Skip to main content

Τι άφησε στη Θεσσαλονίκη το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο

Επί τρεις ημέρες συζητήθηκαν τα θέματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εξαγγελίες, τα φάουλ και τα συμπεράσματα.

Το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο για την Κεντρική Μακεδονία ολοκληρώθηκε, αφήνοντας διαφορετική «γεύση» στον καθένα μας. Επί τρεις μέρες έχοντας την ευκαιρία να το παρακολουθήσω λεπτομερώς θα επιμείνω στην άποψή μου ότι ο διάλογος δεν έβλαψε, αντιθέτως έφερε στο προσκήνιο μια σειρά από ζητήματα, δόθηκαν κάποιες απαντήσεις (επαρκείς ή μη να το κρίνουμε) και μια σειρά από θέματα έμειναν αναπάντητα.

Αν κάποιος επιχειρήσει να κάνει ένα ρεζουμέ του συνεδρίου, προσπαθώντας να δει τι κέρδισε στην πράξη από αυτό η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία θα πρέπει να δει με ψυχραιμία τη συμπερασματική ομιλία του πρωθυπουργού.

Μια ομιλία από την οποία απουσίασαν αναφορές σε σημαντικά ζητήματα της περιοχής, που εκκρεμούν επί χρόνια (σειρά οδικών συνδέσεων, θαλάσσια συγκοινωνία κ.ά.), υπήρξαν ατυχείς αναφορές σε έργα που σέρνονται επί πολλά χρόνια και ακόμη σοβαρές απαντήσεις δεν υπάρχουν (τώρα τα δημοπρατούμε...), αλλά και σημαντικές αναφορές σε θέματα που επιλύονται και προχωρούν.

Αναλυτικά τα ζητήματα συζητήθηκαν στις παράλληλες συνεδρίες. Εκεί πήραν το λόγο δεκάδες φορείς και συμμετέχοντες και ζήτησαν απαντήσεις. Αν οι υπουργοί κάλυψαν ή όχι το ακροατήριο είναι μια μεγάλη συζήτηση (που διήρκεσε τρεις μέρες...). Επειδή όμως η κρίσιμη παρέμβαση είναι αυτή του πρωθυπουργού που συνέθεσε τα πιο σημαντικά θέματα, προσπαθώντας –αυτονοήτως- να δείξει το κυβερνητικό έργο στην περιοχή και να κάνει κάποιες εξαγγελίες, προβάλλοντας τις λύσεις, θεωρώ ότι αξία έχει να δούμε τα πρακτικά ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε.

Τα δώρα στους δήμους

Την τελευταία μέρα και λίγο πριν την ομιλία του κατά τη λήξη του συνεδρίου, ο πρωθυπουργός έδωσε τη δική του λύση σε μια σημαντική εκκρεμότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, ανακοινώνοντας την κατασκευή πρότυπου πάρκου, που θα εξυπηρετεί και άτομα με αναπηρίες, στο πρώην ορφανοτροφείο Μ. Αλέξανδρος.

Επίσης, έκλεισε δυο θέματα που εκκρεμούσαν επί δεκαετίες με τρία οικόπεδα χαρακτηρισμένα για σχολεία, ένα στο δήμο Νεάπολης – Συκεών και δυο στο Πανόραμα, στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Νέοι αγρότες – ΕΒΖ

Επίσης, έδωσε λύση στην ομηρία στην οποία είχε θέσει, με δική της αποκλειστική ευθύνη η κυβέρνησή του, χιλιάδες νέους αγρότες, αφαιρώντας τους με άδικο τρόπο το δικαίωμα στην ένταξή τους στο πρόγραμμα επιδότησής τους, παρότι το δικαιούνται, καθώς πληρούν όλα τα κριτήρια, αλλά χαρακτηρίστηκαν «επιλαχόντες».

Επίσης, υποσχέθηκε λύση στο θέμα των τευτλοπαραγωγών, αποδεχόμενος τα αιτήματά τους, καθώς αφενός εξήγγειλε άμεση αποζημίωσή τους για το προϊόν που παρέδωσαν, αφετέρου εξήγγειλε ενίσχυσή τους για την επανασπορά.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ΕΒΖ αν και περιμέναμε κάτι οριστικό σε σχέση με τη διασφάλιση της πορείας της δεν το είχαμε. Είπε πως είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Εργοστάσια θα κλείσουν;

Πολιτισμός

Στον τομέα του πολιτισμού ανακοίνωσε ένα μεγάλο πολιτιστικό φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, με άξονα τη νεανική καλλιτεχνική δημιουργία. Η διοργάνωσή του είπε θα αρχίσει το Μάιο. Ενώ με κάπως αόριστο τρόπο βρήκε «εξαιρετική ιδέα» τη δημιουργία ενός film office στη Θεσσαλονίκη.

Τουρισμός

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2018 προγραμματίζονται 15 νέες διεθνείς αεροπορικές απ' ευθείας συνδέσεις με το αεροδρόμιο «Μακεδονία», ενώ αντίστοιχο δυναμισμό παρουσιάζουν και οι διεθνείς οδικές αφίξεις, που αφορούν κατά κύριο λόγο τις γειτονικές χώρες. Δεν είπε όμως αν σε επίπεδο τουριστικής προβολής κάνει κάτι εξειδικευμένο η κυβέρνησή του σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα στην περιοχή.

Θερμαϊκός

Σε ό,τι αφορά στο Θερμαϊκό κόλπο, ο κ. Τσίπρας περιορίστηκε στη θεσμοθέτηση του Φορέα Διαχείρισης, μια παλιάς ιδέας, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος. Το μόνο καινούργιο είναι ότι δεσμεύτηκε η θεσμοθέτηση του Φορέα να γίνει εντός 2018. Μέχρι τότε καθαρισμός με χορηγίες;

Ελεύθεροι χώροι

Πέρα από τις γνωστές παραχωρήσεις του στρατοπέδου Παύλου Μελά και του χώρου της ΔΕΘ για το project της ανάπλασης, αλλά και του στρατοπέδου Κόδρα, ο πρωθυπουργός δεν εξήγγειλε καμιά άλλη παραχώρηση ανενεργού στρατοπέδου στον αστικό ιστό, δεν έκανε καν αναφορά στο στρατόπεδο Καρατάσιου και βεβαίως δεν είπε το παραμικρό για τα στρατόπεδα σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας εκτός Θεσσαλονίκης.

Περιορίστηκε στην περιγραφή της διαδικασίας που ακολουθείται στο εξής σε σχέση με την εκπόνηση των ειδικών χωρικών σχεδίων για το Παύλου Μελά και τη ΔΕΘ, ώστε να εκδοθούν και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα. Σε χρόνο... απροσδιόριστο.

Ρέμα Κυβερνείου

Για το θέμα της μετατροπής του ρέματος Κυβερνείου σε δημόσιο χώρο πρασίνου, που είναι μια υπερδεκαετής διεκδίκηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι βρέθηκαν οι απαιτούμενοι πόροι και θα προχωρήσει. Τι όμως; Η απαλλοτρίωση. Για τη συνέχεια βλέπουμε... Πάντως το πρώτο βήμα γίνεται.

Μουσείο Ολοκαυτώματος

Σοφότεροι δεν γίναμε και για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, καθώς είπε μόνο ότι έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες για την έναρξη υλοποίησης του έργου.

Τούμπα

Ως νέα εξέλιξη και εξαγγελία μπορεί να εκληφθεί η ανακοίνωση της απόφασης του Ταμείου Εθνικής Άμυνας για την αξιοποίηση έκτασης στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σχέδιο ανακατασκευής του γηπέδου του συλλόγου. Είπε μάλιστα ότι τα αιτήματα που υπέβαλε ο ΠΑΟΚ για να γίνει αυτό εξετάζονται θετικά τόσο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όσο κι από το «δύσκολο» σε αυτές τις περιπτώσεις υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα γίνει, δε θα γίνει και πότε μη ρωτάτε...

Παραλιακό μέτωπο

Για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στηρίζει το ειδικό χωρικό σχέδιο που εκπονεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ είπε και ότι η κυβέρνησή του στηρίζει την εξυγίανση του δυτικού παράκτιου μετώπου. Εκεί επειδή έχει ήδη γίνει η βασική δουλειά από την Περιφέρεια, μέσω διασυνοριακού προγράμματος κι επειδή και τα πρώτα χρήματα από τον ίδιο φορέα για τα πρώτα έργα είναι έτοιμα να δοθούν, θα κριθεί το επόμενο διάστημα κατά πόσο αυτή η στήριξη μεταφράζεται πρακτικά σε χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων, ώστε το όλο σχέδιο να υλοποιηθεί με γοργούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πολύ συγκεκριμένα έργα. Μένει να τα υλοποιήσει.

Φυσικό αέριο

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε και την επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου στα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ουσία το πενταετές πλάνο της εταιρίας, το οποίο όμως χρηματοδοτεί η Περιφέρεια και διευκολύνουν οι Δήμοι...

ΑΠΕ

Ενδιαφέρον είχε η αναφορά του πρωθυπουργού στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο διάστημα 2018 – 2020 ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ, που θα προσελκύσουν επενδύσεις 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υποδομές

Στο δύσκολο κομμάτι των υποδομών, ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στην ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης Αθήνας – Θεσσαλονίκης, όπως και στην επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης του αεροδρομίου «Μακεδονία». Δυο έργα που όντως ολοκληρώθηκαν στην πρωθυπουργική του θητεία, όμως επί χρόνια κατασκευάζονταν... Νονοί της επιτυχίας πολλοί.

Για το μετρό οι ανακοινώσεις του δεν ξέφυγαν από τα γνωστά και χιλιοειπωμένα στη Θεσσαλονίκη, που καλώς είπε ότι κατέστησαν ανέκδοτο το έργο για την πόλη. Έδωσε ορίζοντα ολοκλήρωσης της βασικής γραμμής το 2019 και το 2020, λίγους μήνες μετά, για την επέκταση στην Καλαμαριά. Για το ποια θεωρεί όμως βασική γραμμή είναι ένα άλλο ζήτημα, καθώς στο ακανθώδες θέμα του σταθμού Βενιζέλου απέφυγε να αναφερθεί, όπως και στο ενδεχόμενο σε δυο χρόνια από σήμερα η βασική γραμμή να είναι «κολοβή». Αντιθέτως, είχε μια ανακοίνωση που μπορεί εμένα να μου φαίνεται περιττή, για άλλους όμως μπορεί να έχει την αξία της. Μετά το Πάσχα είπε θα ανοίξουν οι ολοκληρωμένοι σταθμοί και θα είναι επισκέψιμοι από τους πολίτες. Καθόλου περιττή, αλλά εξαιρετικά σημαντική για το ίδιο έργο θεωρώ την ανακοίνωση των τελικών θέσεων των σταθμών και την έναρξη στους επόμενους μήνες των πρόδρομων εργασιών για τις δυτικές επεκτάσεις του έργου.

Για τον ΟΑΣΘ ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις επιλογές της κυβέρνησής του, χωρίς καν κάποια αυτοκριτική για την επιδείνωση του μεταφορικού έργου και έδωσε βαρύτητα στη συντήρηση του εγκαταλελειμμένου στόλου σε συνεργασία με την ΕΛΒΟ. Στην ουσία δεν έκανε κάποια ανακοίνωση για τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, αλλά για την προσπάθεια σωτηρίας της ΕΛΒΟ. Ηλεκτρονικό εισιτήριο και τηλεματική είχαν και πάλι την τιμητική τους. Από έργο όμως περιμένουμε...

Για το σιδηρόδρομο, οι ανακοινώσεις ήταν πιο συγκεκριμένες:

-Τον Οκτώβριο του 2018 θα ολοκληρωθεί η νέα γραμμή της διαδρομής Θεσσαλονίκη - Ειδομένη, καθιστώντας τον άξονα πλήρως ηλεκτροκινούμενο από τον Πειραιά έως τα σύνορα με τη πΓΔΜ και από εκεί, έως την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

-Στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Στρυμόνας - Προμαχώνας, έως το 2022 δημιουργείται ο δεύτερος κάθετος σιδηροδρομικός άξονας προς Βαλκάνια Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

-Έως το τέλος Απριλίου ολοκληρώνεται η δουλειά της Task Force Ελλάδας - Βουλγαρίας για τη συγκρότηση διακρατικής εταιρίας που θα υλοποιήσει το έργο Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς – Βάρνα - Ρούσε, το οποίο έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο αυτό αποτελεί την πρώτη φάση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας.

-Έως τον Νοέμβριο ολοκληρώνονται οι μελέτες για την ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Βέροια - Έδεσσα, προκειμένου να προκηρυχθεί το έργο μέσα στο 2019.

-Προωθείται για ένταξη το 2019 στο σχετικό ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της μελέτης για τη σύνδεση Γιαννιτσών και Αριδαίας.

-Έχει προχωρήσει επίσης η μελέτη βιωσιμότητας για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης μέσω Φλώρινας με την Κρυσταλλοπηγή και το Πόγραδετς.

-Μέσα στο 2018, προκηρύσσονται ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Δυτικής Θεσσαλονίκης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, οι Σιδηροδρομικές Γέφυρες στο Γαλλικό ποταμό με ορίζοντα το 2020 και οι Σιδηροδρομικές Διαβάσεις στην περιοχή Βέροιας και Γέφυρας με ορίζοντα, αντίστοιχα, το 2021 και 2023.

-Δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου, σε έκταση 600 στρεμμάτων στη περιοχή Διαβατών Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως χρονοδιαγράμματα.

«Φάουλ»

Στα «φάουλ» του πρωθυπουργού οι εξαγγελίες για τέσσερα οδικά έργα, που όπως είπε «δημοπρατούνται το επόμενο διάστημα»: Οδικό τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα, σύνδεση της 6ης προβλήτας με την ΠΑΘΕ, κόμβος Λαγκαδά που θα ξεκινήσει σε τέσσερις περίπου μήνες και το τελευταίο τμήμα του δρόμου Μουδανιά - Ποτίδαια.

Θετικό ότι δημοπρατούνται. Θλιβερό ότι δημοπρατούνται ακόμη... Στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης των συγκεκριμένων έργων ευθύνες έχει και η κυβέρνησή του, όμως αυτό απέφυγε να το πει. Και κυρίως απέφυγε να τις αποδώσει. Σκεφτείτε πόσα χρόνια μιλάμε για το κομμάτι Θέρμη – Γαλάτιστα, για τη σύνδεση λιμανιού – ΠΑΘΕ και για το ένα ορφανό χιλιόμετρο μετά τη γέφυρα της Ποτίδαιας... Τρία από όλα αυτά τα χρόνια της ανεκδιήγητης καθυστέρησης η κυβέρνηση είναι δική του και δυστυχώς ακολούθησε την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αναγνωρίζω την προσπάθεια, όμως προσπάθεια ισχυρίζονται ότι έκαναν όλοι όσοι καθυστέρησαν τα έργα αυτά. Αυτά κι αν είναι ανέκδοτα... Ο κόμβος Λαγκαδά πάντως είναι και σημαντικό και καινούργιο σχετικά έργο, οπότε καλοδεχούμενη η δημοπράτησή του το καλοκαίρι.

Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε επίσης ωρίμανση του έργου Δράμα - Αμφίπολη ως το τέλος του χρόνου και έναρξη υλοποίησής του το 2019.

Στα ψιλά πέρασε η υλοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων για όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας (στη φάση του διαγωνισμού τώρα).

Για την ΕΥΑΘ είχαμε τις γνωστές ανακοινώσεις περί μη ιδιωτικοποίησης, την θέσπιση της δυνατότητας συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Αυτοδιοίκησης και ως νέο τη συνταγματική κατοχύρωση του αγαθού του νερού ως δημόσιου.

Υγεία

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα λειτουργήσουν δύο ακόμα Τοπικές Μονάδες Υγείας στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου και τη Μενεμένη. Από μια στην Βέροια, την Κατερίνη και τις Σέρρες. Και άλλες δύο στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Επανέλαβε τα περί Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο, τονίζοντας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα αρχίζουν οι εργασίες ανέγερσής του.

Αυτές είναι οι ανακοινώσεις κι αυτές θα κρίνουν την επιτυχία ή μη του συνεδρίου. Αποφασίστε.