Skip to main content

Τι αλλαγές πρότειναν οι δήμαρχοι της Κ. Μακεδονίας στον εκλογικό νόμο της αυτοδιοίκησης

Βασικό ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ-ΚΜ ήταν η μείωση των εδρών στα δημοτικά συμβούλια.

Τις προτάσεις τους για αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τα όργανα της αυτοδιοίκησης, με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες αρχαιρεσίες, συζήτησαν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

Βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση, τα οποία θα τεθούν συλλογικά από την ΠΕΔ-ΚΜ στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ήταν ο τρόπος εκλογής του προέδρου της δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό πάνω από 301 κατοίκους που δεν διευκρινίζεται, αλλά κυρίως η μείωση των εδρών στα δημοτικά συμβούλια, που είναι σημαντική, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

Διαβάστε: Τα παράδοξα του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση – Τι αλλάζει στην Κεντρική Μακεδονία

Το σώμα έκρινε κατά πλειοψηφία ότι πρέπει να παραμείνει ίδιος ο αριθμός των δημοτικών συμβουλίων, αλλά και να διατηρηθεί η αναγκαία αναλογία των υποψηφίων, που είναι απαραίτητη για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων, η οποία αυξάνεται σημαντικά με τον νέο νόμο (2,5 φορές πάνω από το σύνολο των εδρών του κάθε δήμου).

«Για τον εκλογικό νόμο έχουμε τοποθετηθεί ως ΠΕΔΚΜ και λέμε από την πρώτη στιγμή ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Πολλές από τις σημαντικές παρατηρήσεις και της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ-ΚΜ έχουν υλοποιηθεί και πραγματικά είναι ένας νόμος που διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των δήμων. Ήταν το βασικό πρόβλημα που είχε ο προηγούμενος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματικά λυπάμαι τις διοικήσεις των δήμων, που την προηγούμενη θητεία κλήθηκαν να διοικήσουν με έναν νόμο που δεν τους διασφάλιζε την κυβερνησιμότητα. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι θετικό και ο νόμος κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν επιμέρους παρατηρήσεις και το φέρνουμε ξανά ως θέμα, επειδή ακολουθεί το συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 21, 22 και 23 Νοεμβρίου στον Βόλο, άρα θέλουμε να έχουμε επικαιροποιημένη την πρότασή μας και να την καταθέσουμε εν όψει του συνεδρίου», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Για το θέμα της μείωσης των δημοτικών συμβούλων, ο κ. Καϊτεζίδης σημείωσε πως είναι ένα από τα επιμέρους θέματα για τα οποία κακώς έγινε τροποποίηση. «Οι δημοτικοί σύμβουλοι πραγματικά συμβάλλουν στον πλουραλισμό στο δημοτικό συμβούλιο και επειδή μεγάλωσαν οι δήμοι και με την εκπροσώπηση περιοχών που δεν την έχουν στο Δ.Σ. Άρα τους χρειαζόμαστε. Επίσης είναι εντελώς δωρεάν, δεν επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των δήμων ούτε του κράτους, οπότε να στερείς τη διάθεση και την όρεξη προσφοράς και είναι λάθος. Είναι από τα σημεία που επισημαίνουμε και πρέπει να διορθωθεί στον νέο νόμο», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, έκανε λόγο για ολιγαρχικό σύστημα. «Αυτό το οποίο έχει προωθηθεί διολισθαίνει προς ολιγαρχικό σύστημα. Το δημοκρατικό σύστημα το οποίο εκπροσωπεί η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργεί με ολιγαρχικές διαδικασίες, μειώνοντας τους αιρετούς, όταν μάλιστα δεν προκαλεί καμία οικονομική επιβάρυνση και κανένα κόστος οικονομικό στο κράτος. Οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι άμισθοι. Δεν πρέπει να κρατηθεί, πρέπει να βελτιωθεί, όπως και μια σειρά από άλλα θέματα», σημείωσε, τονίζοντας πως η ρύθμιση αυτή «στραγγαλίζει αυτούς που εκλέγονται».

Για το ζήτημα της εκλογής προέδρου προτάθηκε να είναι ο πλειοψηφών σύμβουλος του συνδυασμού του δημάρχου.