Skip to main content

Τι αλλαγές προτείνει η παράταξη Γιαννούλη για το ΕΧΣ του Παύλου Μελά

Προτάσεις επί ζητημάτων που αφορούν τον σχεδιασμό του μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην στρατόπεδο κατέθεσε η περιφερειακή παράταξη.

Στην κατάθεση παρατηρήσεων για βελτίωση του ήδη προτεινόμενου Ειδικού Χωρικού Σχεδίου του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά προχώρησαν στελέχη της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά» κατά τη σημερινή συνεδρίαση της της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Διαβάστε ακόμα: Από φθινόπωρο τα έργα για την ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά

Όπως τονίζεται οι προτάσεις κατατέθηκαν ώστε να αντιμετωπιστούν ορισμένα ζητήματα που προέκυψαν κατά τον έντονο διάλογο μεταξύ των κοινωνικών φορέων που έχει μεσολαβήσει.

Σύμφωνα με την παράταξη Γιαννούλη, η προτεινόμενη κατασκευή και χρήση τουριστικών καταλυμάτων μέχρι 100 κλίνες είναι προφανώς το πιο αμφιλεγόμενο σημείο, γιατί τόσο η ίδια η χρήση όσο και η ένταση της δραστηριότητας, οδηγεί στην αστικοποίηση του χώρου και έρχεται σε αντίθεση με τους σκοπούς προστασίας του πάρκου που είναι το ελεύθερο πράσινο και η διατήρηση της μνήμης και του ιστορικού χαρακτήρα του τόπου.

«Αν δεν μπορεί να αναθεωρηθεί συνολικά, απευθύνουμε έκκληση να μειωθεί τουλάχιστον η δυναμικότητα. Για τους ίδιους λόγους διατηρούμε επιφυλάξεις για την πρόβλεψη εγκατάστασης εργαστηριών χαμηλής όχλησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όπως τονίζει η παράταξη, έντονα αμφισβητούμενο στοιχείο είναι και οι 4 υπαίθριοι χώροι στάθμευσης και ο ένας υπόγειος, η ακριβής θέση και το μέγεθος των οποίων θα καθοριστούν από υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού, όπως δηλώνεται στη ΣΜΠΕ.

Σημειώνεται πως από τώρα θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει χώρος στάθμευσης στη γωνία της διασταύρωσης της οδού Δαβάκη με την οδό Λαγκαδά.

Ακόμα τονίζεται πως ένα σημαντικό στοιχείο που έχει επισημανθεί από αρκετούς ειδικούς επιστήμονες αποτελεί η έλλειψη πρόβλεψης για την αποκατάσταση του τμήματος της κοίτης του πρώην χειμάρρου «Λοξού Λάκκου», που διασώζεται δυσδιάκριτο εντός του νότιου τμήματος του πρώην στρατοπέδου, για λόγους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ιστορικής μνήμης.

Ο ιστορικός Λοξός Λάκκος κατερχόταν από τη σημερινή οδό Δαβάκη, εισερχόταν για μια μικρή απόσταση στην έκταση του στρατοπέδου, διέσχιζε την οδό Λαγκαδά και συνέχιζε προς την οδό Ακριτών. Η κατασκευή του ναού της Αγίας Βαρβάρας και ιδιαίτερα του αύλειου χώρου, προκάλεσε περαιτέρω αλλοίωση. Στη συμβολή με την οδό Λαγκαδά υπήρχε γέφυρα από τη ρωμαϊκή περίοδο, όπως και το πρώτο μιλιάριο της Εγνατίας Οδού, το οποίο πλέον διασώζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, γεγονός που προσδίδει στο συγκεκριμένο σημείο την αξία ενός πολύ σημαντικού τοπόσημου της πόλης, που αξίζει ανάδειξης. Κατανοούμε τις τεχνικές δυσκολίες αποκατάστασης της πρώην κοίτης, αλλά τουλάχιστον για το τμήμα εντός του πρώην στρατοπέδου μπορεί να υπάρξει μια ελαφρά τροποποίηση του εδάφους και της βλάστησης (π.χ. με φύτευση πλατανιών), ώστε χωρίς να επιτελεί ρόλο ροής νερού, να θυμίζει ενδεικτικά την κοίτη χειμάρρου, μαζί με την εγκατάσταση αντιγράφου του ρωμαϊκού μιλιαρίου, για λόγους εκπαιδευτικούς και ιστορικούς.

Τέλος, επισημαίνεται πως είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν αυτόχθονα και όχι ξενικά είδη χλωρίδας για τους πράσινους χώρους, όπως επίσης και τη δημιουργία δασικών αλσυλλίων με είδη δέντρων που απαντούσαν ιστορικά στην περιοχή, όπως η χνοώδης δρυς, είδος κυρίαρχο κατά τη μεσαιωνική περίοδο της πόλης.