόδου στη χώρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μέσω των οποίων έχουν αυξηθεί σημαντικά οι παράνομες είσοδοι στη χώρα. Μάλιστα, φορείς της περιοχής υποστηρίζουν ότι η αύξηση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων και στην ανοχή των αρχών της Βουλγαρίας, παρότι η γειτονική χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, τα βασικά περάσματα είναι δύο, ένα κοντά στο Ορμένιο κι ένα στο ύψος της Νυμφαίας της Κομοτηνής, λίγο πιο μέσα προς τον Έβρο. «Από εκεί έχουμε εισόδους πια. Οι περισσότεροι πια περνούν από τις οροσειρές της Ροδόπης, όπου δεν υπάρχει φράχτης και οι συνοριοφύλακες είναι λίγοι. Αυτός είναι ο φόβος για τις επόμενες εβδομάδες. Από εδώ δεν περνούν με τίποτα. Εκεί είναι πιο δύσκολο να τους πιάσεις μέσα στα βουνά και φτάνουν μέχρι την Κομοτηνή χωρίς να τους πάρει κανείς χαμπάρι. Είναι περιοχή δύσβατη, αλλά πιο εύκολη ως προς τη φύλαξη», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενες επιπτώσεις από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα φανούν έπειτα από 20 μέρες.

Σε ό,τι αφορά τα έργα που είναι σε εξέλιξη, ο δήμαρχος επισήμανε ότι γίνονται σε αναχώματα όχι του ποταμού Έβρου, αλλά παραποτάμων του, σε μία περιοχή από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέχρι κάτω στις Καστανιές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή καθαρίζονται αναχώματα και δασώδεις περιοχές, ώστε να υπάρχει καλύτερη ορατότητα. «Καθαρίζουν κι ένα κομμάτι και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που αποτελούν περάσματα, κοντά στο Ορμένιο. Αυτό θα μας βοηθήσει να βλέπουμε καλύτερα τι γίνεται, τι περνάει, τι δεν περνάει, όσο κρατήσει τον χειμώνα, γιατί οι εργασίες αυτές χρειάζονται επανάληψη», σημείωσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το τελευταίο δίμηνο, μετά και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, έχει αυξηθεί πολύ πίεση στα σύνορα. «Μέχρι τον Μάιο και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις δεν έβλεπες τίποτα το βράδυ. Πλέον, έχουμε φτάσει μέχρι και οχτώ συλλήψεις διακινητών από το Ορμένιο μέχρι τη β’ ζώνη. Μπορεί να φτάσουμε και τις 20 συλλήψεις την εβδομάδα, ενώ έχουμε και πάρα πολλές αποτροπές», τόνισε, εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί το σκηνικό του περσινού Μαρτίου, εκτός αν η Τουρκία αποφασίσει και πάλι να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.

Χρυσοχοίδης – Παναγιωτόπουλος σήμερα στο Έβρο

Την αγωνία της κυβέρνησης για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχουν για τη χώρα μας οι εξελίξεων στο Αφγανιστάν καταδεικνύει και η έκτακτη επίσκεψη στον Έβρο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Οι δύο υπουργοί, οι οποίοι θα συνοδεύονται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη, θα μεταβούν στις 9:30 το πρωί στο στρατιωτικό φυλάκιο στις Καστανιές. Στη συνέχεια θα μεταβούν στο συντονιστικό κέντρο στη Νέα Βύσσα, ενώ θα έχουν ευρεία σύσκεψη με στελέχη της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη.