Skip to main content

Θύμα κυνηγού έπεσε μία γερακίνα στην παλιά Χαραυγή

Το σπάνιο πουλί χτυπήθηκε από σκάγια κυνηγετικού όπλου στην αριστερή φτερούγα. Οι ειδικοί του ΚΕΠΑΖ διαπίστωσαν την κρίσιμη κατάστασή του ακρωτηρίασαν τη φτερούγα της
Το πρώτο περιστατικότραυματισμένου αρπακτικού πτηνού από κυνηγετικό όπλο σημειώθηκε λίγες μέρες μετά την έναρξητης νέας κυνηγετικής περιόδου.

Πρόκειταιγια μια γερακίνα η οποία βρέθηκε από εργάτες στο ορυχείο του ΝότιουΠεδίου της ΔΕΗ στην παλιά Χαραυγή. Το πουλί, που είχε χτυπηθεί απόσκάγια κυνηγετικού όπλου στην αριστερή φτερούγα., στάλθηκε στο ΚέντροΠερίθαλψης Καστοριάς (ΚΕΠΑΖ). Εκεί οι ειδικοί του ΚΕΠΑΖ διαπίστωσαν τηνκρίσιμη κατάστασή της γερακίνας και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σεακρωτηριασμό της φτερούγας της.

Οι γερακίνες (Buteo buteo) είναιαρπακτικά που αναπαράγονται σε δάση ή συστάδες δέντρων που γειτονεύουνμε ανοιχτές περιοχές, γεωργικές καλλιέργειες κτλ. Τρέφονται κυρίως μεποντίκια αλλά και πουλιά, ερπετά, αμφίβια και γεωσκώληκες. Το άνοιγματων φτερών τους μπορεί να φτάσει το 1,3 μέτρα.

Η “ΟικολογικήΚίνηση Κοζάνης” σε σχετική της ανακοίνωση για το περιστατικό αναφέρει:“Οφείλουμε να συγχαρούμε και δημοσίως τους εργάτες του ορυχείου για τηνευαισθησία τους απέναντι στην άγρια ζωή. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τοντεχνίτη Καραδίσογλου Γιάννη, ο οποίος ανέλαβε να περισυλλέξει το πτηνόγια να το παραδώσει στην Οικολογική Κίνηση Κοζάνης για την παροχήπρώτων βοηθειών. Τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρονκαι τις οικολογικές ευαισθησίες αρκετών πολιτών, γεγονός που εκτός τωνάλλων μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας.

Δυστυχώς ταεπαναλαμβανόμενα κάθε χρόνο κρούσματα λαθροθηρίας και άλλων παραβάσεωναποδεικνύουν ότι μερίδα κυνηγών δεν συμμορφώνεται με τους νόμους καιτις διατάξεις περί θήρας και προστασίας της άγριας ζωής. Σε κάθεκυνηγετική περίοδο τραυματίζονται πολλά άγρια ζώα και ειδικά τααρπακτικά πτηνά, τα οποία είναι εύκολος στόχος. Απόδειξη αποτελούν ταδεκάδες τραυματισμένα από σκάγια πουλιά που καταφθάνουν στα κέντραπερίθαλψης άγριων ζώων.

Αυτή την περίοδο η επιβίωση των άγριωνζώων γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω των πυρκαγιών. Στην Αττική, τηΖάκυνθο κλπ θύματα δεν ήταν μόνο τα σπίτια και οι περιουσίες, αλλάκυρίως τα δάση και οι προαιώνιοι κάτοικοι τους, τα ζώα. Θα έπρεπε διανόμου στις περιοχές που καίγονται καθώς και σε μια εύλογη ζώνη γύρω απόαυτές να απαγορεύεται ΑΜΕΣΩΣ και ΠΛΗΡΩΣ το κυνήγι. Ειδικά στο Ν.Αττικής, ο οποίος φέτος έχασε και τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου(λόγω της δασοκτόνου πολιτικής όλων των κυβερνήσεων) θα πρέπει νααπαγορευτεί «δια ροπάλου» οποιαδήποτε κυνηγετική δραστηριότητα, για ναβοηθηθούν όσα ζώα δεν κάηκαν.

Καλούμε λοιπόν τους κυνηγούς σεόλη της χώρα, αλλά και στο νομό μας, να δείξουν την απαραίτητηευσυνειδησία, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Επίσης καλούμε ταΔασαρχεία Κοζάνης και Τσοτυλίου αλλά και τη Θηροφυλακή να εντείνουν τιςπροσπάθειες τους ώστε να τηρείται η κείμενη νομοθεσία και νααποφεύγονται παρόμοια περιστατικά.”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ