Κυριακή 5 Ιουλίου 2020
x

ΘΩΡΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η απόφαση ουσιαστικά ορίζει ποιες υποδομές και υπηρεσίες είναι κρίσιμες, δηλαδή εάν η ομαλή τους δραστηριότητας διαταραχθεί θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Ένα τείχος προστασίας στα πρότυπα ευρωπαϊκής οδηγίας στήνει η χώρα μας για κρίσιμες ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος κυβερνοεπίθεσης.

Πρόκειται για μια υπουργική απόφαση που αφορά την έκδοση των βασικών απαιτήσεων ασφαλείας συστημάτων δικτύου και πληροφορίων καθώς και τη διαδικασία παροχής πληροφοριών και κοινοποίησης συμβάντων ασφαλείας στις αρμόδιες αρχές.

Η απόφαση ουσιαστικά ορίζει ποιες υποδομές και υπηρεσίες είναι κρίσιμες, δηλαδή εάν η ομαλή τους δραστηριότητας διαταραχθεί, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές σημαντικές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και στη ζωή των πολιτών. Οι υποδομές και υπηρεσίες αυτές ορίζονται ως Φ.Ε.Β.Υ. (Φορείς Εκμετάλλευσης Βασικών Υπηρεσιών).

Με αυτόν τον τρόπο καθορίζεται η μεθοδολογία προσδιορισμού των Φ.Ε.Β.Υ., η μεθοδολογία αξιολόγησης και ελέγχου του επιπέδου ασφαλείας των συστημάτων αυτών, ενώ ορίζονται συγκεκριμένα πρωτόκολλα τόσο πρόληψης όσο και αντιμετώπισης περιστατικών Κυβερνοασφάλειας.

Η συγκεκριμένη απόφαση όπως είπε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στο Cyber Security Conference της KPMG,  αποτελούσε εκκρεμή ενωσιακή υποχρέωση της χώρας και σχετίζεται άμεσα με την υπ’ αρ. 2016/1148 οδηγία, γνωστή και ως NIS – Network and Information Systems.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ