Skip to main content

Θύμα της κρίσης και η Helexpo

Με μικρές ζημίες θα κλείσει το 2010 η Helexpo, παρά τη μείωση των εξόδων της κατά 16%.

Η κρίση χτύπησε τη Helexpo, καθώς ο κύκλος εργασιών της το 2010 μειώθηκε κατά  23% και διαμορφώθηκε στα 18εκατ. ευρώ περίπου, ενώ θα κλείσει με μικρές ζημίες. Για  το 2011 όσον αφορά το α’ εξάμηνο θα είναι αντίστοιχο του 2010, ενώ για το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους υπάρχει ελπίδα για βελτίωση.

Αυτή την οικονομική εικόνα έδωσε για την εταιρεία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Πάρις Μαυρίδης για το 2010, που τη χαρακτήρισε «δύσκολη χρονιά», μιλώντας  στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε για την διοργάνωση της 28ης Infacoma, της 35ης Marmin Stone και της 3ης Energy Tech.

Η καθίζηση των πωλήσεων αποδόθηκε στην κάμψη των συμμετοχών στις κλαδικές εκθέσεις που διοργανώνονται που είχαν αντίκτυπο στα έσοδα της εταιρίας και στα μισθώματα που καταβάλει η Helexpo στη ΔΕΘ, που αποτελούν δαπάνη ύψους 5,123εκατ. ευρώ για τη χρήση του εκθεσιακού κέντρου.

Ο κ. Μαυρίδης είπε ότι τα μισθώματα που υποχρεώνεται να καταβάλει η Helexpo  είναι μεγάλα,  αν και ζήτησε τη μείωση τους από τη ΔΕΘ, αυτή αρνήθηκε να ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα της. Αν το αίτημα γίνονταν αποδεκτό είπε ότι δεν θα υπήρχε το ενδεχόμενο οριακών ζημιών για το 2010, τις οποίες απέδωσε και στο γεγονός ότι κάποιοι φορείς του δημοσίου που συμμετείχαν σε εκθέσεις, έχουν καθυστερήσει την πληρωμή.  Το συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δυο αδελφές εταιρίες το 1999 καθορίζει  αύξηση  ισόποση του πληθωρισμού που για φέτος είναι 5.5% και προστίθεται στα 5,123εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται σε 5,380 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Helexpo τόνισε ότι στο πλαίσιο της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας επιδίωξε περιορισμό των συμβατικών δαπανών της, των υπερωριών και των μισθών που επέβαλε η κυβέρνηση, κατάφερε να μειώσει κατά 16% τα έξοδα της.

Στόχος της Helexpo για να βελτιώσει τα οικονομικά της ανέφερε ότι είναι ο εμπλουτισμός του εκθεσιακού της προγράμματος στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και η προσέλκυση συνεδριακών εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα της Helexpo

Τη μεταφορά της 5ης Εκθεση Καλοκαιρινών Διακοπών Summer Holidays Expo στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη και τη διοργάνωση της 4ης Εκθεση Βιολογικών Προιόντων Βiologica και στις δύο πόλεις, αποφάσισε η διοίκηση της Helexpo, με στόχο να ενισχύσει την παρουσία της στην πρωτεύουσα. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποδυναμωθεί το εκθεσιακό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης παρά τις όποιες αποφάσεις.

Οι δυο κλαδικές εκθέσεις προέρχονται εκ μεταφοράς από τη Θεσσαλονίκη. Βέβαια ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι η  Βiologica θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη, ως σαλόνι βιολογικών προϊόντων στο πλαίσιο της Detrop. Ωστόσο, η προηγούμενη διοργάνωση της Biologica ήταν ανεξάρτητα από τη Detrop, που διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια  Για τη Summer Holiday είπε ότι απλά ήταν ένα σαλόνι στην έκθεση Βιβλίου και εκτιμά ότι θα έχει μεγαλύτερη απήχηση στην αγορά των Αττικής των 5εκατ. καταναλωτών

Για το 2011 το εκθεσιακό πρόγραμμα της Helexpo περιλαμβάνει 22 εκθέσεις από τις οποίες οι 5 θα διοργανωθούν στην Αθήνα. Πρόκειται για  την 1η NewBaby που θα διοργανωθεί από 1-3 Απριλίου, την 4η Property από 18-20 Μαρτίου, την 2η PrivateLabel Διεθνή Εκθεση Προιόντων Ιδιωτικής Ετικέτας που θα διοργανωθεί τον Νοέμβριο παράλληλα με την 4η Εκθεση Βιολογικών Προιόντων Βiologica και την 5η Εκθεση Καλοκαιρινών Διακοπών Summer Holidays Expo από 20-22 Μαίου στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo Palace  στο Μαρούσι στην Αθήνα.

Το 2010 η Helexpo διοργάνωσε 17 εκθέσεις από τις οποίες οι δυο πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα , ενώ στη Θεσσαλονίκη έγινε μια νέα έκθεση για την άμυνα η 1η Defensys. Ένα χρόνο νωρίτερα διοργάνωσε 21 εκθέσεις με την 1η Αgrotech στη Λαμία.

Ο κ. Μαυρίδης επισήμανε ότι η Helexpo είναι σε στάδιο επαναξιολόγησης του εκθεσιακού της προγράμματος με στόχο να το εμπλουτίσει με νέα προϊόντα και στόχος της είναι επίσης η προσέλκυση διεθνών συνεδρίων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η διοργάνωση και άλλων εκδηλώσεων ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών, όπως το Christmas Magic City που διοργάνωσε τα Χριστούγεννα, ενώ σχεδιάζει και μια ανάλογη εκδήλωση για την Άνοιξη. H εκθεσιακή στρατηγική θα εξαρτηθεί και από τη μελέτη που θα εκπονήσει ο τεχνικός σύμβουλος για τη νέα ταυτότητα της Helexpo και την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου.

Για το νέο εκθεσιακό κέντρο στο Ελληνικό στην Αθήνα, που διεκδικεί η ΔΕΘ ΑΕ, ο κ. Μαυρίδης πιστεύει ότι οι δυο εταιρίες έχουν κοινό μέλλον και η χρήση αυτού του εκθεσιακού χώρου θα ζητήσει να παραχωρηθεί στη Helexpo, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις που ανήκουν στη ΔΕΘ.

Όσον αφορά, τέλος,  τη δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου στην περιοχή των Λαχανόκηπων που διεκδικούν κάποιοι φορείς ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι αμετάκλητη για την πραγματοποίησή του στο Σίνδο. Για αν αντέχει ο δημόσιος κορβανάς τη δαπάνη, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας είπε ότι το εκθεσιακό κέντρο μπορεί να υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, αξιοποιώντας κάποια κοινοτικά προγράμματα , όπως το Τζέσικα.