Skip to main content

Τι ακριβώς θα διερευνήσει η Δικαιοσύνη για τον μαύρο Νοέμβρη της Θεσσαλονίκης;

Είναι προφανές ότι υπήρξαν ολιγωρίες και λάθη από πολλές πλευρές αλλά είχαν οι λοιμωξιολόγοι την ευχέρεια να εισηγηθούν αυστηριοποίηση των μέτρων;

Προσπαθώ από χθες να αντιληφθώ ποιο ακριβώς είναι το νόημα της παραγγελίας την οποία έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να εξεταστεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων που φέρεται να μην εισηγήθηκε νωρίτερα την κήρυξη lockdown στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με όλους τούς μετά Χριστόν προφήτες, η καραντίνα στην πόλη έπρεπε να επιβληθεί τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την 26η Οκτωβρίου, ώστε να αποφευχθούν οι κάθε λογής συνωστισμοί του εορταστικού τριημέρου οι οποίοι συνετέλεσαν στον πλήρη εκτροχιασμό της πανδημίας στην περιοχή.

Διαβάστε σχετικά: Εισαγγελική έρευνα σε εξέλιξη για τη διασπορά του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη

Αυτό δεν το αμφισβητεί πλέον κανείς. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, μετά τις εκατόμβες των νεκρών που θρήνησε η πόλη την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Είναι προφανές ότι υπήρξαν ολιγωρίες και λάθη από πολλές πλευρές. Πρώτα απ' όλα από τους επιστήμονες οι οποίοι δεν αξιολόγησαν ορθώς και εγκαίρως τη σοβαρότητα της κατάστασης ώστε να εισηγηθούν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων νωρίτερα. Είχαν, όμως, την ευχέρεια να το πράξουν;

Εδώ υπεισέρχεται η ευθύνη της κυβέρνησης. Όχι γιατί δεν έσπευσε να πάρει εκείνη πάνω της την απόφαση για επιβολή Lockdown, έστω και χωρίς την εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη κυρίως επειδή δεν φρόντισε να “διαβάσει” καλύτερα την περιοχή, κάνοντας πολύ περισσότερα τεστ, ώστε να παράσχει εγκαίρως, όλες τις αναγκαίες πληροφορίες προς τα μέλη της Επιτροπής προκειμένου να αντιληφθούν το τι ακριβώς συνέβαινε πίσω από την πλασματική, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, εικόνα σχετικά με το επιδημιολογικό φορτίο της Θεσσαλονίκης.

Ευθύνη έχει και η τοπική ηγεσία, σε όλα της τα επίπεδα κι ας ισχυρίζονται όλοι εκ των υστέρων ότι “κάτι είχαν πει” σε μια σύσκεψη με τον Χαραδαλιά, αλλά δεν εισακούστηκαν. Όταν όμως η πόλη σου βρίσκεται ένα βήμα πριν από την άβυσσο και η υποτιθέμενη προειδοποίησή σου δεν εισακούεται, τότε βγαίνεις και το βροντοφωνάζεις και απαιτείς.

Ευθύνη έχει ακόμη κι αυτή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας η οποία, ασχέτως των αγαθών προθέσεών της, να τιμήσει με την παρουσία της την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης και τον πολιούχο της, εν τέλει, με την απόφασή της αυτή έστειλε λάθος μήνυμα.

Ευθύνες έχουν ασφαλώς και οι τοπικοί ιεράρχες οι οποίοι συμπεριφέρθηκαν απερίσκεπτα, αγνοώντας πλήρως την πανδημία και αψηφώντας τους κινδύνους, ακόμη και για τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Ας ξαναγυρίσουμε, όμως, στην εισαγγελική παραγγελία για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τα μέλη της Επιτροπής των λοιμοξιολόγων. Ποινικές ευθύνες μπορούν να στοιχειοθετηθούν μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η Επιτροπή είχε στη διάθεσή της όλα τα δεδομένα για την πραγματική επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης, αλλά παρ' όλα αυτά απέφυγε να εισηγηθεί νωρίτερα την επιβολή lockdown. Είτε από εγκληματική αμέλεια είτε, ακόμη και από δόλο. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι συνέβη ένα απ' αυτά τα δύο και, εάν ναι, θα μπορούσε μια τέτοια κατηγορία να στοιχειοθετηθεί; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά “όχι”.

Όλο αυτό δεν είναι παρά ένα κακόγουστο κυνήγι μαγισσών στο οποίο εσφαλμένα ενεπλάκη η Δικαιοσύνη. Βεβαίως, όλοι γνωρίζουν πως η εισαγγελική παραγγελία θα μπει μετά βεβαιότητας στο αρχείο. Στο μεταξύ όμως, όλος αυτός ο θόρυβος προκαλεί πλήγμα στο κύρος της Επιτροπής. Ουδείς, ασφαλώς, είναι υπεράνω κριτικής. Όμως, είναι άλλο η διατύπωση διαφορετικών επιστημονικών προσεγγίσεων ως προς τον τρόπο διαχείρισης μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και άλλο η αναζήτηση ποινικών ευθυνών για ανθρώπους οι οποίοι, βαδίζοντας πολλές φορές στα τυφλά ή έχοντας ελάχιστα εργαλεία στη διάθεσή τους, προσπαθούν για το καλύτερο.