Skip to main content

Καλό... 2019 η απόφαση για κοινή κάθοδο της κεντροαριστεράς στον δήμο

Τις επόμενες μέρες αναμένονται οι απαντήσεις από την πλευρά των έντεκα που είχαν συμμετάσχει στην πρώτη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης στο δημαρχείο.

Με ρυθμούς χελώνας κινείται η διαδικασία συνεννόησης μεταξύ δημοτικών παρατάξεων, κομμάτων και Κινήσεων της κεντροαριστεράς με στόχο την κοινή κάθοδο στις εκλογές για το δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη συντονίστρια της «Πρωτοβουλίας» Μαρία Πασχαλίδου τις ημέρες αυτές αναμένονται οι απαντήσεις από την πλευρά των έντεκα που είχαν συμμετάσχει στην πρώτη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, σχετικά με το εάν θα μετέχουν με εκπρόσωπο στην επιτροπή η οποία συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες συγκλίσεων. «Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου και εκεί θα φανεί ποιοι θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε αυτήν την επιτροπή» δήλωσε η κα Πασχαλίδου. Εξήγησε ότι «στη συνέχεια θα ξεκινήσει τις εργασίες της η επιτροπή» και εκτίμησε ότι «αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπάρξει πριν από τις γιορτές».

Όλοι, πλην ΚΙΝ.ΑΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι έντεκα παρατάξεις, κόμματα και Κινήσεις που συμμετείχαν στην αρχική σύσκεψη της 6ης Δεκεμβρίου, έχουν αποφασίσει να στείλουν εκπρόσωπο στην Επιτροπή. Κάποιοι, μάλιστα, έχουν καταλήξει και σε ονόματα, όπως για παράδειγμα η «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» των Σπύρου Βούγια και Νίκου Νυφούδη η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον Παύλο Σιλβιστρόπουλο και η «Κίνηση των 5» δημοτικών συμβούλων που θα εκπροσωπηθεί από τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ Νίκο Παπαμίχο. Επίσης, η «Ανοιχτή Πόλη» θα στείλει κατά πάσα πιθανότητα τον Θέμη Χαρίση, ο δε ΣΥΡΙΖΑ τον Αντώνη Χατζηδιαμαντή. Την «Πρωτοβουλία» θα εκπροσωπεί η κα Πασχαλίδου, τουλάχιστον έως τις 21 Δεκεμβρίου που πρόκειται να εκλεγεί νέος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης. Οι υπόλοιποι (Γειτονιές σε Δράση, Οικολογία Αλληλεγγύη, Υψίπολις, Ποτάμι, Δίκτυο Σύγχρονων Δημοκρατών, Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών) θα αποστείλουν σήμερα, αύριο τα ονόματα των εκπροσώπων τους. Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συμμετάσχει επισήμως στην επιτροπή, προτίθεται ωστόσο, να αποστείλει εκπρόσωπο (τον Άκη Αγγελίδη) ως παρατηρητή.

Πιέζεται η Κ. Νοτοπούλου

Πάντως, η βραδύτητα με την οποία κινείται η όλη διαδικασία προκαλεί προβληματισμό σε πολλούς από τους συμμετέχοντες, καθώς στη σύσκεψη της 6ης Δεκεμβρίου είχε συμφωνηθεί το όλο θέμα να ξεκαθαρίσει οριστικά πριν από τις γιορτές. Εκείνος που πιέζεται περισσότερο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, παρότι έχει καταλήξει στην υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου, εντούτοις, απέφυγε έως τώρα να την ανακοινώσει επισήμως, μη θέλοντας να χρεωθεί διάσπαση του προοδευτικού χώρου. Όμως, είναι λογικό πως αυτό το «κρυφτούλι» δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ και σίγουρα δεν μπορεί να πάει για μετά τις γιορτές. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή μιλά στο Παλαί ντε Σπορ ο Αλέξης Τσίπρας και στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου είναι εκεί να ανακοινωθεί και επισήμως η υποψηφιότητα της κας Νοτοπούλου.

Άλλωστε, ήδη, η υφυπουργός συνεχίζει τις κατ’ ιδίαν επαφές με στελέχη, κυρίως της «Πρωτοβουλίας», διερευνώντας τις προθέσεις τους σχετικά με το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στο συνδυασμό της.